Pe eticheta scrie "ulei de masline extra-virgin". Ce contine insa sticla?

Cu patru, cinci ani in urma, uleiul de masline era considerat cel mai falsificat produs agricol din Uniunea Europeana, profiturile fiind comparate de unii comercianti cu cele din traficul cu cocaina. Companii uriase importa si vand si astazi ulei de masline contrafacut, metode sofisticate de productie facand grea depistarea. Ce poate face cumparatorul obisnuit pentru a reduce riscul de a consuma marfa falsificata?
Comenteaza pe Forum MedLive.ro.
Folosit intens de greci si romani in antichitate, uleiul de masline extra-virgin provine de la prima procesare a maslinelor, avand o aroma puternica si fiind considerat de cea mai buna calitate. Este o sursa de acizi grasi mononesaturati si antioxidanti, cu numeroase beneficii, intre care:
- Este un condiment foarte bun si aromat
- Previne bolile cardiovasculare
- Ajuta la stabilizarea nivelului de zahar din sange; previne diabetul zaharat
- Mentine greutatea corporala
- Poate ameliora sforaitul, astmul
- Este eficient impotriva matretii
- Previne cancerul
- Amelioreaza presiunea arteriala la hipertensivi
- Este bun laxativ
- Amelioreaza gastrita/ ulcerul
- Este indicat in cazul unui sistem imunitar slabit
- Poate fi utilizat pentru ingrijirea corporala: hidrateaza pielea uscata, balsam pentru buze, amelioreaza arsurile solare, exfoliant pentru ten, demachiant, crema de noapte, balsam pentru par etc.
- Poate inlocui alte produse grase – untul, margarina, insa nu face minuni daca il adaugam mancarurilor nesanatoase.
O investigatie publicata in 2007 de "The New Yorker" arata ca procesul de falsificare a uleiului de masline cel mai des intalnit are loc in Italia - importatorul, consumatorul si exportatorul major al lumii. Desi in ultimii ani Spania produsese mai mult ulei, cele mai multe cantitati erau transportate catre Italia, unde produsele erau ambalate si apoi vandute ca ulei italianesc.
Despre ulei
Cele mai bune uleiuri de masline sunt obtinute prin utilizarea unei prese hidraulice sau centrifuge, dupa ce maslinele au fost culese atunci cand culoarea se schimba dinspre verde spre negru. In mod ideal, sunt recoltate manual si tinute la presat cateva ore pentru a minimaliza oxidarea si reactiile enzimatice. Piata traditionala este sudul Europei, unde consumul crescuse, la nivelul anului 2007, cu 35%. Uleiul extra-virgin nu contine ulei rafinat.
O parte din productia de ulei extra-virgin este diluata cu un alt ulei (de masline sau de alt tip), mai ieftin si mai slab calitativ. Spre deosebire de uleiul extra-virgin, cel vegetal este extras, in general, in rafinarii, din seminte sau nuci, folosindu-se solventi, caldura si presiune intensa.
La ce sa fim atenti atunci cand cumparam?
Conform "The Guardian", cumparatorul are la indemana cateva variante pentru a se asigura (fara a avea garantia totala) ca ceea ce cumpara este marfa de calitate:
- Pe eticheta trebuie sa scrie 'extra-virgin”.
- Sunt sanse mai putine ca produsele mai scumpe sa fie contrafacute.
- Nu cumparati sticle transparente (uleiul oxideaza si devine ranced mult mai repede).
- Cautati pe eticheta data recoltarii: cu cat e mai tanar cu atat e mai bine. Este indicat ca recolta sa fie din anul in curs.
- Nu cumparati produse expuse la lumina sau la caldura. Alegeti pe cele stocate in locuri curate, in containere din inox care controleaza temperatura. Caldura, lumina si aerul pot afecta gustul si proprietatile uleiului de masline extra-virgin. Este indicat sa fie pastrat la intuneric sau chiar in frigider.
- Daca aveti posibilitatea, gustati inainte.
- Nu cumparati cantitati mari, pentru ca nu este indicat sa fie pastrat prea mult timp.
- Nu alegeti in functie de culoare, care poate varia.
- Evitati gustul de mucegaiala, de prajeala, de carne, gustul metalic, nefiresc.
- Mentionarea PDO (protejarea desemnarii originii) si PGI (protejarea indicatiilor geografice) poate inspira un plus de incredere.
Conform datelor Comisiei Europene, in 2007, existau circa cinci milioane de hectare de maslini in Uniunea Europeana, reprezentand aproximativ 70% din totalul global. Productia mondiala de ulei de masline indica o medie de 1,8 milioane de tone, din care 1,45 de tone erau de provenienta europeana. Tarile producatoare sunt Italia, Spania, Franta, Grecia, Portugalia, primele doua fiind cele mai importante.
Redactia MedLive
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Doua ore intre cina si culcare: recomandat sau nu?
Decalajul de doua ore intre cina si culcare este considerat a fi o practica eficienta pentru sanatate si pentru reducerea riscurilor anumitor boli. Specialistii au condus un nou studiu, prin care au demonstrat ca aceasta pauza de doua ore nu este asociata cu modificari ale nivelului de glucoza din s...

Care este cel mai daunator tip de grasime?
Diabetul de tip doi, dar si alte boli care au legatura cu obezitatea, depind de modul in care organismul stocheaza excesul de energie, potrivit biologului Mary Jane West-Eberhard, de la ”Smithsonian Tropical Research Institute”. Aceasta a emis o teorie conform careia grasimea din interiorul ...

Cel mai bun antioxidant natural se gaseste in cereale
Specialistii de la Penn State au descoperit, printr-un nou studiu, ca un antioxidant natural, gasit in taratele de cereale, ar putea fi utilizat pentru conservarea produselor alimentare pe o perioada mai indelungata, inlocuind antioxidantii sintetici utilizati in prezent de industria alimentara,...