Publicat la: 
16/11/2016

Prevenirea alergiilor alimentare: cum includem alunele in dieta alimentara a celor mici?

Parintii din intreaga lume invata astazi ca vechiul sfat de a astepta pana cand cei mici implinesc varsta de un an pentru a include in dieta alimentara a acestora arahide si alune nu este de un sfat valabil. Un studiu publicat anul trecut si prezentat anul acesta la conferinta "The American College of Allergy" in San Francisco arata ca expunerea timpurie la aceste alimente poate reduce sansele copiilor de a dezvolta alergii in acest sens cu aproximativ 80%. Iata cum ar trebui introduse alunele in alimentatia celor mici pentru a le forma toleranta la alune, care este cantitatea recomandata si cat de rapid se pot bucura acestia de beneficiile acestor alimente.

Primul lucru ce trebuie luat in considerare este riscul copilului de a dezvolta o alergie. Expunerea timpurie este deosebit de importanta pentru aceia care sunt vulnerabili la dezvoltarea alergiilor la alune si arahide, deoarece exista si alti factori de risc, cum ar fi aparitia eczemelor, de la cazuri moderate pana la cele severe, sau declansarea alergiei la oua.

In cazul in care acestia nu se incadreaza in factorii de risc, ideal ar fi sa li se administreze in continuare alune si arahide. Nu trebuie sa va faceti prea multe grii in privinta cantitatii sau a frecventei cu care le administrati aceste alimente. Doar oferindu-le produse ce contin alune inainte de prima lor zi de nastere, veti tinti momentul optim pentru formarea sistemului imunitar, pentru ca acestia sa preintampine alergiile, este de parere autorul principal al studiului.

"Exista o fereastra magica in care putem profita de sistemul imunitar ce este in curs de dezvoltare, si atunci este momentul sa intarim toleranta organismului prin introducerea acestor alimente in dieta lor," declara David Stukus, medic pediatru alergolog in cadrul Spitalului pentru Copii din Columbus, Ohio.

Untul de arahide - in special cel tip pulbere - este o alegere buna pentru introducerea in dieta alimentara a celor mici a acestor seminte. Pulberea poate fi diluata cu apa, lapte sau suc si adaugate cereale.

In cazul in care copilul dumneavoastra se afla in grupul de risc, este important sa nu i se administreze arahide sub nicio forma pana cand acesta este evaluat de catre un medic specialist. Testele de sange si de piele vor arata daca este permisa expunerea acestuia la aceste seminte.

Daca testele ies negativ, atunci puteti parcurge sfaturile de mai sus. In cazul in care sunt prezente reactiile, urmatorii pasi depind de cat de puternica a fost reactia initiala.

Copiii care se confrunta cu reactii de la o forma usora la cea moderata pot beneficia in continuare de o introducere timpurie si treptata a arahidelor in dieta lor, insa medicul trebuie sa monitorizeze simptomele ce pot aparea pe parcurs: urticarie, probleme de respiratie sau scaderea tensiunii arteriale.

"Acestia sunt copiii care beneficiaza de pe urma consumului de alune cel mai mult, deoarece sunt mai sensibili. In acest punct nu este clar daca sunt alergici, dar stim ca exista riscul ca alergia sa se declanseze mai tarziu in viata acestora in cazul in care nu le sunt introduse alunele in dieta inca de pe acum," adauga Dr. Stukus.

Atata timp cat administrarea acestor alimente merge bine sub supravegherea medicului specialist, parintii pot continua aceasta dieta si la domiciliu cu conditia sa respecte dozele recomandate. In general 2 lingurite de unt de arahide administrate de trei ori pe saptamana este doza suficienta de care acestia au nevoie pentru a le intari sistemul imunitar si a le dezvolta toleranta.

"Sunt foarte incantat de rezultatele studiului nostru. Aceasta este una dintre cele mai mari descoperiri facute pe aceasta tema, intrucat vorbim aici despre prevenirea alergiilor si este intr-adevar remarcabil sa reusim sa ii impiedicam pe cei mici sa dezvolte astfel de alergii," a mai adaugat autorul principal al studiului.

Sursa: WebMd

G.T.