Publicat la: 
13/06/2012

Premiera medicala in Romania: O operatie de reconstructie de bazin cu alogrefa a fost realizata cu succes la Spitalul de Ortopedie MedLife

Echipa MedLife

In cadrul Spitalului de Ortopedie MedLife a fost realizata o operatie in premiera in medicina romaneasca de hemipelvectomie dreapta, cu reconstructie cu alogrefa si artroplastie totala de sold. Acest tip de interventie este unica prin complexitatea si riscurile implicate. Operatia a necesitat 12 ore si a fost efectuata de o echipa multidisciplinara formata din 12 medici condusa de dl. Prof. Dr. Mihai Popescu (ortopezi, chirurgie vasculara, urologi, chirurgie generala, ATI), avand la dispozitie aparatura de ultima generatie.

Grefa de os implantata

Hemipelvectomia presupune inlaturarea unei jumatati din bazin (pelvis) si apoi reconstructia bazinului cu alogrefa, aceasta din urma fiind obtinuta de la o banca de tesuturi.

"Este pentru prima oara cand o interventie chirurgicala de o asemenea complexitate se desfasoara in sistemul medical din Romania. Ne-am asumat aceasta responsabilitate si am demonstrat ca avem atat o echipa de specialisti cat si tehnologia necesara pentru a realiza o interventie chirurgicala complexa care presupune un mare grad de risc si o atenta monitorizare postoperatorie. Chiar si in marile spitale din strainatate, genul acesta de operatii se realizeaza extrem de rar si sunt dificil de gestionat. Consideram ca am aratat inca o data ca suntem capabili, chiar si in mediul privat, sa efectuam un act medical complex care se ridica la nivelul performantelor medicale din afara tarii. Este important ca romanii sa stie ca au aceasta alternativa in Romania, la costuri mult mai reduse decat cele din occident", a declarat Nicolae Marcu, Directorul General MedLife.

Interventia a fost efectuata la o pacienta in varsta de 35 de ani, pentru un diagnostic de chist hidatic recidivat[1] dupa o operatie suferita cu mai multi ani in urma. Pe toata durata operatiei, s-au succedat 3 echipe de medici specialisti, care au colaborat indeaproape pentru finalizarea cu succes a acestei interventii.

"Numarul de complicatii raportat la acest tip de operatii este intre 30-90%, iar complicatiile neurologice sunt unele dintre cele mai frecvente (25%). Avantajul major al reconstructiei cu alogrefa este faptul ca aceasta poate fi prelucrata in asa fel incat sa se potriveasca pe forma defectului, permitand in final realizarea unei artroplastii cu proteza totala. Interventia poate fi considerata o premiera reusita pentru ortopedia romaneasca insa vom continua sa monitorizam pacienta pentru a preveni orice posibila complicatie (fractura de alogrefa, infectie, nonconsolidare,etc)" a declarat Prof. Dr. Mihai Popescu.

Prima echipa, formata din medici de chirurgie vasculara, urologie si chirurgie generala a pregatit si izolat osul afectat si tesuturile moi adiacente, a identificat si eliminat apoi chisturile, in timp ce a doua echipa a pregatit grefa de os, modeland-o pentru a se potrivi exact pe structura bazinului pacientei. A treia echipa de medici a fixat proteza si a finalizat operatia. Toate echipele au actionat sub indrumarea si coordonarea domnului Profesor Mihai Popescu, cel care a diagnosticat cazul si a planificat intreaga operatie.

Pacienta care a stat sub anestezie pe durata a 12 ore, a fost trezita lent in decurs de cateva ore. Monitorizarea si ingrijirea postoperatorie, pe parcursul celor trei saptamani de spitalizare, au presupus atat kinetoterapia, cat si psihoterapia si terapia durerii, din echipa medicala facand parte si un medic psihiatru. Prognosticul post-operator intr-o prima etapa este unul bun, insa pacienta urmeaza sa parcurga o perioada de recuperare mai lunga, in care va re-invata sa-si controleze muschii si functia motorie a membrului pelvin.

Spitalul de Ortopedie si Traumatologie MedLife a fost deschis in luna decembrie a anului trecut fiind cea de-a sasea unitate spitaliceasca din Sistemul Medical MedLife. Echipa spitalului numara 80 de angajati, medici si asistente medicale care, pe langa asistenta si investigatiile medicale oferite in zona de ambulatoriu, gestioneaza o gama larga de interventii chirurgicale: tot spectrul interventiilor artroscopice, traumatologie, interventii la nivelul antepiciorului, artroplastii totale de sold si genunchi, intreg spectrul de interventii la nivelul coloanei vertebrale (diformitati ale coloanei vertebrale, vertrebroplastii, hernii de disc etc).

Specialitate: 
Comentarii

Este impresionanta performanta medicilor romani care au efectuat cu succes aceasta operatie. Felicitari!!! Si multa sanatate pacientei!

Si cam cat ar costa toata afacerea?
Thx.

Pagini

Echipa medicala MedLife - Ortopedie Traumatologie

Medic Primar
Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 21

Articole similare

Echipa MedLife In cadrul Spitalului de Ortopedie MedLife a fost realizata o operatie in premiera in medicina romaneasca de hemipelvectomie dreapta, cu reconstructie cu alogrefa si artroplastie totala de sold. Acest tip de interventie este unica prin complexitatea si riscurile implicate. Operatia a necesitat 12 ore si a fost efectuata de o...