Oamenii care au restrictii alimentare nu mai savureaza mancarea

Specialistii de la Universitatea Granada si de la Facultatea de Afaceri si Economie au facut un studiu prin care au demonstrat ca adolescentii care sufera de obezitate nu se mai bucura cand consuma alimentele preferate. De asemenea, si restrictiile alimentare, precum dietele, sunt asociate cu reducerea placerii, potrivit eurekalert.org.
Studiul a fost publicat in revista ”Food Quality and Preference” si au participat 552 de adolescenti, cu varsta cuprinsa intre 11 si 17 ani. Specialistii le-au expus imagini cu dulciuri si le-au analizat reactiile.
Au existat doua tipuri de adolescenti. Unii au raportat diferite tipuri de restrictii dietetice, precum diete, saritul peste micul dejun si mese rare si haotice. Altii erau obezi si aveau comportamente nesanatoase, cum ar fi fumatul sau somnul insuficient. Ambele categorii au simtit mai putina placere, atractie si dorinta de a manca alimentele foarte gustoase pe care le-au vazut in poze, cum ar fi gogosi, inghetata, clatite sau ciocolata.
”Adolescenta este asociata in mod obisnuit cu nemultumiri in privinta propriului corp si este o etapa esentiala pentru dezvoltarea comportamentelor riscante alimentare, fiind vorba atat de restrictiile necontrolate privind consumul alimentar (ceea ce poate duce la dezvoltarea tulburarilor de alimentatie), cat si de stabilizarea excesului de greutate si obezitatii”, explica Laura Miccoli, autorul principal al studiului.
Acesta este primul studiu care examineaza emotiile adolescentilor fata de alimentele dulci, pe baza unor comportamente de risc legate atat de obezitate, cat si de tulburari de alimentatie. Oamenii de stiinta subliniaza faptul ca adolescentii care simt placere in timp ce mananca au o relatie sanatoasa cu mancarea, iar aceasta placere poate fi vazuta drept un posibil factor de protectie impotriva alimentatiei si tulburarilor legate de greutate.
”Este important sa schimbam perspectiva asupra placerii care vine la pachet cu consumul anumitor alimente in ceea ce priveste prevenirea obezitatii, eliminand teoria gresita conform careia trebuie sa evitam placerea de a manca. Dimpotriva, ar trebui sa profitam de ea”, concluzioneaza Miccoli.
Sursa: www.eurekalert.org
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Doua ore intre cina si culcare: recomandat sau nu?
Decalajul de doua ore intre cina si culcare este considerat a fi o practica eficienta pentru sanatate si pentru reducerea riscurilor anumitor boli. Specialistii au condus un nou studiu, prin care au demonstrat ca aceasta pauza de doua ore nu este asociata cu modificari ale nivelului de glucoza din s...

Care este cel mai daunator tip de grasime?
Diabetul de tip doi, dar si alte boli care au legatura cu obezitatea, depind de modul in care organismul stocheaza excesul de energie, potrivit biologului Mary Jane West-Eberhard, de la ”Smithsonian Tropical Research Institute”. Aceasta a emis o teorie conform careia grasimea din interiorul ...

Cel mai bun antioxidant natural se gaseste in cereale
Specialistii de la Penn State au descoperit, printr-un nou studiu, ca un antioxidant natural, gasit in taratele de cereale, ar putea fi utilizat pentru conservarea produselor alimentare pe o perioada mai indelungata, inlocuind antioxidantii sintetici utilizati in prezent de industria alimentara,...