Nutriție

04 Aprilie 2018

Reducerea numarului de calorii previne aparitia bolilor asociate imbatranirii organismului

Reducerea numarului de calorii previne aparitia bolilor asociate imbatranirii organismului

Reducerea caloriilor cu 15% pe o durata de doi ani poate determina incetinirea proceselor de imbatranire si metabolismul, protejand intregul organism de bolile asociate inaintarii in varsta, arata un studiu publicat recent in revista Cell Metabolism.

Restrictia calorica scade nivelul de stres oxidativ sistemic asociat declansarii bolilor neurologice, precum Alzheimer si Parkinson, dar si a cancerului si diabetului, informeaza sciencedaily.com.

Restrictionarea calorica si speranta de viata

"Restrictionarea caloriilor poate incetini metabolismul bazal si, sustinuta pe parcursul mai multor ani, ar putea contribui la reducerea riscului declansarii bolilor cronice asociate proceselor de imbatranire, contribuind astfel la prelungirea sperantei de viata," declara Leanne M. Redman, profesoara de stiinte clinice in cadrul institutului Pennington Biomedical Research din LA.

Studiu asupra efectelor pe termen lung asociate reducerii numarului de calorii consumate zilnic 

Studiul de specialitate CALERIE ("Comprehensive Assessment of the Long-Term Effects of Reducing Intake of Energy") este primul studiu ce analizeaza efectele metabolice ale restrictiei calorice in randul persoanelor ce nu sufera de obezitate.

Pentru ajunge la noi constatari, cercetatorii au analizat rapoartele de studiu efectuate in randul a 53 de barbati sanatosi, cu varste cuprinse intre 21 si 50 de ani, care au adoptat restrictia calorica cu 15% pe o perioada de doi ani. Participantii au fost testati pentru a se identifica rata metabolica si nivelul de stres oxidativ din organism.

Gradul de reducere a aportului de calorii a fost calculat individual prin raportul dintre izotopii absorbiti de molecule si tesutul adipos al acestora, o tehnica ce indica cu precizie nivelul caloric optim pentru mentinerea greutatii corporale.

Studiul arata ca participantii ce au adoptat restrictia calorica au reusit sa piarda in greutate pana la noua kilograme pe parcursul studiului, desi nu acesta a fost scopul principal al experimentului. Cu toate acestea, participantii nu au suferit efecte adverse, precum anemie, slabirea sistemului osos sau tulburari hormonale si, in schimb, participantii s-au bucurat de imbunatatiri ale calitatii vietii, precum si a dispozitiei zilnice.

"Astfel, chiar si persoanele sanatoase, ce au o greutate corporala optima, pot beneficia de un program de restrictionare calorica," declara Redman.

Rezultate similare in cadrul experimentelor de laborator realizate pe animale

De asemenea, testele de laborator realizate pe animale arata ca restrictia calorica scade temperatura corpului si rata metabolica. 

"Studiul CALERIE a analizat efectele restrictiei calorice asupra imbatranierii, si nu asupra pierderii in greutate. In cadrul celor din urma apar intotdeauna discutii despre metabolismul rapid sau lent. Dar studiile efectuate pe animalele de laborator arata ca, cu cat metabolismul este mai rapid, cu atat speranta de viata este mai lunga," adauga autoarea studiului.

Care sunt factorii care influenteaza metabolismul

Exista multi factori care influenteaza metabolismul, precum sunt mecanismele antioxidante si regimul alimentar, insa teoriile stiintifice actuale confirma faptul ca un metabolism lent este benefic pentru ca procesul de imbatranire al organismului sa fie unul optim si sanatos, iar organismul ce arde in mod eficient energia acumulata prin intermediul caloriilor are parte de o viata longeviva, arata raportul cercetatorilor.

"Studiul CALERIE intareste convingerile noastre sustinute de teoriile stiintifice asupra procesului natural de imbatranire a organismului: teoria metabolismului lent si teoria proceselor oxidative. Aceasta din urma asociaza supraproductia radicalilor liberi de oxidarea lipidelor, proteinelor si ADN-ului, procese ce contribuie la aparitia bolilor cronice, precum ateroscleroza, cancerul, diabetul si poliartita reumatoida.

Desi numarul participantilor la studiu a fost relativ mic, iar durata studiului a fost, in mod similar, mica prin comparatie cu durata unei vieti umane, s-a observat o imbunatatire a biomarkerilor ce indica desfasurarea procesului de imbatranire al organismului. Urmatorii pasi includ stabilirea acestor indicatori si in randul pacientilor umani si examinarea efectelor restrictiei calorice impreuna cu efectele consumului de alimente antioxidante si a vitaminelor ce imita restrictia calorica, precum resveratrolul," conchide autoarea principala a studiului.©2023 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.