MEDICINA GENERALA

12 Mai 2020

PNEUMONIA NON-COVID VERSUS PNEUMONIA IN CONTEXT COVID. SFATURI DE LA SPECIALIST

scris de

Dede Maria

Infectia cu noul coronavirus, SARS-CoV-2, care determina boala numita COVID-19, are mai multe fatete. 

Pe de-o parte, exista foarte multe persoane infectate care sunt asimptomatice sau au simptome minore, care mimeaza foarte bine o infectie de cai respiratorii. 

Pe de alta parte, exista si pacienti cu forme severe, care pot evolua spre pneumonie.

In contextul pandemiei de coronavirus, Dr. Maria Dede, medic pneumolog, abordeaza subiectul pneumoniilor si ne explica cum se poate obtine diagnosticul de certitudine, avand in vedere ca simptomele pneumoniilor virale sau bacteriene sunt similare cu cele ale infectiei COVID-19.

Tipuri de pneumonie

Pneumonia trebuie stratificata in functie de severitate in forme usoare, moderate sau severe. 

Formele severe reprezinta aproximativ 10% din totalul pacientilor infectati, iar din acest procent, circa 5% vor ajunge in stadiu critic, cei care au nevoie de intubatie si ventilatie mecanica.

Pneumonia in contextul pandemiei de coronavirus

In ceea ce priveste pneumoniile, este foarte important sa se faca diagnostic diferential cu COVID-19, dar sa se tina cont si de alte patologii, care pot fi de la sine statatoare sau pot fi asociate infectiei cu noul tip de coronavirus.

Chiar daca prezinta acelasi tip de simptome specifice infectiei COVID-19, este posibil  ca pacientul sa aiba infectie cu virusul gripal sau poate sa aiba pneumonie bacteriana cu infiltrate alveolare radiologic.

Cum putem clarifica diagnosticul?

Testul RT-PCR este gold standard pentru diagnosticul infectiei cu virusul SARS-CoV-2.

Exudatul suplimentar ajuta la depistarea gripei.

Analizele de sange (procalcitonina) ajuta la diferentierea unei pneumonii virale de una bacteriana. In cazul in care procalcitonina are valori normale inseamna ca este vorba de o pneumonie virala, in timp ce valorile crescute ale procalcitoninei indica o pneumonie bacteriana.

Ce trebuie sa faca pacientii? 

In cazul in care o persoana incepe sa dezvolte simptome compatibile cu COVID-19, respectiv febra persistenta, tuse seaca importanta, dificultati in respiratie, care se accentueaza de la o zi la alta, aceasta trebuie sa contacteze fie medicul de familie, fie medicul specialist.

Nu se recomanda prezentarea imediata la cabinet, pentru a preveni o potentiala raspandire a virusului. Intr-o prima etapa, pacientii pot discuta cu medicul de la distanta, prin intermediul consultatiilor medicale online. Medicul va decide atunci cand este necesara vizita pacientului la cabinet. Ulterior, in urma consultului de specialitate si a testarii se poate clarifica daca este vorba de COVID-19 sau daca pacientul are o patologie asociata.

Atunci cand situatia reprezinta o urgenta, iar persoana dezvolta insuficienta respiratorie importanta, se recomanda apelarea numarului unic de urgenta 112.

#ladatorie #mediciiMedlife #alaturidevoi #izolatidarimpreuna

 Echipa MedLife de Pneumologie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Andriescu Mircea MedLife
Andriescu Mircea
Medic Primar
Andriescu Mircea MedLife
Andriescu Mircea
Medic Primar

Chirurgie Pediatrica și Camera De Garda

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.