MEDICINA GENERALA

05 Iunie 2020

ÎNTREBĂRI FRECVENTE LEGATE DE INFECȚIA CU NOUL CORONAVIRUS

În timp ce mai multe studii medicamentoase sunt în desfășurare, în prezent nu există medicamente autorizate sau vaccin pentru tratamentul sau prevenirea virusului SARS-CoV-2).

Persoanele infectate cu virusul SARS-CoV-2 trebuie să primească îngrijiri adecvate pentru ameliorarea și tratarea simptomelor, iar cei cu boli grave trebuie să beneficieze de îngrijire optimă de susținere. Unele tratamente specifice sunt în curs de investigare și vor fi testate prin studii clinice.În timp ce mai multe studii medicamentoase sunt în desfășurare, în prezent nu există medicamente autorizate sau vaccin pentru tratamentul sau prevenirea virusului SARS-CoV-2).

Persoanele infectate cu virusul SARS-CoV-2 trebuie să primească îngrijiri adecvate pentru ameliorarea și tratarea simptomelor, iar cei cu boli grave trebuie să beneficieze de îngrijire optimă de susținere. Unele tratamente specifice sunt în curs de investigare și vor fi testate prin studii clinice.

Mă pot recupera complet după infectarea cu coronavirus (COVID-19)?

DA. Infectarea cu noul coronavirus NU înseamnă că veți avea virusul pe viață în organism.

Majoritatea persoanelor care s-au infectat cu COVID-19 s-au recuperat și au eliminat complet virusul din corpul lor.

Dacă prezentați simptome precum tuse, febră și dificultăți de respirație, solicitați asistență medicală imediată.

Cea mai bună modalitate de a confirma dacă aveți virusul care produce boala COVID-19 este cu un test de laborator Real Time PCR care se poate efectua la cerere în cadrul tuturor unităților MedLife, fără trimitere de la medicul curant sau medicul de familie.

Pentru mai multe detalii legate de proceduri și investigații, tarife dar și personal medical, vă rugăm să apelați numărul de Call Center 021.9646, iar colegii noștri vă vor ajuta cu orice informație necesară. 

 

Antibiotice sunt eficiente în prevenirea și tratarea noului coronavirus?

NU. Antibioticele nu funcționează împotriva virusurilor, numai a bacteriilor. Noul coronavirus este un virus și, prin urmare, antibioticele nu trebuie utilizate ca mijloc de prevenție sau tratament. Cu toate acestea, dacă sunteți spitalizat deoarece sunteti infectat cu virusul SARS-CoV-2, este posibil să primiți antibiotice, deoarece este posibilă co-infecția bacteriană.

 

Vaccinurile împotriva pneumoniei ne protejează împotriva noului coronavirus?

NU. Vaccinurile împotriva pneumoniei, cum ar fi vaccinul pneumococic și vaccinul Haemophilus gripal tip B (Hib) nu oferă protecție împotriva noului coronavirus.

Virusul este atât de nou și diferit încât are nevoie de propriul său vaccin. Se depun eforturi de către mai multe echipe de cercetători pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva coronavirusului cu eforturi susținute din partea OMS (Organizația Mondială a Sănătății).

!!! Deși aceste vaccinuri nu sunt eficiente împotriva virusului SARS-CoV-2, vaccinarea împotriva bolilor respiratorii este foarte recomandată pentru a vă proteja sănătatea.

 

Este virusul SARS-CoV-2 transmisibil prin apă?

NU, noul coronavirus nu se răspândește prin apa din piscine sau prin apa mării.

Clorul din piscine va ucide virusul și este puțin probabil să se dezvolte în apa sărată a mărilor și a oceanelor.

De asemenea, și lacurile sunt considerate o zonă sigură. Chiar dacă apa dulce nu are proprietatea de a ucide virusul, este puțin probabil că acesta să fie asimilat prin intermediul acesteia.

În schimb, persoanele care aleg să facă plajă în următoarea perioadă trebuie să mențină o igienă rigurosa în ceea ce privește suprafețele de contact. Virusul supraviețuiește pe suprafețe cum ar fi șezlonguri, balustrade, umbrele, care trebuie dezinfectate cu rigurozitate.

Este recomandată în continuare și distanțarea socială. Cea mai bună modalitate de a vă proteja împotriva COVID-19 este prin menținerea distanței fizice de cel puțin 2 metri față de ceilalți și spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun.

 

Expunerea la soare sau la temperaturi extreme împiedică infectarea cu virusul SARS-CoV-2?

NU. Va puteți infecta cu virusul SARS-CoV-2 indiferent de temperaturile de afară sau de anotimp.

De asemenea, nu există niciun motiv să credem că la temperaturi scazute noul coronavirus sau alte virusuri vor fi exterminate. Temperatura normală a corpului uman rămâne în jur de 36,5 ° C până la 37 ° C, indiferent de temperatura externă sau de vreme.

Nici băile fierbinți nu împiedică infectarea cu virusul. De fapt, a face o baie cu apă extrem de fierbinte poate fi dăunător pentru corpul dvs. deoarece vă poate arde.

Cel mai eficient mod de a vă proteja împotriva noului coronavirus este să vă spălați frecvent mâinile cu apă și săpun.

 

A fi capabil să-ți ții respirația timp de 10 secunde sau mai mult, fără a tuși sau a simți disconfort înseamnă că te poți infecta cu coronavirus (COVID-19) sau de orice altă boală pulmonară?

NU. Cele mai frecvente simptome ale COVID-19 sunt tuse uscată, oboseală și febră.

Unele persoane pot dezvolta forme mai severe ale bolii, cum ar fi pneumonia.

Cea mai bună modalitate de a confirmă dacă aveți virusul care produce boala COVID-19 este cu un test de laborator Real Time PCR care se poate efectua la cerere în cadrul tuturor unităților MedLife, fără trimitere de la medicul curant sau medicul de familie.

Nu îl puteți confirma cu acest exercițiu de respirație, care poate fi chiar periculos.

Pentru mai multe detalii legate de proceduri și investigații, tarife dar și personal medical, vă rugăm să apelați numărul de Call Center 021.9646, iar colegii noștri vă vor ajuta cu orice informație necesară. 

 

Clătirea în mod regulat a nasului cu soluție salină poate preveni infecția cu noul coronavirus?

NU. Nu există dovezi că o clătire regulată a nasului cu soluții saline protejează oamenii de infecțiile cu noul coronavirus.

Există câteva dovezi limitate care atestă că soluția salină poate ajuta la recupererea mai rapidă de frigul obișnuit.

Aceste soluții sunt utilizate de obicei pentru decongestionarea mucoasei nazale în viroze, dar nu există dovezi că utilizarea regulată a acestora previn infecțiile respiratorii.

 

Consumul de metanol, etanol sau înălbitor împiedică sau vindecă COVID-19?

NU, și poate fi extrem de periculos, chiar letal. Nu pulverizați în niciun caz și nu introduceți înălbitor, metanol, etanol sau orice alt dezinfectant în corp.

Aceste substanțe sunt otrăvitoare și nu vor ucide virusul din corpul tău, dar îți vor dăuna organelor interne. Consumul lor poate duce la dizabilitate și moarte.

Metanolul, etanolul și înălbitorul sunt uneori utilizate în produsele de curățare pentru a ucide virusul pe suprafețe - NU trebuie să le beți niciodată.

Clorul și dezinfectantul trebuie utilizate cu atenție numai pentru dezinfectarea suprafețelor.

! Nu păstrați clorul (înălbitorul) și alți dezinfectanți la îndemâna copiilor.

 

Pentru a vă proteja împotriva virusului SARS-CoV-2, dezinfectați obiectele și suprafețele, în special cele pe care le atingeți în mod regulat. Puteți utiliza înălbitor diluat sau alcool pentru asta. Asigurați-vă că vă spălați mâinile frecvent și minuțios și evitați să vă atingeți ochii, gura și nasul.

 

Consumul de alcool împiedică sau vindecă COVID-19?

NU, consumul de alcool nu vă protejează împotriva COVID-19 și poate fi periculos. Consumul frecvent sau excesiv de alcool vă poate crește riscul de probleme de sănătate.

Cea mai bună modalitate de a vă proteja împotriva COVID-19 este prin menținerea distanței fizice de cel puțin 1 metru față de ceilalți și spălarea frecventă a mâinilor. Făcând acest lucru, eliminați virușii care pot fi pe mâinile dvs. și evitați infecțiile care ar putea apărea atingând apoi ochii, gura și nasul.

 

Introducerea usturoiul în meniul zilnic poate preveni infecția cu noul coronavirus?

NU. Usturoiul este un aliment sănătos care poate avea unele proprietăți antimicrobiene. Cu toate acestea, nu există dovezi din focarul actual potrivit căruia consumul de usturoi a protejat oamenii de noul coronavirus.

 

Adăugarea ardeiului iute sau a altor condimente în ciorba sau în alte preparate împiedică și nu vindecă virusul SARS-CoV-2?

NU. Ardeiul iute, deși foarte gustos, nu poate preveni sau vindeca virusul SARS-CoV-2.

Cea mai bună metodă de a vă proteja împotriva noului coronavirus este să mentineți distanța de cel puțin 1.5 metri față de alte persoane și să vă spălați pe mâini frecvent și minuțios cu apă și săpun. De asemenea, sunt benefice pentru sănătatea dvs. generală să mențineți o dietă echilibrată, să va mențineți hidratat, să faceți exerciții fizice în mod regulat și să dormiți bine.

 

Rețelele mobile 5G NU răspândesc virusul SARS-CoV-2?

NU. Virusurile nu pot călători pe unde radio si prin rețelele mobile.

Virusul SARS-CoV-2 este răspândit prin picături respiratorii atunci când o persoană infectată tuseste, strănută sau vorbește.

Oamenii pot fi, de asemenea, infectați atingând o suprafață contaminată și apoi ochii, gura sau nasul.

 

Scanerele termice pot detecta COVID-19?

NU. Scanerele termice sunt eficiente în detectarea persoanelor care au febră (adică au o temperatură a corpului mai mare decât cea normală). Nu pot detecta persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2.

Există multe cauze ale febrei, de aceea, dacă prezentați simptome apelați medicul curant sau medicul de familie.

 

Lămpile ultraviolete (UV) trebuie utilizate pentru a dezinfecta mâinile sau alte zone ale pielii?

NU. Radiația UV poate provoca iritații ale pielii și poate deteriora ochii.

Pentru a vă proteja împotriva noului coronavirus trebuie să vă spălați frecvent mâinile cu apă și săpun. După curățarea mâinilor uscați-le bine folosind prosoape de hârtie sau un uscător de aer cald.

 

Uscătoarele de mână sunt eficiente în uciderea noului coronavirus?

NU. Uscătoarele de mâini nu sunt eficiente pentru a ucide virusul SARS-CoV-2.

Pentru a vă proteja împotriva noului coronavirus, trebuie să vă curățați frecvent mâinile cu apă și săpun. După curățarea mâinilor uscați-le bine folosind prosoape de hârtie sau un uscător de aer cald.

 

Noul coronavirus afectează persoanele în vârstă sau sunt susceptibili și cei mai tineri?

Persoanele de toate vârstele pot fi infectate de noul coronavirus (SARS-CoV-2).

Persoanele în vârstă (de peste 65 de ani) și persoanele cu afecțiuni medicale preexistente (precum astmul, diabetul, bolile de inimă) sunt mai vulnerabile la îmbolnăvirea severă cu virusul SARS-CoV-2.

Autoritatile recomandă persoanelor de toate vârstele să ia măsuri pentru a se proteja de virus, de exemplu, urmând o igienă bună a mâinilor și o igienă respiratorie bună.

 

Virusul SARS-CoV-2 se transmite prin muște de casă sau prin mușcături de țânțar?

NU. Până în prezent, nu există dovezi sau informații care să sugereze că virusul SARS-CoV-2 este transmis prin mușcături de țânțari sau alte insecte.

Virusul care provoacă boala COVID-19 se răspândește în principal prin picăturile generate atunci când o persoană infectată tușește, strănut sau vorbește.

De asemenea, vă puteți infecta atingând o suprafață contaminată și apoi atingându-vă ochii, nasul sau gura înainte de a vă spăla pe mâini. Pentru a vă proteja, păstrați distanța de cel puțin 1.5 metri față de ceilalți și dezinfectați suprafețele atinse frecvent. Spălați-vă bine și des de mâini și evitați să vă atingeți ochii, gura și nasul.

 

Surse:

OMS (Organizația Mondială a Sănătății): https://www.who.int/

Institutul Național de Sănătate Publică:http://www.cnscbt.ro/Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile PacientuluiPasul 2

Detaliile Programării


©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.