Pubertatea la fete: când apare și ce modificări aduce

Pediatrie
18 Mai 2022
Autor: Echipa medicală MedLife
pubertatea la fete cand apare si ce modificari aduce

Ce este pubertatea și când apare la fete?

Pubertatea reprezintă acea perioadă cuprinsă între copilărie și adolescență, în care organismul se dezvoltă atât fiziologic, cât și psihologic.

Mai exact, este momentul în care hormonii din creier încep să trimită stimuli spre organele sexuale ale individului, iar ca răspuns la acești stimuli, gonadele (ovarele în cazul fetelor și testiculele în cazul băieților) ajută la transformarea oaselor, mușchilor, sânilor, organelor sexuale, și stimulează creșterea și libidoul.

La fete, pubertatea începe în jurul vârstei de 10-11 ani și durează aproximativ 4-5 ani. Mai exact, fetele se dezvoltă până în jurul vârstei de 15-16 ani.

Ce înseamnă pubertatea la fete?

În cazul fetelor, pubertatea este inițiată la nivelul hipotalamusului, unde se secretă hormonul luteinizant, și a glandei pituitare, unde se secretă hormonii sexuali, în special estrogenul. Acesta este hormonul specific feminin care stimulează dezvoltarea caracteristicilor sexuale feminine precum ovarele, uterul și vaginul.

Tot în această perioadă începe și dezvoltarea sânilor la fete. Startul pubertății este marcat de apariția primei menstre numită menarha, în jurul vârstei de 12-13 ani.

În ultimii ani, însă, specialiștii au observat o instalare precoce a pubertății în jurul vârstei de 8-9 ani și apare, în special, în cazul fetelor obeze sau ale căror mame s-au maturizat, la rândul lor, mai rapid. Printre factori se mai numără alimentația și condițiile de trai.

Pubertatea la fete: modificări ale corpului

La pubertate, corpul unei fete trece printr-o mulțime de schimbări care îi pot crea confuzie și curiozitate, de aceea este bine să fii alături de fiica ta și să îi explici pas cu pas ce se întâmplă în organismul ei. Principalele schimbări ale corpului unei fete sunt reprezentate de:

  • apariția părului pubian și cel axilar - apariția părului în zona pubiană este, de obicei, primul semn al pubertății. Sunt și cazuri în care acesta se poate întinde și pe coapse sau abdomen;
  • dezvoltarea sânilor - acest proces începe destul de timpuriu, undeva în jurul vârstei de 8 ani și se manifestă sub forma unor umflături mici la nivelul mameloanelor. La început, procesul este însoțit și de o durere ușoară, dar creșterea sânilor la fete va continua până în jurul vârstei de 16 ani, când vor avea forma și dimensiunea adultă. Sunt însă și cazuri când dezvoltarea sânilor poate continua până în jurul vârstei de 20 de ani;
  • modificarea șoldurilor și a pelvisului - tot în perioada pubertății, fata începe să capete caracteristicile fizice ale unei femei. În zona coapselor și a șoldurilor începe să se depună țesut adipos, iar talia se îngustează;
  • apare transpirația și pielea devine mai grasă - această etapă se vede, de obicei, pe fața celor mai multe dintre fete, pentru că începe să apară acneea;
  • apare prima menstruație - la aproximativ 2 ani de la primele semne ale pubertății, reprezentate de dezvoltarea sânilor, apare și menarha - prima menstruație a adolescentei, în jurul vârstei de 12-13 ani. La început, menstruațiile nu sunt regulate și pot fi absente pentru câteva luni. De asemenea, se poate întâmpla ca fluxul menstrual să fie însoțit și de durere, de aceea este recomandată o vizită la medicul ginecolog;
  • creșterea în înălțime - în jurul vârstei de 10 ani, fetele încep să crească brusc în înălțime, chiar și cu 5-6 cm pe an. Media de creștere este de circa 28 de cm și se opresc din creștere între 14 și 16 ani.

Pubertatea la fete nu înseamnă numai aceste transformări fizice, ci au loc și o serie de modificări emoționale, care nu trebuie scăpate din vedere.

pubertatea la fete cand apare si ce modificari aduce

În această perioadă complicată și plină de transformări, adolescentele suferă și o serie de modificări emoționale. Acum, fetele devin conștiente de sine și de felul în care arată, de aceea ele pot experimenta:

  • depresie;
  • stimă de sine redusă;
  • agresivitate;
  • schimbări bruște de dispoziție.

Tot în această perioadă, adolescentele încep să dobândească o capacitate de sinteză și gândire abstractă, își stabilesc obiective în viață și încep să se compare cu celelalte fete din jurul lor.

Relația cu cei din jur la pubertate

Schimbările emoționale și comportamentale se vor resimți atât în relația cu familia, cât și cu cei din jur. Astfel, fetele vor încerca să ceară mai multă independență și să se distanțeze de părinți și de restul familiei.

Relațiile cu colegii de clasă devin mai importante și mai serioase, apare influența din anturaj și se leagă prietenii pe viață. De asemenea, tot la această vârstă, fetele se pot îndrăgosti pentru prima dată.

Modalitatea în care tinerele fete trec prin și de perioada de pubertate poate fi definitorie pentru formarea lor ca individ. Dacă nu poți gestiona pe deplin toate schimbările care au loc, un medic specialist poate oferi consilierea de care fiica ta are nevoie.


Bibliografie

  1. “Stages of Puberty in Girls (Female Puberty) Information | MyVMC.” HealthEngine Blog, 24 July 2008, https://healthengine.com.au

  2. “Puberty: Stages for Boys & Girls.” Cleveland Clinic, 2021, https://my.clevelandclinic.org

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării