"Niciun medic nu intreaba pacientul diabetic cum se descurca in familie, cu copiii." Cine asculta problemele diabeticilor?

Diabetul zaharat este o boala care nu doare, nu se vindeca si, in timp, poate genera complicatii teribile (amputare, orbire, neuropatie etc.). Confruntati cu aceasta realitate, pacientii se sperie de cele mai multe ori, in timp ce medicii nu au timpul suficient pentru a le oferi toate informatiile necesare. "Niciun medic nu te intreaba cum te descurci cu familia, cu copiii" spune Jean Thompson, trainer in cadrul Stanford University School of Medicine, iar "educatia, in cazul pacientilor cu diabet, reprezinta 50% din eficacitatea terapiei", completeaza si dr.Cristian Serafinceanu, diabetolog.
Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro.
Medicii nu sunt obisnuiti sa se transpuna in pielea pacientilor, aceasta este problema de la care, Ian Darling si Jean Thompson, traineri in cadrul Standford University School of Medicine, au plecat atunci cand au inceput trainingurile de educare a pacientilor cu boli cronice. "Pacientii trebuie sa fie pregatiti sa isi managerieze singuri boala. Niciun medic nu intreaba pacientul cu diabet cum se descurca cu copiii sau cu familia", desi viata unui pacient diabetic sufera modificari importante inclusiv pe plan familial, spune Jean Thompson.Pentru a veni in sprijinul acestor persoane, 24 de medici si asistenti romani au fost instruiti, intre 24 si 28 octombrie, in cadrul programuui "Diabetes Self-Management Programme", legat de cum ar trebui sa comunice cu pacientii lor, astfel incat acestia sa isi gestioneze mai bine problemele. "Diabetes Self-Management Programme" a fost demarat de Stanford Patient Education Research Center.
Ce probleme au pacientii cu diabet zaharat de tip II?
Pe langa faptul ca este trainer in cadrul Stanford University, Ian Darling este, de asemenea, tenor in Scotia si, de la o vreme, pacient cu diabet zaharat de tip II. Printre problemele cu care diabeticii se confrunta, Ian Darling a mentionat:
- diabeticii nu mai sunt ei insisi, nu mai sunt oamenii care erau candva, sunt pacienti cu diabet;
- diabeticii refuza, in prima instanta, sa isi accepte boala;
- trebuie sa isi schimbe complet principiile de alimentatie, fapt dificil de realizat;
- deseori pacientii nu au informatii legat de ceea ce trebuie sa manance;
- alimentatia pacientilor se transfera, in multe situatii, la intreaga familie;
- de multe ori pacientii trebuie sa slabeasca, iar la salile de forta sunt intimidati de oamenii mult mai slabi din jurul lor;
- pacientii trebuie sa faca schimbari majore ale stilului lor de viata;
- pacientii sunt speriati de complicatiile diabetului: orbire, neuropatie, amputatie etc.
Educatia pacientilor cu diabet zaharat in Romania
In cadrul Institutului National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice "Prof. dr. N. Paulescu" din Bucuresti exista un cadru organizat de educare a pacientilor cu diabet zaharat. "Pentru ca medicii nu au timp suficient sa le ofere pacientilor toate informatiile necesare in cabinetul lor, organizam periodic cursuri in care ii invatam pe pacienti, in primul rand, cum sa manance altfel decat au facut-o o viata intreaga si ii facem sa fie constienti ca sunt expusi unui risc" explica dr. Cristian Serafinceanu, diabetolog la Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice Prof. Dr. N. Paulescu din Bucuresti. Un grup de medici si traineri specializati tin cursuri de cate cinci zile pentru pacientii nou descoperiti. "Speranta noastra este ca acesti pacienti sa ramana cu ceva de la aceste cursuri si sa ii invete, la randul lor, si pe altii" a incheiat Jean Thompson.
Diabetul zaharat de tip 2 este forma cea mai des intalnita a bolii, apare frecvent la adulti, mai ales in cazul celor obezi. Pentru acestia, cel putin o vreme, schimbarea stilului de viata si a regimului alimentar se poate dovedi a fi suficienta pentru controlul adecvat al valorilor glicemice. Deoarece diabetul zaharat de tip 2 este o boala cronica evolutiva, in timp, devine necesar un tratament medicamentos, iar in stadii mai avansate, chiar si insulina. Spre deosebire de diabetul de tip 1, cel de tip 2 poate sa nu manifeste niciun simptom in stadiul initial, ce poate dura cativa ani. Doar masurarea valorilor glicemice poate pune, in acest stadiu, diagnosticul. Prevalenta diabetului zaharat a crescut dramatic in Romania in ultimii 5 ani si este estimata la 4,5 % din totalul populatiei. Aceasta inseamna ca peste 800.000 de persoane au diabet zaharat in Romania.
Educatia pacientilor este vitala pentru ca acestia sa inteleaga faptul ca diabetul nu este cel mai grav lucru care li se poate intampla ci ca alegerile lor, din momentul diagnosticarii, le va decide drumul. Pot sa se ingrijeasca si sa traiasca o viata normala, sau pot sa isi ignore conditia si sa-si agraveze starea de la an la an.
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Doua ore intre cina si culcare: recomandat sau nu?
Decalajul de doua ore intre cina si culcare este considerat a fi o practica eficienta pentru sanatate si pentru reducerea riscurilor anumitor boli. Specialistii au condus un nou studiu, prin care au demonstrat ca aceasta pauza de doua ore nu este asociata cu modificari ale nivelului de glucoza din s...

Care este cel mai daunator tip de grasime?
Diabetul de tip doi, dar si alte boli care au legatura cu obezitatea, depind de modul in care organismul stocheaza excesul de energie, potrivit biologului Mary Jane West-Eberhard, de la ”Smithsonian Tropical Research Institute”. Aceasta a emis o teorie conform careia grasimea din interiorul ...

Cel mai bun antioxidant natural se gaseste in cereale
Specialistii de la Penn State au descoperit, printr-un nou studiu, ca un antioxidant natural, gasit in taratele de cereale, ar putea fi utilizat pentru conservarea produselor alimentare pe o perioada mai indelungata, inlocuind antioxidantii sintetici utilizati in prezent de industria alimentara,...