Publicat la: 
12/05/2020

Infectia cu noul coronavirus, SARS-CoV-2, care determina boala numita COVID-19, are mai multe fatete. 

Pe de-o parte, exista foarte multe persoane infectate care sunt asimptomatice sau au simptome minore, care mimeaza foarte bine o infectie de cai respiratorii. 

Pe de alta parte, exista si pacienti cu forme severe, care pot evolua spre pneumonie.

In contextul pandemiei de coronavirus, Dr. Maria Dede, medic pneumolog, abordeaza subiectul pneumoniilor si ne explica cum se poate obtine diagnosticul de certitudine, avand in vedere ca simptomele pneumoniilor virale sau bacteriene sunt similare cu cele ale infectiei COVID-19.

Tipuri de pneumonie

Pneumonia trebuie stratificata in functie de severitate in forme usoare, moderate sau severe. 

Formele severe reprezinta aproximativ 10% din totalul pacientilor infectati, iar din acest procent, circa 5% vor ajunge in stadiu critic, cei care au nevoie de intubatie si ventilatie mecanica.

Pneumonia in contextul pandemiei de coronavirus

In ceea ce priveste pneumoniile, este foarte important sa se faca diagnostic diferential cu COVID-19, dar sa se tina cont si de alte patologii, care pot fi de la sine statatoare sau pot fi asociate infectiei cu noul tip de coronavirus.

Chiar daca prezinta acelasi tip de simptome specifice infectiei COVID-19, este posibil  ca pacientul sa aiba infectie cu virusul gripal sau poate sa aiba pneumonie bacteriana cu infiltrate alveolare radiologic.

Cum putem clarifica diagnosticul?

Testul RT-PCR este gold standard pentru diagnosticul infectiei cu virusul SARS-CoV-2.

Exudatul suplimentar ajuta la depistarea gripei.

Analizele de sange (procalcitonina) ajuta la diferentierea unei pneumonii virale de una bacteriana. In cazul in care procalcitonina are valori normale inseamna ca este vorba de o pneumonie virala, in timp ce valorile crescute ale procalcitoninei indica o pneumonie bacteriana.

Ce trebuie sa faca pacientii? 

In cazul in care o persoana incepe sa dezvolte simptome compatibile cu COVID-19, respectiv febra persistenta, tuse seaca importanta, dificultati in respiratie, care se accentueaza de la o zi la alta, aceasta trebuie sa contacteze fie medicul de familie, fie medicul specialist.

Nu se recomanda prezentarea imediata la cabinet, pentru a preveni o potentiala raspandire a virusului. Intr-o prima etapa, pacientii pot discuta cu medicul de la distanta, prin intermediul consultatiilor medicale online. Medicul va decide atunci cand este necesara vizita pacientului la cabinet. Ulterior, in urma consultului de specialitate si a testarii se poate clarifica daca este vorba de COVID-19 sau daca pacientul are o patologie asociata.

Atunci cand situatia reprezinta o urgenta, iar persoana dezvolta insuficienta respiratorie importanta, se recomanda apelarea numarului unic de urgenta 112.

#ladatorie #mediciiMedlife #alaturidevoi #izolatidarimpreuna

 

Specialitate: 
Medic: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Pneumologie

Medic Specialist
Valcu Claudia,Medic Specialist
Medic Specialist...
Dede Maria,Medic Specialist
Medic Primar
Lazar Marina,Medic Specialist
Medic Specialist

Articole similare

Inca de la inceputul pandemiei, siguranta pacientilor care ajung in clinicile MedLife a reprezentat o prioritate pentru noi. Ne-am adaptat rapid contextului si am continuat sa dezvoltam si sa imbunatatim permanent masurile de protectie si preventie pentru a putea limita riscul de raspandire a virusului SARS-CoV-2. Toate clinicile MedLife din...
Autor: Dr. Vasilescu Roxana, Medic Sef Laborator MedLife Grivita, Bucuresti ▶Programare online testare Covid-19  SARS-CoV-2 (Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2) aparține familiei Coronaviridae, grupului beta-coronavirusuri. Coronavirusurile sunt virusuri anvelopate, de tip ARN monocatenar cu dimensiuni mari, de cca 125 nm. Genomul...
Ce sunt insomniile?  Tulburari ale somnului, manifestate prin dificulatati in a adormi, somn de scurta durata sau de slaba calitate. Pe termen mediu si lung, insomniile contribuie la starea acuta de oboseala, dificultati de concentrare, cresterea nivelului de anxietate. De asemenea, lipsa somnului are efecte si asupra functionarii optime a...
O imunitate puternica reprezinta cea mai buna bariera impotriva oricarui virus, inclusiv a noului coronavirus. O modalitate de a intari rezistenta organismului este miscarea fizica, realizata in mod constant. Mai mult, exercitiile fizice contribuie si la mentinerea unui tonus psihic bun, atat de necesar in aceasta perioada. Cum ne mentinem in...
Afisul campaniei "Tu stii cati ani au plamanii tai?" / Foto: MedLive.ro "Daca nu putem respira, nimic altceva nu mai conteaza" spune Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie (SRP). In Romania, exista cel putin un milion de cazuri de BPOC (bronhopneumopatia obstructiva cronica) si numai 50% dintre pacienti au beneficiat de...