Publicat la: 
26/02/2018

obezitate sanatate microbiom

Anumiti aminoacizi din sange au legatura atat cu obezitatea, cat si cu compozitia microbiomului intestinal, spun oamenii de stiinta suedezi de la Universitatea din Lund intr-un studiu publicat in "The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism," informeaza alphagalileo.org.

Importanta microbiomului pentru sanatatea organismului

Desi aceasta tema a fost studiata tot mai mult in ultimii ani, oamenii de stiinta cred ca acest domeniu de cercetare este in continuare un mister.

Unul dintre motivele pentru care nu detinem in prezent toate informatiile necesare privind importanta florei bacteriene pentru sanatatea organismului uman este faptul ca o multime de studii au fost realizate pe subiecti din regnul animal. Mai mult, sanatatea microbiomului poate sa difere de la o persoana la alta, asa incat ceea ce este sanatos pentru regimul alimentar al unui pacient nu este, in mod obligatoriu, indicat si pentru un altul.

Cu toate acestea, un numar tot mai mare de cercetari de specialitate accentueaza faptul ca microbiomul intestinal joaca un rol central in bunastarea generala a organismului nostru, fiind un indicator al metabolismului, un factor cheie ce contribuie la declansarea obezitatii, a bolilor cardiovasculare, precum si a diabetului zaharat de tip II.

Din studiile realizate anterior pe aceasta tema reiese ca persoanele ce sufera de aceste afectiuni au reziduuri metabolice in fluxul sangvin. 

Prin urmare, oamenii de stiinta suedezi si-au propus sa identifice acesti metaboliti si sa analizeze daca acestia influenteaza compozitia microbiomului pentru ca, mai departe, sa reprezinte un factor central al declansarii obezitatii.

Noi constatari pe tema legaturii dintre sanatatea microbiomului si declansarea obezitatii

Pentru a realiza studiul, cercetatorii au colectat probe de sange si materie fecala de la 674 de pacienti si prin intermediul analizelor de specialitate acestia au reusit sa identifice 19 metaboliti care ar putea avea o legatura directa cu indexul de masa corporala al subiectilor.

Analizele de laborator au aratat si faptul ca nivelul de glutamat monosodic din organism si aminoacizii cu catena ramificata (BCAA) au fost puternic asociati cu declansarea obezitatii.

Mai mult, metabolitii asociati cu obezitatea au fost, la randul lor, asociati cu prezenta a patru bacterii intestinale ce poarta numele stiintific de Blautia obeum, Dorea, Ruminococcus si SHA98.

"Diferentele de index a masei corporale in randul pacientilor au fost explicate prin intermediul diferentelor de nivel de glutamat si BCAA din organism. Acest lucru indica faptul ca metabolitii si bacteriile intestinale conlucreaza la declansarea obezitatii si nu exista independent," explica Dr. Marjy Orho-Melander, profesor de epidemiologie in cadrul Universitatii din Lund.

Cel mai puternic factor de risc pentru declansarea obezitatii identificat de cercetatori este glutamatul, asociat si in cadrul studiilor efectuate anterior cu declansarea obezitatii, in timp ce nivelul de BCAA a fost identificat ca indicator ce prezice aparitia diabetului de tip II si a bolilor cardiovasculare.

"Studiile viitoare ar trebui sa se concentreze asupra modului in care compozitia bacteriilor intestinale poate fi modificata pentru a reduce riscul declansarii obezitatii si a bolilor asociate ce afecteaza metabolismul si sanatatea sistemului cardiovascular. Pana atunci trebuie sa intelegem mai intai ce inseamna un microbiom normal in randul persoanelor sanatoase si ce factori influenteaza compozitia bacteriana a microbiomului," conchide autorul principal al studiului.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Medic Specialist
Medic Specialist
Nicolescu  Luminita,Medic Primar
Medic Primar,...
Medic Specialist

Articole similare

Mama si copilul / Foto: FreeRangeStock.com Exercitiile fizice usoare facute in timpul sarcinii pot aduce beneficii sanatatii ulterioare a copiilor. Bebelusii ale caror mame sunt supraponderale sau obeze au, de multe ori, o greutate mai mare la nastere si risca sa intampine mai multe probleme de sanatate mai tarziu in viata. Un studiu realizat de...
O singura molecula derivata din colesterol, numita 27 – hidroxicolesterol (27HC), pandeste in fluxul sanguin si creste grasimea corporala chiar si atunci cand oamenii nu au o dieta nesanatoasa, bazata pe carne rosie si alimente prajite. Totusi, acest tip de dieta creste nivelul de 27HC si greutatea corporala. 27HC afecteaza in mod direct tesutul...
Obezitatea favorizeaza aparitia a 10 tipuri diferite de cancer, potrivit unei noi cercetari, publicate in revista The Lancet. Oamenii de stiinta au calculat ca persoanele supraponderale contribuie la mai mult de 12.000 de cazuri de cancer in Marea Britanie in fiecare an. Acestia avertizeaza ca daca nivelurile de obezitate continua sa creasca, va...
Ar trebui sa renuntam sa mai folosim termenul de "obezitate sanatoasa", datorita faptului ca este inselator si gresit. Accentul ar trebui sa fie pus pe efectuarea unor cercetari mai aprofundate pentru a intelege cauzele si consecintele diferitelor probleme de sanatate in randul persoanelor cu acelasi indice de masa corporala, conform unui articol...
Dieta bogata in grasimi, factor de risc in cancerul de colon / Foto: Captura Vimeo Cancerul de colon este cea mai frecventa afectiune dintre cancerele digestive. Prin incidenta si mortalitate, se situeaza pe locul 3 din totalitatea cancerelor atat la femei cat si la barbati. Conform statisticilor, de-a lungul vietii, fiecare dintre noi prezinta...