Publicat la: 
2/08/2019

Peste 15 milioane de colonoscopii sunt efectuate anual in Statele Unite ale Americii, iar in cel putin 20% dintre acestea, gastroenterologii reusesc sa indeparteze cresterea precanceroasa din colon. Eliminarea acestor leziuni, cunoscute sub numele de polipi, in stadiu incipient, este cea mai buna metoda de a preveni dezvoltarea cancerului de colon.

Pentru a reduce riscul de rupere a colonului in timpul acestei proceduri, medicii injecteaza adesea o solutie salina in spatiul de sub polip, formand o ”perna” care ridica polipul, astfel incat sa fie mai usor de indepartat in siguranta. Totusi, aceasta perna nu este intocmai rezistenta.

Oamenii de stiinta de la MIT au conceput acum o alternativa, o solutie ce poate fi injectata sub forma de lichid, dar care se transforma in gel solid in momentul in care ajunge la tesut, iar astfel se creeaza o ”perna” mai stabila si mai rezistenta.

”Acest lucru chiar face o diferenta uriasa pentru gastroenterologul care efectueaza procedura pentru ca se asigura ca exista o zona stabila pe care o poate indeparta, folosind instrumentele endoscopice”, spune Giovanni Traverso, autorul principal al studiului.

In timp ce multi polipi de colon sunt inofensivi, unii pot ajunge in cele din urma cancerosi daca nu sunt indepartati. Gastroenterologii efectueaza adesea aceasta procedura in timpul unei colonoscopii de rutina, folosind un instrument asemanator unui lasso, cu care prind tesutul inainte de a-l taia.

Procedura presupune un anumit risc de rupere a captuselii colonului, motiv pentru care medicii injecteaza o solutie salina chiar sub captuseala, numita si spatiul submucos, pentru a ridica polipul deasupra suprafetei colonului.

”In momentul in care zona este putin ridicata, este mult mai simplu sa prindem si sa indepartam polipul. Provocarea este solutia salina, care se disipeaza foarte repede, astfel ca nu exista intotdeauna timp suficient pentru a interveni si este necesara o reinjectare a solutiei saline”, explica Traverso.

In cazul leziunilor complexe, sunt necesare 10-20 de minute pentru eliminare, sau chiar mai mult, iar ”perna” formata din solutia salina dureaza doar cateva minute. Cercetatorii au incercat sa prelungeasca durata adaugand agenti de ingrosare, cum ar fi gelatina si celuloza, dar acestia sunt foarte greu de injectat prin acul ingust care este utilizat in cadrul procedurii.

Pentru a trece de acest obstacol, oamenii de stiinta de la MIT au conceput un gel de subtiere. Aceste materiale sunt geluri semi solide in conditii normale, dar atunci cand se aplica forta, vascozitatea lor scade si curg mai usor. Asta inseamna ca materialul poate fi injectat cu usurinta printr-un ac ingust, dar apoi revine la forma de gel solid, mai exact cand ajunge in tesutul colonului.

Gelurile de subtiere pot fi obtinute din mai multe tipuri de materiale. In acest caz, cercetatorii au optat pentru o combinatie dintre doua materiale biocompatibile, care formeaza geluri, si anume laponitul (o argila pura, folosita in produsele cosmetice) si alginatul (un polizaharid derivat din alge).

Cercetatorii au creat un gel subtire, care poate fi injectat si care formeaza o perna stabila, care a rezistat mai mult de o ora cand l-au testat pe porci. In acest fel, gastroenterologii vor avea timp suficient pentru a elimina orice tip de polip.

Prin modificarea compozitiei componentelor gelului, specialistii pot controla caracteristici precum vascozitatea, care influenteaza cat timp ”perna” ramane stabila. Daca dureaza mai mult, acest tip de gel injectabil poate fi util pentru ingustarea tractului GI, care ar putea fi folosit pentru prevenirea refluxului acid sau pentru pierderea in greutate, facand oamenii sa se simta deja plini. De asemenea, ar putea fi util si in conceperea unor medicamente noi pentru tractul intestinal.

Nu au existat efecte secundare daunatoare in cazul porcilor, astfel ca specialistii si-au propus sa includa oameni in studii in urmatorii trei-cinci ani.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Gastroenterologie

Bancsik Raluca- Nicoleta
Medic Specialist
Medic Primar
Medic Primar
Medic Primar

Articole similare

Peste 15 milioane de colonoscopii sunt efectuate anual in Statele Unite ale Americii, iar in cel putin 20% dintre acestea, gastroenterologii reusesc sa indeparteze cresterea precanceroasa din colon. Eliminarea acestor leziuni, cunoscute sub numele de polipi, in stadiu incipient, este cea mai buna metoda de a preveni dezvoltarea cancerului de colon...