MEDICINA GENERALA

01 Iulie 2020

Testare Serologica IgG pentru Covid-19

SARS-CoV-2 determina o infectie respiratorie denumita COVID-19 (Coronavirus infectious disease - 2019), cu perioada de incubatie medie de cca 5 zile (limite 2-14 zile).

Boala este caracterizata prin simptomatologie predominant respiratorie (febra, tuse, dificultati de respiratie), dar poate avea manifestari severe (pneumonie bilaterala interstitiala), cu evolutie catre insuficienta respiratorie.

 

Vreau sa ma testez pentru virusul SARS-CoV-2! Ce fel de test sa aleg?

In prezent exista doua teste distincte disponibile pentru testarea COVID-19: Real Time PCR si serologic.

Testul Real Time PCR identifica direct prezenta virusului in tractul respirator, deci confirma o infectie curenta.

Testul serologic IgG este un test de anticorpi care confirma sau infirma daca ati avut o infectie anterioara. Un test de anticorpi s-ar putea sa nu arate daca aveti o infectie curenta, deoarece organismului dumneavoastra ii poate lua intre 1 si 3 saptamani dupa infectie pentru a face anticorpi. Teoretic, prezenta anticorpilor ar trebui sa asigure protectie fata de o noua infectare cu virusul. In prezent insa, nu sunt suficiente date care sa sustina cu fermitate acest lucru despre anticorpii SARS-CoV-2 IgG.

 

Un partener de incredere pentru testare serologica SARS-COV-2 sigura

Abbott Diagnostics, lider Mondial in testarea imunologica, a lansat la inceputul anului in Romania testul pentru determinarea anticorpilor IgG catre virusul SARS–CoV-2.

De la inceputul pandemiei Abbott Diagnostics si grupul MedLife si-au extins colaborarea de peste 15 ani pentru a lupta impotriva unei amenintari comune: noul coronavirus.

 

Testele serologice sunt utilizate pentru detectarea persoanelor care au fost infectate cu COVID-19

Testarea anticorpilor este importanta pentru a determina daca o persoana a fost infectata in trecut cu virusul SARS-COV-2. Aceasta va oferi o mai buna intelegere a virusului, inclusiv cat timp raman anticorpii in organism si daca ofera imunitate. Acest tip de cunostinte ar putea ajuta la dezvoltarea tratamentelor si vaccinurilor.

Testul pentru anticorpi IgG se adreseaza celor care doresc sa afle daca au fost in contact cu virusul, fiind asimptomatici sau care au dezvoltat o forma usoara ce putea fi usor atribuita unui alt tip de infectie respiratorie.

Testul identifica anticorpi de tip IgG pe care organismul ii produce atunci cand a fost infectat de coronavirus si aceastia pot ramane in organism pana la cateva luni.

Testele pentru determinarea anticorpilor de tip IgG pe sistemele analitice Abbott sunt teste serologice calitative pe baza de chemiluminiscenta cu microparticule (CMIA).

Sunt depistati anticorpi anti nucleocapsida virala SARS-CoV-2 de tip IgG. Proteina N din nucleocapsida virala este considerat cel mai abundent, imunogen si bine conservat component viral, fiind considerata un bun marker diagnostic.

 

Tehnologia folosita in laboratoarele MedLife

LINIA AUTOMATIZATA ABBOTT ACCELERATOR a3600 este un sistem complex de automatizare a laboratorului de analize ce contribuie semnificativ la cresterea acuratetii analizelor, la reducerea timpului de executie si o mai buna trasabilitate si urmarire a probelor fiecarui pacient.

Recoltarea probelor pentru testele IgG se efectueaza in toate clinicile MedLife din tara, dar si in toate cele 200 puncte de recoltare.

Avantajele testelor serologice de laborator folosite in laboratoarele MedLife

Avantajul testul ABBOTT fata de testele rapide sau ELISA il prezinta atat automatizarea procesului cu diminuarea considerabila a manualitatii cat si principiul de determinare, respectiv chemiluminiscenta cu microparticule.

Noul test de anticorpi este utilizat pe echipamentele automate de laborator Abbott ARCHITECT si ALINITY, sisteme care pot efectua pana la 200 de teste pe ora.

Performanta excelenta a testului este dovedita si de studiul realizat de Universitatea din Washington (centru de referinta pentru testarile virale) care a evidentiat o specificitate de 99,9% a testului Abbott.

Alte avantaje majore sunt si:

  • designul robust al testului, care face ca testele Abbott pentru panelul de boli infectioase sa fie cele mai utilizate la nivel mondial
  • capacitatea de testare pentru volume mari este de asemenea asigurata de echipamentele Architect si Alinity
  • interpretarea rezultatelor prin cut-off unic, fara zona de incertitudine, stabilit astfel incat sa asigure specificitate crescuta respectiv valoare predictiiva pozitiva ridicata
  • lipsa interferentelor la Biotina
  • rezultatul analizei in timp scurt de pana la 3 zile.

 

Acuratetea testelor serologice de laborator folosite in laboratoarele MedLife

Testele IgG pentru anticorpi Covid-19 pot detecta in sange prezenta anticorpilor de tip Imunoglobulina G (IgG) produsi de organism ca raspuns la infectia cu coronavirusul SARS-CoV-2.
Anticorpii detectati prin testele din probe de sange arata daca o persoana a venit in contact cu virusul SARS-CoV-2, indiferent daca a prezentat simptome specifice sau a fost asimptomatica.

Cu o specificitate de peste 99,63 % si sensibilitate de 100% dupa a 14-a zi de la debutul simptomelor, testul a fost certificat pentru utilizare in UE, dupa succesul acreditarii FDA in SUA. Este important acest lucru, mai ales pe fondul reevaluarii  de catre FDA a performantei anumitor teste  si retragerea autorizarii acestora.

 

Tot ce trebuie sa stii despre testul IgG?

Cum se recolteaza proba pentru testarea IgG?

Testul IgG este un test serologic ce necesita o proba de sange, nu necesita anestezie sau intubare.

In cat timp se primesc rezultatele testului IgG?

Rezultatul testului se poate accesa in contul de pacient din siteul www.medlife.ro in 72 de ore.

Este nevoie de recomandare de la medicul de familie sau medicul curant?

Testul IgG este disponibil la cerere tuturor pacientilor care isi doresc sa se testeze.

Nu este necesara trimitere, testul IgG se poate face numai pe baza de programare in orice clinica sau centru de recoltare.

Care este pretul unui test IgG?

Costul unui test IgG este de 120 RON.

 

 

Recomandari inainte de recoltare.

Recomandarile pentru perioada de dinainte de recoltare pot fi vizualizate aici

Este necesara izolarea daca testul IgG este pozitiv?

Rezultatul testului IgG arata daca o persoana a venit in contact cu virusul SARS-CoV-2, indiferent daca a prezentat simptome specifice sau a fost asimptomatica.

In cazul unui rezultat pozitiv nu este necesara izolarea sau carantina, insa recomandam mentinerea masurilor de distantare sociala, igiena (spalarea mainilor cu apa si sapun) si de purtare a mastii (in spatiile inchise).

Rezultatul testului IgG este confidential?

Rezultatul testului este confidential si nicio autoritate nu va fi contactata in cazul unui rezultat pozitiv.

 

Interpretarea rezultatului testul serologic IgG pentru virusul SARS-COV-2

Negativ

Un rezultat negativ inseamna fie ca persoana testata NU a venit in contact cu virusul SARS-CoV-2, fie ca inca perioada de timp de la infectare este insuficienta pentru dezvoltarea anticorpilor; studiile Abbott arata o sensibilitate de 100% la 2 saptamani de la declansarea simptomelor. In situatia in care suspiciunea clinica si epidemiologica este mare pentru o infectie sau contact cu virusul SARS-CoV-2, se recomanda repetarea testului serologic la circa 10 zile sau efectuarea detectiei ARN viral prin PCR.

Daca suspectati ca ati fost expus infectiei cu virusul SARS-CoV-2 prin contact cu o persoana diagnosticata cu virusul, va recomandam sa luati legatura cu medicul de familie sau medicul curant.

In acest caz va fi necesar testul RT-PCR care este o metoda de testare pentru diagnosticul infectiei COVID-19 cu ajutorul careia se identifica direct virusul in secretiile din tractul respirator recoltate in principal prin exudat nasofaringian (adica recoltarea cu un betisor secretii din nas si gat).

Pozitiv

Un rezultat pozitiv inseamna ca persoana testata a venit in contact cu virusul SARS-CoV-2. Acest rezultat sugereaza ca persoana a fost expusa pana la momentul recoltarii infectiei cu virusul SARS-CoV-2, indiferent daca a prezentat simptome specifice sau a fost asimptomatica.

Mai multe informații despre testele si pachetele de anticorpi SARS-COV-2 pot fi accesate aici.

Surse:

  • Laboaratoarele Abbott www.corelaboratory.abbott  
  • https://abbott.mediaroom.com/2020-05-08-Research-from-University-of-Washington-Demonstrates-High-Performance-of-Abbotts-SARS-CoV-2-Antibody-Blood-Test
  • The COVID-19 Pandemic: Global Healthcare Agency and Society Observations of Supportive Laboratory Diagnostic Testing Values with Clinical StatusSolicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile PacientuluiPasul 2

Detaliile Programării


©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.