MEDICINA GENERALA

23 Iunie 2016

Premiera nationala.Medicii de la MedLife au salvat viata unei fetite de 1 an, nascuta cu o malformatie la nivel cerebral

scris de

Dima Stefanita

 

INTERVIU Premiera nationala.Medicii de la MedLife au salvat viata unei fetite de 1 an, nascuta cu o malformatie la nivel cerebral. Dr. Stefanita Dima, medic primar radiologie si imagistica medicala, specializat in radiologie interventionala : Este al sapt

O echipa medicala din cadrul Centrului de diagnostic și tratament al patologiei vascular cerebrale MedLife a operat cu succes o fetita in varsta de un an, care s-a nascut cu o malformatie cerebrala, fiind diagnosticata cu fistula piala de tip paragalenic. Acest tip de afectiune este rar intalnita in lume, conform ultimelor mentionari in literatura de specialitate, la nivel mondial, doar 6 cazuri fiind diagnosticate cu aceasta malformatie. Interventia este o premiera in Romania, a durat aproximativ 80 de minute, iar copilul a fost externat la 2 zile dupa operatie. Dr. Stefanita Dima, medic primar radiologie si imagistica medicala, specializat in radiologie interventionala a explicat care sunt posibilele cauze ale acestei afectiuni, ce simptome prezenta copilul, care au fost semnele care au alarmat parintii si cum a decurs operatia.

 

Ce afectiune avea fetita?

Dr. Stefanita Dima: In mod stiintific se numeste fistula biala de tip paragalenic. In cateva cuvinte, inseamna o comunicarea aberanta intre doua artere si o vena la nivel cerebral, in emisferul stang, undeva parietal, langa vena galen. Vena galen e o vena importanta exact in mijlocul creierului. De regula vena aia are probleme la copii, in vena aia se varsa niste ramuri arteriale aberante. Nu, asta este o chestier destul de rara, este paragalenica, langa vena galen si este fistula de tip pial.

Care au fost semnele?

Copilul s-a nascut cu aceasta malformatie, iar parintii au realizat ca are o problema in momentul in care copilul a inceput sa faca crize de epilepsie. Acesta a fost primul simptom care i-au adus la medic. Ulterior, copilul a inceput sa dezvolte o circulatie venoasa colaterala la nivelul fetei. La nastere, fistula era mica, in timp a crescut, iar acest detaliu a fost cumva sansa de supravetuire a fetitei, deoarece o fistula cu debit mare inca din primele zile de la nastere poate sa duca la insuficienta cardiaca, implicit la deces. Cand am supus-o mai multor investigatii, fetita avea o dilatatie venoasa, un anevrism, de 3 x 2,5 cm, care comprima creierul si dadea crizele de epilepsie. La copiii mici de 0 - 1 an, e dificil sa faci astfel de interventii si este foarte greu sa gasesti o echipa pluridisciplinara capabila sa rezolve astfel de cazuri. Echipa de la MedLife a fost exceptionala si sunt foarte bucuros ca totul a decurs excelent

Au ajuns la noi, si aici in echipa pluridisciplinara, unde anestezistii au un rol absolut essential, pentru ca la un an nu e deloc simplu sa-ti faci treaba si sa adormi copilul si mai ales sa-l trezesti dupa aia. Cu doctorul Dan Suiaga, neurochirugul langa mine, orice complicatie ar fi aparut ar fi trebuit sa intervina si el, cu echipa de cardiologi aici, daca ar fi fost ceva probleme cardiace ar fi intervenit imediat.

Acum suntem la doua zile dupa embolizare si copilul pleaca acasa.

Care sunt cauzele acestei afectiuni?

Dr. Stefanita Dima: Nu este clar. Nu sunt neaparat genetice. Se pot intampla multe lucruri cand copilul este in burta mamei. Orice infectie, orice agent exterior (alcool, tutun, iradiere) care poate duce la mutatii poate determina astfel de probleme.

O astfel de anomalie se poate diagnostica inca din luna a 4-a de sarcina, de aceea orice suspiciune trebuie investigata cu seriozitate, iar fatul monitorizat indeaproape.

De ce este o premiera aceasta interventie?

Dr. Stefanita Dima: Este o premiera pentru ca localizarea este noua, dar si varsta fetitei, care este foarte mica. A fost foarte important ca am avut o echipa pluridisciplinara care a dorit sa se ocupe de un astfel de caz. Sunt putine locuri in Romania, sau chiar deloc, in care se pot face astfel de proceduri.

Urmatorii pasi

Dr. Stefanita Dima: Am vorbit cu parintii sa ne vedem peste o luna ca sa o vad pe cea mica si sa compar imaginile de acum si cele de atunci. Dupa 3 luni o sa trebuiasca sa faca un angio IRM sa vedem si vasele si un RMN ca sa fim siguri ca tot creierul e normal si ca circulatia venoasa si-a reluat fluxul normal.

Operatia a fost realizata de o echipa medicala pluridisciplinara, coordonata de dr. Stefanita Dima, medic primar radiologie si imagistica medicala, specializat in radiologie interventionala. Din echipa au mai facut parte dr. Florina Pinte medic primar cardiologie, dr. Alexandrina Tatu - Chitoiu, medic primar cardiologie, dr. Dan Suiaga, medic specialist neurochirurgie, dr. Rely Manolescu, medic primar ATI, dr. Gabriela Ionescu medic primar ATI si dr. Diana Toma, medic primar ATI.Echipa MedLife de Neuroradiologie Interventionala

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Andriescu Mircea
Andriescu Mircea
Medic Primar
Andriescu Mircea
Andriescu Mircea
Medic Primar

Chirurgie Pediatrica și Camera De Garda

Adauga un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii!

Adresa de email nu va fi publicată.

0 comentarii

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.