Publicat la: 
14/11/2018

restrictii alimentare

Specialistii de la Universitatea Granada si de la Facultatea de Afaceri si Economie au facut un studiu prin care au demonstrat ca adolescentii care sufera de obezitate nu se mai bucura cand consuma alimentele preferate. De asemenea, si restrictiile alimentare, precum dietele, sunt asociate cu reducerea placerii, potrivit eurekalert.org.

Studiul a fost publicat in revista ”Food Quality and Preference” si au participat 552 de adolescenti, cu varsta cuprinsa intre 11 si 17 ani. Specialistii le-au expus imagini cu dulciuri si le-au analizat reactiile.

Au existat doua tipuri de adolescenti. Unii au raportat diferite tipuri de restrictii dietetice, precum diete, saritul peste micul dejun si mese rare si haotice. Altii erau obezi si aveau comportamente nesanatoase, cum ar fi fumatul sau somnul insuficient. Ambele categorii au simtit mai putina placere, atractie si dorinta de a manca alimentele foarte gustoase pe care le-au vazut in poze, cum ar fi gogosi, inghetata, clatite sau ciocolata.

”Adolescenta este asociata in mod obisnuit cu nemultumiri in privinta propriului corp si este o etapa esentiala pentru dezvoltarea comportamentelor riscante alimentare, fiind vorba atat de restrictiile necontrolate privind consumul alimentar (ceea ce poate duce la dezvoltarea tulburarilor de alimentatie), cat si de stabilizarea excesului de greutate si obezitatii”, explica Laura Miccoli, autorul principal al studiului.

Acesta este primul studiu care examineaza emotiile adolescentilor fata de alimentele dulci, pe baza unor comportamente de risc legate atat de obezitate, cat si de tulburari de alimentatie. Oamenii de stiinta subliniaza faptul ca adolescentii care simt placere in timp ce mananca au o relatie sanatoasa cu mancarea, iar aceasta placere poate fi vazuta drept un posibil factor de protectie impotriva alimentatiei si tulburarilor legate de greutate.

”Este important sa schimbam perspectiva asupra placerii care vine la pachet cu consumul anumitor alimente in ceea ce priveste prevenirea obezitatii, eliminand teoria gresita conform careia trebuie sa evitam placerea de a manca. Dimpotriva, ar trebui sa profitam de ea”, concluzioneaza Miccoli.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Articole similare

Usturoiul si sanatatea / Foto: Photoxpress.com Usturoiul nu este cunoscut doar pentru mirosul neplacut ci si pentru calitatile medicinale. Valoarea pe care planta o are in bucatarie, de a da savoare mancarurilor, este egalata de efectele pozitive asupra organismului. Cateii proaspeti de usturoi sau suplimente facute din acestea sunt folositi...
Siropul de porumb, un indulcitor des utilizat/ Foto: Dreamstime.com E peste tot: in anumite tipuri de paine, in paste, in bomboane, in sucuri, in hrana copiilor. Producatorii stiu de ce. Mancam si bem, dar nu ne simtim satui. Nu noi ne-am schimbat in ultimele decenii, si nici pofta noastra alimentara. De ce il adauga producatorii si de...
Cercetatorii au descoperit, printr-un nou studiu, ca saliva ar putea influenta gustul alimentelor, deci, implicit, poate modifica preferintele oamenilor si alimentele pe care acestia sunt dispusi sa le manance, anunta sciencedaily.com. Toata lumea stie ca saliva are un rol important in degustarea si digestia alimentelor, dar, in urma noilor...
Toata lumea stie ca alcoolul si tutunul au multe efecte negative asupra sanatatii, dar imbatranirea prematura inca este considerata de unii oameni un mit. Intr-un nou studiu publicat in revista ”Epidemiology & Community Health” se demonstreaza ca aceste vicii provoaca schimbari fizice, conform sciencedaily.com. In primul stadiu s-a descoperit...
O dieta sanatoasa si un stil de viata activ sunt armele cele mai eficiente impotriva declansarii bolilor cardiovasculare. Expertii sunt de parere ca putem reduce riscul dezvoltarii acestor probleme de sanatate prin imbunatatirea stilului de viata, ce presupune, in primul rand, adoptarea unei diete alimentare sanatoase. Reguli alimentare de baza...