Primii pasi, primele provocari. Cum se dezvolta mersul la bebelusi

Mama și copilul
16 August 2010
Autor: Echipa medicală MedLife
primii pasi primele provocari cum se dezvolta mersul la bebelusi

Mai intai se simte foarte confortabil in caruciorul lui, de unde poate studia lumea plina de noutati si provocari din jurul lui. Apoi simte nevoia de un pic mai multa independenta. Vrea sa atinga obiectele la care altfel n-ar avea acces si porneste de-a busilea pentru ca intr-o zi sa il vedem cum se ridica in picioare si face primii pasi stangaci spre jucaria preferata.

Cand incep copiii sa mearga

In primul an de viata copilul invata treptat sa isi coordoneze muschii. Inainte sa porneasca "pe propriile picioare", micutul invata sa se rostogoleasca, sa stea in fundulet, iar in jurul varstei de opt luni se ridica in picioare sustinut. Din acest moment, totul e o problema de incredere in sine si echilibru. Majoritatea copiilor fac primii pasi intre noua si 12 luni si devin siguri pe ei in jurul varstei de 14 15 luni. Nu va ingrijorati insa daca micutului ii ia mai mult timp sa se hotarasca. Pentru unii copii, este absolut normal sa inceapa sa mearga chiar si la varsta de 16 17 luni.

Cum se dezvolta mersul

In primele saptamani, copilul isi misca picioarele si impinge cu putere in podea, daca e tinut in pozitie verticala, dand senzatia ca e nerabdator sa mearga. Gestul este insa unul reflex, care va disparea in urmatoarele doua luni. Piciorusele micutului nu sunt nici pe departe suficient de puternice la aceasta varsta sa ii sustina greutatea.

La 10 saptamani copilul reuseste sa se intoarca dintr-o parte pe spate, iar la 11 saptamani se intoarce deja de pe burta pe spate. Dupa varsta de cinci luni copilul incepe sa descopere mersul de-a busilea. Mai intai invata sa se balanseze pe maini si genunchi, dupa care incepe sa se miste impingand cu genunchii, intarindu-si in acelasi timp musculatura. In urmatoarele luni, asta va fi activitatea lui preferata.

In jurul varstei de opt luni, copilul va incepe sa se ridice singur in picioare, ajutandu-se de marginea patutului sau de orice obiect are la dispozitie si il poate sustine (de exemplu mobila). Pe masura ce se perfectioneaza, incepe sa capete curaj si sa faca cativa pasi, tinandu-se in continuare de mobila, si reuseste chiar sa stea in picioare fara sustinere pentru cateva secunde. De aici pana la primii pasi nu mai e mult.

La varsta de noua zece luni micutul invata sa isi flexeze genunchii si sa se aseze dupa ce a stat in picioare, miscare care este mai greu de realizat decat va inchipuiti.

La 11 luni copilul probabil e deja expert in statul in picioare. Poate nu are curaj sa faca inca primii pasi, dar, la fel de bine, poate sa mearga deja tinut de manuta.

La 13 luni trei sferturi din copii stiu deja sa mearga singuri, desi sunt inca nesiguri. Totusi, daca copilul tau nu a facut inca pasul acesta, nu e inca momentul sa te ingrijorezi pana la varsta de 16 17 luni. Unii copii asteapta mai mult.

Dupa ce au facut primii pasi spre independenta, copiii incep sa isi perfectioneze mobilitatea.

La 14 luni copilul poate sta singur in picioare, se poate aseza si ridica din nou si poate chiar incerca sa mearga cu spatele.

La 15 luni copilul merge de obicei destul de bine si se distreaza impingand si tragand jucarii dupa el.

In jurul varstei de 16 luni copilul incepe sa fie interesat de scari, desi cel mai probabil nu va reusi sa le urce sau sa le coboare in urmatoarele cateva luni.

La 18 luni, majoritatea copiilor sunt deja aproape experti in arta mersului. Multi urca deja scarile si se distreaza cocotandu-se pe orice piesa de mobilier le e la indemana.

Cand aniverseaza trei ani, multe din miscarile de baza vor fi devenit deja a doua natura a micutului tau. Deja mersul, alergatul sau sariturile nu ii mai solicita atentia si concentrarea, desi unele actiuni, precum statul pe varfuri sau intr-un singur picior, s-ar putea sa le mai dea inca batai de cap.

Rolul parintilor

Copilul invata destul de usor sa stea in picioare. Mai multe dificultati intampina atunci cand vrea sa se aseze din nou. Daca devine derutat si incepe sa planga dupa ajutor, nu il ridica direct pentru ca apoi sa il asezi direct in pozitia in care doreste, ci arata-i cum sa isi flexeze genunchii astfel incat sa se poata aseza singur si apoi lasa-l sa exerseze.

De asemenea, il poti incuraja sa mearga stand in fata lui si tinandu-l de manute in timp ce el se intreapta spre tine. Unii experti avertizeaza in legatura cu folosirea premergatorului deoarece faciliteaza mersul copilului si nu permite musculaturii coapsei sa se dezvolte normal.

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării