Publicat la: 
27/07/2011

Petrecem doar 39 minute pe zi pentru a lua cele trei mese. Ce consecinte presupune mancatul pe fuga?

Masa luata la birou / Foto: Flickr.com

Viteza care ne guverneaza viata a facut ca timpul dedicat mesei sa se reduca la 39 de minute pe zi. Mancatul a devenit un ritual strict functional, realizat in graba, pentru a reveni cat mai repede la sarcinile pe care le avem de indeplinit la locul de munca. "Mesele rapide" par sa fie mai degraba o consecinta a presiunilor la care suntem supusi, decat o alegere. Am ajuns sa mancam atat de repede, incat nu mai putem aprecia calitatea si gustul alimentelor pe care le consumam. Acest obicei modern nu este lipsit insa de consecinte negative asupra organismului.

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro.

A trecut vremea in care petreceam o ora pentru a lua pranzul. Astazi timpul petrecut pentru servirea celor trei mese pe zi se reduce la 39 de minute, potrivit unui studiu realizat in Marea Britanie si citat de Daily Mail. Pentru multe persoane pranzul consta intr-un sandwich servit la birou, consumat, in medie, in 12 minute si 49 de secunde. Micul dejuns s-a transformat intr-o masa si mai scurta, durand numai sapte minute si 20 de secunde si de multe ori constand intr-o felie de paine prajita cu gem sau alte produse alimentare. La randul ei, cina dureaza in jur de 20 de minute. In total, timpul alocat pentru servirea celor trei mese insumeaza 39 de minute si 9 secunde pe zi.

31% dintre persoanele intervievate au recunoscut ca se uita la televizor in timp ce servesc micul dejun, iar 53% in timpul cinei. Psihologul Richard Woolfson, membru al echipei care a derulat studiul citat, a declarat ca "traim intr-o societate preocupata si orientata catre subiectele referitoare la alimentatie, in care documentarele despre mancare, carti de bucate si bucatari celebri nu au fost niciodata mai vizionate decat acum. Studiul nostru arata ca britanicii nu acorda suficient timp servirii celor trei mese. Este foarte important sa acordam timp suficient pentru fiecare masa in parte, asta ne ajuta sa apreciem mai bine mancarea si are un efect pozitiv asupra starii noastre fizice si psihice."

Studiul a fost realizat dupa ce oamenii de stiinta americani au descoperit ca mesele servite in familie ar putea contribui la prevenirea tulburarilor alimentare. Cercetatorii de la Universitatea din Illinois au declarat ca adolescentii care servesc masa impreuna cu familia sunt mai putin expusi riscului de a dezvolta anorexie sau bulimie.

In secolul vitezei nu mai acordam atentia necesara mestecarii alimentelor pe care le ingeram, fapt care presupune mai multe efecte negative. Primul face referire la mucoasa gastrica, supraaglomerata cu boluri alimentare formate din bucati mari de alimente. Pentru ca acestea sa fie digerate, stomacul are nevoie de o cantitate mai mare de suc gastric, alcatuit, in mare parte, din acid clorhidric, care poate cauza arsuri, crampe, oboseala cronica, stari de nervozitate, chiar si ulcer gastric. Medicii recomanda ca fiecare bucatica sa fie mestecata de 20-25 de ori pentru a ajuta procesul de digestie. In plus, daca mesteci bine mancarea inseamna ca mananci intr-un ritm mai lent si te saturi mai usor. Dureaza in jur de 15 minute pentru ca mesajul ca stomacul este plin sa ajunga la creier. Daca mananci repede, in cele 15 minute vei depasi, cu siguranta, necesarul de alimente. Incercati sa respectati orele de masa si sa mancati la masa, nu in picioare sau in masina. Fiind atenti la ceea ce facem, nu suntem distrasi sau pe fuga, sansele de a manca mai mult decat avem nevoie scad considerabil.

Un alt efect negativ este acela ca prin mesele luate pe fuga, la birou, in timp ce poate conversam cu colegii duc la cresterea cantitatii de aer ce ajunge in stomac. Aerul inghitit este expulzat inapoi, de cele mai multe ori, prin ragaituri (uneori si sughituri).

Mancand intr-un timp foarte scurt nu ne mai putem da seama daca ne-am saturat sau nu. Mestecarea pe indelete ii ofera timp organismului sa realizeze cat a acumulat si sa ii transmita creierului daca mai are nevoie de mancare sa nu.

Un alt efect negativ consta in faptul ca nu mai savuram alimentele pe care le consumam si, in felul acesta, servitul mesei nu ne mai provoaca neaparat placere. Uitatul la televizor sau alte activitati ce nu au de-a face cu masa te distrag de la ceea ce faci si te impiedica sa te bucuri de mancarea din farfurie.

Autor: C.B.

Specialitate: 
Comentarii

"Servirea mesei a devenit un ritual strict functional...", " 31% dintre persoanele intervievate au recunoscut ca se uita la televizor in timp ce servesc micul dejun..." etc etc...
Dragi semnatari, nu se serveste masa, ci se ia masa. De servit, servesc ospatarii, gazdele, cine se nimereste sa presteze un astfel de serviciu.
De ce e atat de greu de inteles asta?

Exact din cauza titlului am intrat si eu sa comentez. Daca tot ne-am nascut scriitori, nu credeti ca e de bun simt sa invatati limba materna? Incercati sa pareti mai sofisticati decat sunteti, dand penibil cu bata-n balta. Chiar ma gandeam la ce fel de chelner au pus oamenii sa scrie articolul asta.

DEX:
SERVÍ vb. IV. ♦ refl. (Despre oameni) A se folosi. ♦ A lua să mănânce sau să bea. [P.i. -vesc. / < fr. servir, it., lat. servire].

Cand va invita cineva sa gustati ceva, nu raspundeti uneori: "Multumesc, voi servi!"? ( = voi lua/ voi manca)

Mai usor cu simtul critic manifestat in exces!

@Sorana, analizeaza toate sensurile date de dex si mai vorbim.

@Redactia, bine ca ati schimbat pe MedLive, ca pe HotNews a ramas la fel. Serviti, serviti...

Echipa medicala MedLife - Nutritie

Nutritionist

Articole similare

Persoanele care utilizeaza telefonul mobil mai mult de 15 ore pe luna au un risc crescut de a dezvolta anumite tumori cerebrale, potrivit unui studiu epidemologic francez, care redeschide dezbaterea referitoare la pericolele utilizarii telefoanelor mobile, relateaza AFP. "Concluzia principala a studiului nostru din Franta merge in aceeasi...
Relatia medic-pacient nu ar trebui sa fi una ierarhica, dar nici egala sau in oglinda nu e. Libertatea pacientului de a-si alege medicul este cu mult mai mare decat cea reciproca, a medicului de a refuza un pacient. Fiecarui om ajuns la medic i se acorda prezumtia de a fi un pacient bun, exceptiile sunt putine, iar intrebarea mai utila ar fi: cum...
Psihoterapia consta intr-o serie de tehnici care au ca scop  tratarea sanatatii mentale, emotionale, precum si unele afectiuni psihiatrice. Psihoterapia ajuta pacientul sa inteleaga care sunt factorii ce le determina starile si ii ajuta sa accepte punctele slabe, dar si cele forte. Daca oamenii isi pot identifica sentimentele si modalitatea in...
Vaccinul administrat copiilor pentru a-i imuniza impotriva bolilor pneumococice grave nu ofera protectie completa, se arata intr-o cercetare de la Universitatea din Gothenburg, Suedia, constatandu-se ca numarul de cazuri diagnosticate s-a triplat in ultimii 50 de ani. In fiecare an aproximativ 1 milion de copii mor in intreaga lume ca urmare a...
Verificati calitatea aerului din zonele in care urmeaza sa va deplasati / Foto: MedLive.ro. Vara este anotimpul cu cea mai slaba calitate a aerului. Combinatia dintre temperaturi ridicate, vanturi slabe, brize, poluare si particulele din aer da nastere unui amestec nesanatos, care abia asteapta sa ajunga in plamani. Aceste substante va pot...