Pierderea auzului creste riscul depresiei?
Specialistii au descoperit, printr-un nou studiu, ca pierderea auzului in randul varstnicilor este asociata cu multe simptome ale depresiei. De asemenea, sugereaza ca majoritatea nici nu incearca sa se trateze, acesta fiind un mod eficient de a preveni depresia, potrivit sciencedaily.com.
Studiul a fost publicat in ”JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery”.
Majoritatea persoanelor care au peste 70 de ani sufera, cel putin, de o pierdere usoara a auzului, dar cele mai multe cazuri raman nediagnosticate, astfel ca nu sunt nici tratate. Pierderea auzului este usor de diagnosticat si de tratat, iar tratamentul este foarte important deoarece poate ameliora sau preveni depresia”, explica Justin S. Golub, profesor de ORL-chirurgie la Universitatea Columbia.
Cand isi pierd oamenii, cel mai adesea, auzul?
Pierderea auzului apare frecvent la adultii aflati la varsta a treia, fiind in topul celor mai comune afectiuni cronice. Aceasta conditie creste riscul altor afectiuni, cum ar fi dementa si tulburarile cognitive. Totusi, exista numeroase studii anterioare care sustin ca pierderea auzului poate declansa depresia.
Cum a decurs studiul?
Cercetatorii au analizat datele de sanatate a 5,239 de persoane, cu varsta de peste 50 de ani, care au participat anterior la studiul ”Study of Latinos”. Fiecare participant a fost supus unui test auditiv audiometric, o modalitate obiectiva de a evalua pierderea auzului. Mai mult, au fost testati si pentru depresie.
Care au fost rezultatele?
Cercetatorii au descoperit ca persoanele care sufereau de pierderi usoare ale auzului au avut un risc dublu de simptome clinice semnificative ale depresiei, comparativ cu cei care auzeau normal. In plus, cei care au avut pierderi severe ale auzului au avut un risc de patru ori mai mare de a se confrunta cu depresia.
Studiul s-a axat pe aceasta asociere intr-un singur punct al vietii participantilor, astfel ca nu se poate deduce cu certitudine ca pierderea auzului cauzeaza simptome depresive.
”Acest lucru ar trebui sa fie demonstrat printr-un studiu prospectiv”, spune Golub.
Totusi, toata lumea poate intelege cum pierderea auzului poate contribui la simptomele depresive. Persoanele care isi pierd auzul au probleme de comunicare, tind sa devina izolate din punct de vedere social, iar izolarea sociala poate duce la depresie.
Specialistii le recomanda varstnicilor sa isi testeze auzul si sa ia in considerare tratamentul.
Sursa: www.sciencedaily.com
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie
Care este originea metabolica a anorexiei?
Oamenii de stiinta de la Universitatea Carolina de Nord au descoperit, printr-un nou studiu, ca anorexia nervoasa este, cel putin partial, o tulburare metabolica si nu pur psihiatrica, asa cum se credea anterior. Studiul, publicat in revista ”Nature Genetics”, realizat de peste 100 de cadre ...
Cum se modifica sensibilitatea emotionala pe parcursul vietii?
De ce devenim mai pozitivi pe masura ce imbatranim? De ce adolescentii sunt atat de sensibili la lucrurile negative? Acestea sunt intrebarile la care oamenii de stiinta au incercat sa raspunda printr-un nou studiu revolutionar, analizand modul in care oamenii de toate varstele detecteaza semnale...
Copiii supusi abuzurilor au un risc mai mare de a se sinucide la maturitate
Copiii care s-au confruntat cu abuzuri fizice, sexuale, emotionale, sau care au fost neglijati au un risc de doua ori mai mare de a se sinucide cand ajung la maturitate, potrivit unui nou studiu condus de specialisti, conform sciencedaily.com. Oamenii de stiinta au analizat 68 de studii condu...