Publicat la: 
12/11/2018

ceas biologic

Cercetatorii au descoperit ca numarul de calorii pe care le ard oamenii in timp ce se odihnesc se schimba in functie de perioada zilei. Cand sunt in repaus, oamenii ard cu 10% mai multe calorii dupa-amiaza sau seara, decat dimineata, potrivit sciencedaily.com.

Constatarile intaresc rolul important al ceasului circadian in metabolismul nostru. De asemenea, explica de ce neregulile din timpul meselor, al somnului si al programului de la serviciu pot creste semnificativ riscul de a lua in greutate.

”Este surprinzator faptul ca exista o diferenta in cantitatea caloriilor arse chiar daca facem aceeasi activitate, in functie de momentul zilei”, spune Kirsi-Marja Zitting, principalul autor al studiului, de la ”Harvard Medical School”.

Specialistii si-au propus sa descopere schimbarile care au loc in metabolism pe parcursul zilei pe langa efectele activitatii, al ciclului de somn si al dietei. Astfel, au studiat sapte persoane intr-un laborator special, in care nu existau indicii legate de ora. Nu existau ceasuri, ferestre, telefoane sau internet. Participantilor li s-a impus cand sa se culce si cand sa se trezeasca. In fiecare noapte, orele de somn erau decalate cu patru ore, adica echivalentul unei calatorii spre vest in patru fusuri orare, timp de trei saptamani.

”Din cauza ca in fiecare saptamana faceau echivalentul unui ocol in jurul globului, ceasul intern al corpului lor nu putea sa tina pasul, asa ca a oscilat in ritmul propriu. Acest lucru ne-a permis sa masuram rata metabolica in toate orele biologice ale zilei”, spune Jeanne Duffy, de la departamentul de tulburari ale somnului al spitalului Brigham.

Ce au descoperit specialistii?

Specialistii au descoperit ca consumul energiei este cel mai scazut in faza circadiana pe care specialistii au notat-o ca  ~ 0 °, care corespunde cu diminuarea temperaturii corpului in timpul noptii biologice. Cel mai ridicat nivel de consum al energiei a fost asociat cu faza circadiana de aproximativ 180 °, aproximativ 12 ore mai tarziu, incepand cu dupa-amiaza biologica, pana seara.

Cercetatorii au descoperit, de asemenea, ca coeficientul respirator al participantilor, care reflecta utilizarea macronutrientului, variaza in functie de faza circadiana. Acest nivel a fost foarte scazut seara si foarte ridicat dimineata.

”Constatarile noastre ofera prima caracterizare a unui profil circadian privind consumul energiei, inlaturand efectele factorilor precum activitatea, somnul si dieta. Nu este vorba doar despre ceea ce mancam, ci si despre cand mancam, cand ne odihnim, acestea au un impact asupra energiei pe care o ardem, sau pe care o depozitam sub forma de grasime”, concluzioneaza Duffy.

In viitor, echipa de specialisti isi propune sa analizeze modul in care pofta de mancare si raspunsul organismului la hrana variaza in functie de perioada zilei.

Sursa: www.sciencedaily.com/

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Nutritie

Articole similare

Unele alimente sunt atat de sanatoase incat se afla pe lista oricarui expert in nutritie. Cu toate acestea, expertii nutritionisti spun ca exista anumite alimente care lipsesc de pe "lista" si sunt la fel de benefice pentru dieta si sanatatea ta. 1. Fasolea si lintea Fasolea si lintea sunt bogate in proteine, fibre, carbohidrati, fier, magneziu...
Dieta lacto-ovo-vegetariana, care include oua si lactate, dar exclude carnea de orice tip si dieta mediteraneana sunt la fel de eficiente in reducerea riscului aparitiei bolilor de inima si a declansarii accidentului vascular cerebral, potrivit unui studiu publicat in "Circulation," scrie sciencedaily.com. Cercetarile de specialitate realizate...
Poate consumul de anumite alimente sa arda calorii? Cei care spera sa dea jos cateva kilograme primavara, cand mintea ne zboara la zilele de plaja, isi pun speranta in mancaruri cu asa-zise "calorii negative". Exista insa astfel de alimente? "Un aliment cu calorii negative ar trebui, conform definitiei, sa determine corpul sa consume mai multe...
Incercati sa faceti si alte alegeri alimentare / Foto: Photoxpress.com Alimentatia este viciata cu obiceiuri nesanatoase cauzate, in general, de lipsa de timp, lipsa de informatii si de putina atentie acordate stilului de viata. In cel mai rau caz, nepasarea poate sustine si impulsiona aceste obiceiuri nesanatoase. Insa adoptarea oricarei noi...
Specialistii au descoperit, printr-un nou studiu facut pe soareci, ca o dieta bogata in grasimi urmata de femele a influentat obezitatea, rezistenta la insulilna si dependenta urmatoarelor trei generatii de soareci, potrivit sciencedaily.com. Cercetatorii de la ”ETH Zurich”, Elvetia, au descoperit ca nepotii soarecilor (a doua generatie) care au...