Psihiatrie

02 Aprilie 2019

Nivelul de dopamina, posibila cauza a schizofreniei

Neurologii de la Universitatea Queensland au dezvoltat un  nou model animal de schizofreni, care le permite sa inteleaga mai bine boala si sa dezvolte noi tratamente.

Schizofrenia afecteaza aproximativ sapte persoane din 1000 si este o tulburare psihica foarte putin inteleasa, care perturba cunoasterea si comportamentul. Simptomele comune includ halucinatii si dificultati de percepere a realitatii.

Cauza neurologica a schizofreniei este necunoscuta, astfel ca dezvoltarea unor tratamente mai bune este urgenta. Aceasta cercetare ofera un model specific pentru abordarea mecanismelor fundamentale implicate.

Oamenii de stiinta stiu ca schizofrenia este asociata cu o schimbare pronuntata a modului in care creierul foloseste dopamina, care este un neurotransmitator cunoscut sub numele de molecula de recompensare a creierului.

”In cazul pacientilor diagnosticati cu schizofrenie, semnalele transmise de dopamina cresc semnificativ intr-o anumita regiune a creierului, numita striatum. Credem ca o parte dintre simptome au legatura cu aceasta productie crescuta si cu eliberarea dopaminei”, explica Darryl Eyles, profesor la ”Queensland Brain Institute”.

Noile cercetari demonstreaza, de asemenea, ca aceste modificari sunt cel mai pronuntate in partea dorsala sau superioara a striatumului. Pana acum, cele mai multe studii se axau doar pe striatumul ventral.

Cu toate acestea, inca nu este clar de ce eliberarea excesiva de dopamina in aceasta regiune a creierului provoaca simptomele specifice schizofreniei, sau ce se intampla in celelalte regiuni ale creierului cand nivelul de dopamina este foarte ridicat.

Pentru a umple golurile, neurologii au dezvoltat un nou model animal de schizofrenie, facut in asa fel incat dopamina sa fie ridicata, in mod special, in striatumul dorsal. Inspiratia pentru acest model a venit de la alte studii recente, in care au fost folosite modele animale pentru boala Parkinson, in care dopamina este deficitara.

Alice Petty, cercetator, a introdus constructii genetice care produc dopamina in creierul sobolanilor. A reusit sa faca acest lucru folosind un virus, care vizeaza doar neuronii dopaminergici, aflati in regiunea specifica a creierului.

Animalele au inregistrat modificari comportamentale, cum ar fi locomotie crescuta in anumite circumstante si deficiente in monitorizarea informatiilor senzoriale, care imita unele dintre simptomele schizofreniei.

”Acesta este primul model care imita aproape perfect anormalitatea primara a dopaminei in schizofrenie prin cresterea nivelului specific de dopamina in striatumul dorsal”, explica Patty.

Modelul poate fi folosit pentru testarea potentialului terapeutic care vizeaza, in mod specific, aceasta anomalie.

”Ne propunem sa utilizam acest model pentru a identifica compusii care previn eliberarea dopaminei nedorite in creier, ceea ce ar putea duce la noi tratamente, care sa diminueze severitatea simptomelor, sau chiar sa previna schizofrenia. De asemenea, putem explora schimbarile de baza care apar in circuitul creierului, care sufera schimbari cand nivelurile de dopamina cresc. Am putea chiar sa prezicem cum va progresa boala in timp”, spune Eyles.

Sursa: www.eurekalert.orgEchipa MedLife de Psihiatrie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.