Publicat la: 
20/01/2011
Operatia de micsorare a sanilor (mamoplastia de reductie)

Simona Halep, jucatoare de tenis, dupa mamoplastia de reductie / Foto: Reuters

Intr-o epoca in care numeroase femei isi doresc un bust proeminent si recurg la implanturi mamare, o categorie aparte se confrunta cu probleme serioase de sanatate cauzate de sanii prea mari: dureri de spate, dureri musculare, deformarea coloanei prin tinuta incorecta, probleme dermatologice cauzate de transpiratie, imposibilitatea de a dormi pe burta, alaturi de aspectul estetic deteriorat dupa o anumita varsta. Cunoscut in acest sens este cazul jucatoarei romance de tenis Simona Halep, ale carei performante pe teren au avut de suferit din aceasta cauza. "E o greutate in plus, ma incurca la viteza de reactie. Nu imi place nici in viata de zi cu zi, mi-as fi facut oricum operatie", declara ea anul trecut. Despre optiunea operatiei de micsorare a sanilor, sau mamoplastia de reductie, afla mai mult in materialul urmator semnat dr. Adriana Radu, medic specialist chirurgie plastica si microchirurgie reconstructiva.

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.

Mamoplastia de reductie reprezinta procedura chirurgicala de micsorare a sanilor. Prima operatie de reductie mamara a fost descrisa in secolul VII, iar astazi este una dintre cele mai frecvente operatii estetice. Marimea si greutatea sanilor pot fi reduse printr-o mare varietate de tehnici chirurgicale care se diferentiaza in principal prin doua aspecte: localizarea inciziilor (si a cicatricilor care rezulta in final) si prin portiunea (pediculul) de glanda mentinuta dupa ce se indeparteaza tesutul in exces.

Care este scopul operatiei?

Mamoplastia de reductie urmareste imbunatatirea proportiilor, pozitiei si aspectului sanilor, contribuind la armonia locala. In plus, reducerea tesutului mamar in exces contribuie la imbunatatirea calitatii vietii pacientei, prin disparitia simptomatologiei produse de macromastie - dureri ale coloanei vertebrale, umerilor, toracelui, samd - si prin cresterea mobilitatii. Ca si in cazul oricarei operatii estetice, este foarte important sa fie cunoscute schimbarile dorite de pacienta, iar asteptarile acesteia sa fie in concordanta cu posibilitatile chirurgicale de remodelare.

Operatia de reductie mamara urmareste:

 • reducerea volumului sanilor;
 • pozitionarea cat mai naturala a sanilor (corectarea ptozei mamare);
 • reducerea dimensiunilor areolei si pozitionarea cat mai naturala a acesteia;
 • obtinerea simetriei locale.

Ce investigatii preoperatorii sunt necesare?

Analize de sange. De obicei, sunt necesare doar investigatii de rutina, care sa ateste starea de sanatate a pacientei.

Investigatii imagistice

 • ecografia mamara - se practica in special la pacientele tinere;
 • mamografia - recomandata la toate pacientele cu varsta de peste 40 ani, preoperator, postoperator si apoi anual. De asemenea mai este indicata pentru evaluarea leziunilor suspecte decelate ecografic;
 • sonoelastografia - o investigatie moderna, utila pentru diferentierea tumorilor benigne de cele maligne.

Consultatia preoperatorie

In timpul consultatiei preoperatorii, chirurgul va urmari urmatoarele aspecte:

 • va evalua forma si dimensiunile sanilor, in relatie cu perimetrul toracic si cu proportiile ideale;
 • va palpa sanii si regiunile axilare, evaluand consistenta tesuturilor, eventuala prezenta a unor formatiuni tumorale si a adenopatiilor (ganglioni mariti);
 • va evalua gradul de ptoza al glandei mamare (cat este de cazut sanul).
 • va evalua pozitia si marimea areolei;
 • va observa eventualele asimetrii de forma, marime si pozitie a sanilor;
 • va evalua calitatea pielii de la nivelul regiunii mamare, precum si iritatiile pielii de sub sani;
 • va efectua fotografii si masuratori ale regiunilor mamare;
 • va evalua starea de sanatate a pacientei si va obtine informatii legate de istoricul medical al acesteia;
 • va recomanda efectuarea unor investigatii preoperatorii (analize de sange, investigatii imagistice);
 • va ajusta sau va stopa administrarea unor medicamente care cresc riscul de sangerare (aspirina, anticoagulante orale, medicatie naturista etc.);
 • va recomanda renuntarea la fumat cu cel putin doua saptamani inaintea operatiei.

Cand este indicata operatia?

Mamoplastia de reductie este o operatie strict individualizata, si ca urmare nu se poate practica pentru a satisface dorintele altcuiva sau pentru a copia o imagine ideala. Chirurgul platician, tinand cont de dorintele si asteptarile pacientei, va stabili care este cea mai indicate procedura de reducere a sanilor. De multe ori, aceasta operatie are indicatii medicale (cand macromastia determina dureri la nivelul coloanei, umerilor, toracelui, sau cand imbalanta determinata de greutatea excesiva a sanilor determina deformari ale coloanei vertebrale). Alteori aceasta procedura chirurgicala este efectuata doar in scop estetic.

Pacienta ideala pentru aceasta operatie este o persoana nefumatoare, cu stare buna de sanatate si care nu prezinta fluctuatii mari de greutate.

Indicatii:

 • sanii mari si grei produc o simptomatologie neplacuta: dureri de spate, umeri, piept, ceafa, deformari ale coloanei vertebrale, iritatii in santul submamar (intertrigo inframamar), dificultate de a inspira profund;
 • exista dificultati in a gasi imbracamintea potrivita;
 • starea de sanatate este buna;
 • asteptarile pacientei sunt realiste.

Care sunt contraindicatiile?

Aceasta operatie nu are contraindicatii absolute. Contraindicatiile relative sunt reprezentate de:

 • dezvoltarea incompleta a tesutului mamar; cu toate ca aceasta operatie se poate efectua la orice varsta, este recomandat sa se astepte pana cand pacienta a ajuns la varsta adulta si sanii si-au finalizat dezvoltarea;
 • prezenta lactatiei sau lactatie recenta;
 • prezenta formatiunilor tumorale mamare suspecte (neevaluate), pana la investigarea completa a acestora;
 • prezenta bolilor sistemice grave;
 • neacceptarea posibilelor complicatii ale operatiei si limitarile impuse postoperator;
 • fumatul, intrucat prin vasoconstrictia pe care o produce poate creste semnificativ numarul complicatiilor ischemice si a necrozelor de piele.

Cum se desfasoara operatia ?

Mamoplastia de reductie se practica in general sub anestezie generala. Operatia dureaza in medie 3-4 ore, dar se poate prelungi in functie de complexitatea modificarilor ce se impun.

Exista o multitudine de proceduri chirurgicale de reducere a sanilor, diferentiate in functie de marimea si localizarea inciziilor, precum si in functie de modalitatea de excizie a excesului de tesut mamar.

Cea mai frecventa incizie descrie un contur asemanator unei gauri de chei, prin intermediul careia se asigura accesul la tesutul mamar. Cicatricea rezultata este asemanatoare unei ancore, sau unui T inversat formata dintr-un traiect periareolar, ce se continua cu o cicatrice mediana verticala, perpendiculara pe o cicatrice usor curba, situatea sub san (in santul inframamar).

In ultimii ani au aparut metode al caror scop este limitarea cicatricilor postoperatorii. Aceste tehnici sunt denumite mamoplastii de reductie verticale, intrucat lasa doar o cicatrice verticala mediana, asociata celei periareolare. Avantajul acestor metode este dat de faptul ca absenta unei incizii in santul submamar scade riscul necrozei pielii la locul de unire al inciziilor.

Mamoplastiile de reductie se diferentiaza si in functie de segmentul de tesut glandular care nu este rezecat si care va asigura structura si suportul sanului remodelat. Acest segment glandular va contine vase de sange (pediculul vascular), care vor asigura aportul de sange pentru glanda si areola. Exista o varietate de tehnici ce se bazeaza pe un singur pedicul (superior, supero-medial, inferior, medial, lateral, central) precum si tehnici bipediculate ( care asociaza doi pedicului).

Evolutie postoperatorie

La finalul interventiei chirurgicale plagile vor fi suturate si vor fi acoperite cu steri-strips. Ele vor necesita o ingrijire minima pana la indepartarea firelor de sutura, la 12-14 zile dupa operatie. Uneori este necesara plasarea unui tub de dren pentru 24-48 ore, prin care se vor evacua fluidele in exces de la nivelul zonei operate.

Mamoplastia de reductie determina un disconfort moderat, care insa poate fi controlat prin medicatie antialgica obisnuita. Postoperator se impune o pozitie in decubit dorsal (pacienta intinsa pe spate), cu toracele usor ridicat.

Dupa operatie se recomanda purtarea timp de 4-6 saptamani a unei bustiere elastice compresive. Expunerea la soare si efortul fizic intens vor fi evitate trei luni dupa operatie.

Care sunt complicatiile mamoplastiei de reductie ?

Complicatiile generale sunt cele comune oricarei proceduri invasive, fiind reprezentate de anumite complicatii cardio-respiratorii ce pot aparea datorita anesteziei generale.

Complicatiile locale, specifice:

 • sangerarea, daca este importanta poate impune reinterventia in scopul hemostazei;
 • infectia este extrem de rara, fiind prevenita prin administrarea de antibiotice;
 • necroza complexului areolo-mamelonar se poate datora tensiunii, torsiunii sau compresiunii pediculului glandular;
 • tulburarile de sensibilitate la nivelul areolei, ce dispar de obicei in cateva luni de la operatie;
 • asimetria;
 • formarea de cicatrici vicioase, complicatie mai evidenta in cazul mamoplastiei cu cicatrice in T inversat, la locul de unire al celor trei incizii, datorita insumarii tensiunilor de la acest nivel.

Care sunt procedeele moderne ?

Exista prodeduri moderne de remodelare a sanului, practicate in timpul sau dupa operatia de mamoplastia de reducere. Liposculptura sanului presupune atat indepartarea prin lipoaspiratie a grasimii de la nivelul toracelui antero-lateral si de la nivelul axilei, cat si injectarea de grasime proprie la nivelul polului superior al sanului, ceonferindu-i un aspect cat mai natural si mai tineresc.

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.

Citeste si:

Autor: Dr. Adriana Radu, medic specialist chirurgie plastica si microchirurgie reconstructiva

Specialitate: 
Medic: 
Comentarii

as dori o micsorare de sani ptr ca ma doare spatele ingrozitor am 53 ani si nici un venit,ma puteti ajuta? si daca operatia e gratuita..cum pot lua legatura cu Dumneavoastra .multumesc

Am sanii foarte mari, din cauza lor am dureri de spate, de cap si as dori sa fac o operatie de micsorare a sanilor dar imi este frica ca datorita acestei operatii viata de cuplu si sexuala sa nu fie afectata.
Cer o parere de la un specialist.
Va multumesc!

am 25 de ani si am sanii foarte mari,din aceasta cauza am dureri mari de spate si zilnic am dureri de cap,insa cele mai mari probleme le-am avut pe perioada lactatiei pt ca din cauza greutatii lor aveam dureri foarte mari de coloana,imi doresc nespus de mult o operatie de micsorare de sani,insa nu dispun de banii necesari acestei interventii...........................imi puteti da detalii despre cum as putea face aceasta interventie gratuit?

Am sanii foarte mari, din cauza lor am dureri de spate, de cap si as dori sa fac o operatie de micsorare a sanilor...imi puteti da detalii despre cum as putea face aceasta interventie gratuit? ptr ca nu am nici un venit........multumesc

buna ziua! am 52 ani,1,59 si sanii f maricam 1.8 kg unul ,dureri de coloana f mari si de spate,as dori sa stiu daca pot face aceasta operatie de micsorare a sanilor si in ce conditii ,mentionez ca eu nu lucrez,VA MULTUMESC!

buna ziua am 28 si asi dori sami fac o reductie a sanilor pentruca ii am foarte mari si imi provoca dureri de coloana si deformare dureri dupa cap foarte mari asi vrea sa stiu daca se fac si gratuit multumesc

Fata mea in virsta de 19 anni are sinii foarte mari si probleme cu spatele . A-și dori sa stiu daca se poate sa faca operație ptr micsorarea sânilor si prețul operației.

As dori sa stiu cat este pretul unei operatii de micsorare a sanilor?

Am 38 ani. am sinii mari . am dureri de spate umeri si chiar ceafa, mi-ar dori o micsorare de sini, chiar daca imi este foarte frica, Va rog sa imi spuneti un pret si procedura operatiei. Multumesc

Echipa medicala MedLife - Chirurgie generala, Chirurgie mamara

Kinn Dragos
Medic Specialist
Barbulescu Silvia,Medic Specialist
Medic Specialist
Vasile Serban,Medic Primar Chirurgie Generala
Medic Primar...

Articole similare

Un nou studiu de la Universitatea Gothenburg din Suedia sugereaza ca efectele protective ale alcoolului sunt prezente doar in cazul persoanelor care prezinta un anumit genotip sau "machiaj" genetic. Se estimeaza ca doar 15% din populatie prezinta acest genotip particular. "Consumul moderat de alcool in sine nu are un efect protector puternic", a...
Ce spune tusea despre starea noastra de sanatate/Sursa foto: captura YouTube Orice tuse este un mecanism de aparare pentru curatarea cailor respiratorii, fie ca e vorba de o alergie sau de o raceala. Desi este imposibil sa stim de ce tusim de fiecare data, exista anumite indicii care va pot sugera ce se intampla si va pot arata la ce ar trebui...
Jucariile multe plictisesc copiii/ Foto: Dreamstime.com In camera copilului stau inghesuite numeroase jucarii, insa cel mic abia le priveste. Cu multe dintre ele nu s-a jucat mai mult de cateva minute. De ce cumpara parintii atat de multe jucarii si ce pot face pentru a starni interesul copilului pentru ele? Comenteaza pe Forum MedLive.ro....
  Termenul de nodul tiroidian se refera la o crestere anormala a celulelor tiroidiene care formeaza o umflaltura la nivelul glandei tiroide. Desi majoritatea nodulilor tiroidieni sunt benigni (noncancerosi), o mica proportie de noduli tiroidini contin cancer tiroidian. Pentru a diagnostic si trata cancerul tiroidian in faza timpurie, cei mai...
Nu trebuie sa fiti un fumator impatimit pentru a fi expus riscurilor de imbolnavire / Foto: Photoxpress.com Persoanele care fumeaza in primele 30 de minute dupa trezire sunt cu 79% mai predispusi sa dezvolte cancer pulmonar decat ceilecare amana fumarea primei tigari cel putin cu 1 ora de la momentul trezirii, potrivit unui studiu. Timpul in...