Publicat la: 
12/05/2020

Infectia cu noul coronavirus, SARS-CoV-2, care determina boala numita COVID-19, are mai multe fatete. 

Pe de-o parte, exista foarte multe persoane infectate care sunt asimptomatice sau au simptome minore, care mimeaza foarte bine o infectie de cai respiratorii. 

Pe de alta parte, exista si pacienti cu forme severe, care pot evolua spre pneumonie.

In contextul pandemiei de coronavirus, Dr. Maria Dede, medic pneumolog, abordeaza subiectul pneumoniilor si ne explica cum se poate obtine diagnosticul de certitudine, avand in vedere ca simptomele pneumoniilor virale sau bacteriene sunt similare cu cele ale infectiei COVID-19.

Tipuri de pneumonie

Pneumonia trebuie stratificata in functie de severitate in forme usoare, moderate sau severe. 

Formele severe reprezinta aproximativ 10% din totalul pacientilor infectati, iar din acest procent, circa 5% vor ajunge in stadiu critic, cei care au nevoie de intubatie si ventilatie mecanica.

Pneumonia in contextul pandemiei de coronavirus

In ceea ce priveste pneumoniile, este foarte important sa se faca diagnostic diferential cu COVID-19, dar sa se tina cont si de alte patologii, care pot fi de la sine statatoare sau pot fi asociate infectiei cu noul tip de coronavirus.

Chiar daca prezinta acelasi tip de simptome specifice infectiei COVID-19, este posibil  ca pacientul sa aiba infectie cu virusul gripal sau poate sa aiba pneumonie bacteriana cu infiltrate alveolare radiologic.

Cum putem clarifica diagnosticul?

Testul RT-PCR este gold standard pentru diagnosticul infectiei cu virusul SARS-CoV-2.

Exudatul suplimentar ajuta la depistarea gripei.

Analizele de sange (procalcitonina) ajuta la diferentierea unei pneumonii virale de una bacteriana. In cazul in care procalcitonina are valori normale inseamna ca este vorba de o pneumonie virala, in timp ce valorile crescute ale procalcitoninei indica o pneumonie bacteriana.

Ce trebuie sa faca pacientii? 

In cazul in care o persoana incepe sa dezvolte simptome compatibile cu COVID-19, respectiv febra persistenta, tuse seaca importanta, dificultati in respiratie, care se accentueaza de la o zi la alta, aceasta trebuie sa contacteze fie medicul de familie, fie medicul specialist.

Nu se recomanda prezentarea imediata la cabinet, pentru a preveni o potentiala raspandire a virusului. Intr-o prima etapa, pacientii pot discuta cu medicul de la distanta, prin intermediul consultatiilor medicale online. Medicul va decide atunci cand este necesara vizita pacientului la cabinet. Ulterior, in urma consultului de specialitate si a testarii se poate clarifica daca este vorba de COVID-19 sau daca pacientul are o patologie asociata.

Atunci cand situatia reprezinta o urgenta, iar persoana dezvolta insuficienta respiratorie importanta, se recomanda apelarea numarului unic de urgenta 112.

#ladatorie #mediciiMedlife #alaturidevoi #izolatidarimpreuna

 

Specialitate: 
Medic: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Pneumologie

Medic specialist
Medic Primar
Medic Primar,...
Medic Primar

Articole similare

Ce este pneumonia? Pneumonia este o afectiune caracterizata prin inflamarea tesutului plamanilor, fiind, in mod normal, cauzata de o infectie bacteriana. La capatul tuburilor respiratorii din plamani exista mici saculete de aer. Cand apare pneumonia, aceste saculete se inflameaza si se umplu cu lichid. Simptomele pneumoniei Simptomele pneumoniei...
Izolarea impusa de pandemia de coronavirus se doveste a fi o provocare pentru multi dintre noi.  Dintr-o data fie petrecem mult timp singuri, fie petrecem mult mai mult timp decat inainte cu familia.  Si cum in aceasta perioada emotiile negative sunt multe si se acumuleaza de la o zi la alta, suntem tentati sa le eliberam exact acolo unde ne...
Traversam o perioada dificila din punct de vedere medical, in care cu totii luptam pentru a invinge aceasta pandemie prin limitarea raspandirii noului tip de coronavirus. Totusi, sa nu uitam ca pe langa pacientii diagnosticati cu COVID-19, mai sunt si alte categorii de bolnavi care au nevoie de tratament corespunzator si ingrijire corecta....
Izolarea impusa de pandemia de coronavirus se doveste a fi o provocare pentru multi dintre noi.  Dintr-o data fie petrecem mult timp singuri, fie petrecem mult mai mult timp decat inainte cu familia.  Si cum in aceasta perioada emotiile negative sunt multe si se acumuleaza de la o zi la alta, suntem tentati sa le eliberam exact acolo unde ne...
Infectia cu noul coronavirus, SARS-CoV-2, care determina boala numita COVID-19, are mai multe fatete.  Pe de-o parte, exista foarte multe persoane infectate care sunt asimptomatice sau au simptome minore, care mimeaza foarte bine o infectie de cai respiratorii.  Pe de alta parte, exista si pacienti cu forme severe, care pot evolua spre...