PEDIATRIE

05 August 2022

Regresia somnului: ce este, de ce şi când apare şi cum îţi poţi ajuta copilul să o depăşească mai uşor

Regresia somnului: ce este, de ce şi când apare şi cum îţi poţi ajuta copilul să o depăşească mai uşor

Ce este regresia somnului, când are loc şi de ce apare

Regresia somnului este un fenomen ce presupune o schimbare bruscă a programului de somn la un bebeluş sau copil mic şi se manifestă mai ales noaptea. Un bebeluş care înainte dormea bine noaptea, începe brusc să se trezească de mai multe ori decât în mod obișnuit. Perturbările de somn apar pe neaşteptate, sunt strâns legate de etapele de dezvoltare ale copilului şi sunt frecvente în primii doi ani de viaţă.

Este bine de ştiut că regresii ale somnului pot apărea şi la copiii mai mari, la adolescenţi şi chiar şi la adulţi şi că pot duce la insomnii îndelungate care pot provoca multiple probleme de sănătate.

Principalele simptome ale regresiei somnului sunt:

 • treziri frecvente în timpul nopţii;
 • dificultate la adormire sau readormire;
 • plânsete în timpul trezirii;
 • hiperactivitate urmată de o perioadă cu lipsă de energie.

Regresia somnului la 4 luni

Aceasta este prima etapă de regresie a somnului pe care un bebeluş o manifestă şi, de cele mai multe ori, îi ia prin surprindere pe părinţi. Schimbarea este provocată de o dezvoltare a creierului sugarului, fenomen care îl va ajuta să alterneze somnul profund cu cel superficial, asemeni adulţilor. De aceea, calitatea somnului se strică şi trezirea se produce exact în momentul trecerii de la somnul profund la cel superficial.

Puseul de creştere de la patru luni îl face pe bebeluş să aibă nişte aşteptări, precum respectarea rutinei de somn şi trezire. Cu alte cuvinte, dacă programul de somn al copilului de patru luni începe cu un somn la prânz, acesta trebuie să continue în acest fel pentru a nu-i crea o discrepanţă, sau dacă cel mic adoarme cu unul dintre părinţi lângă el, se aşteaptă ca la trezire părintele să fie tot lângă el.

Regresia somnului la 6 luni

Un bebeluş de şase luni ar trebui să aibă două reprize de somn pe timpul zilei şi o repriză lungă noaptea. Dar pentru că la această vârstă sugarul învaţă să se rostogolească sau să stea în șezut, atunci este posibil să i se facă foame mai des şi, deci, să se trezească mai frecvent pe timpul nopţii şi să ceară mese suplimentare. Nu toţi medicii sunt de acord că la această vârstă bebeluşul experimentează o regresie a somnului dar, dacă trezirile sunt prea dese, ar trebui făcută totuşi o analiză împreună cu medicul pediatru.

Regresia somnului la 8-10 luni

La vârsta de 8-10 luni, bebeluşul începe să descopere din ce în ce mai mult lumea din jurul său. În această perioadă, copilul se deplasează fie de-a buşilea, fie se ridică în picioare cu sprijin şi astfel poate vedea, explora și atinge obiecte la care, în trecut, nu avea acces. Tot la această vârstă, începe să asimileze cuvinte şi să îi apară şi dinţii. Toate acestea sunt motive pentru care bebeluşul se confruntă cu mari tulburări de somn. Regresia durează între trei şi șase săptămâni.

Regresia somnului la 1 an

Începând cu vârsta de un an, copilul începe să doarmă mai puţin. Unii copii chiar renunţă la al doilea somn de peste zi pentru că doresc să exploreze şi să înveţe mai mult, dar specialiştii recomandă părinţilor să continue să le păstreze şi acest somn.

Regresia somnului la 1 an şi 3 luni

Un copil de un an şi trei luni este în plin proces de învăţare a mersului, motiv pentru care al doilea somn de peste zi aproape că dispare. Apar însă trezirile din timpul nopţii, deoarece copilul este mult prea obosit din timpul zilei.

Regresia somnului la 1 an și 6 luni

La această vârstă, regresia somnului este strâns legată de independenţă şi de frica de separare (când îl vede pe unul dintre părinţi că părăseşte camera înainte ca el să adoarmă). Tot acum are loc şi tranziţia de la bebeluş la copil, când începe să meargă mai bine, începe să vorbească şi să aibă tantrumuri (crize de nervi). La toate acestea se adaugă şi creşterea premolarilor, proces extrem de dureros pentru copii.

Regresia somnului la 2 ani

Copilul ajuns la vârsta de doi ani are o perioadă de veghe tot mai lungă, şi deci, timp mai mult pentru joacă, lucru care-i poate afecta calitatea somnului din timpul nopţii. De asemenea, şi trecerea de la scutec la oliţă îi poate da bătăi de cap. De la această vârstă, copilul începe să aibă şi coşmaruri noaptea, iar acest lucru îl poate speria foarte tare; de aici poate apărea şi refuzul de a mai adormi la loc cu uşurinţă. De regulă, la această vârstă regresia somnului nu este foarte sesizabilă.

Cauze

Cei mai mulţi dintre părinţi consideră manifestările pe care le generează regresia somnului un fenomen cauzat de apariţia dinţilor. Luate însă pe etape de vârstă, cauzele apariţiei regresiei somnului sunt mult mai multe, precum:

 • regresia somnului la 4 luni apare din cauza dezvoltării creierului, noilor stimuli şi alternanţa somn profund - somn superficial;
 • regresia somnului la 8-10 luni este provocată de renunţarea la una dintre reprizele de somn de peste zi şi începerea deplasării de-a buşilea;
 • regresia somnului de la 12 luni se datorează faptului că somnul din timpul zilei nu este suficient de profund, copilul începe să meargă în picioare şi luptă pentru independenţă;
 • regresia somnului de la 18 luni apare din cauza mersului în picioare, anxietăţii de separare şi creşterii premolarilor;
 • regresia somnului de la 24 de luni este o consecinţă, în principal, a dezvoltării limbajului, schimbărilor din rutina zilnică şi testarea limitelor.

Pe lângă aceste cauze ar mai fi de adaugat şi diversele boli care pot apărea până la vârsta de 2 ani (răceli, viroze, bronşiolite, etc) sau cauze externe, precum apariţia unui alt copil în familie, schimbarea locuinţei sau a camerei în care dormea. Chiar şi divorţul părinţilor îi poate afecta somnul.

Câte ore trebuie să doarmă un copil în funcţie de vârstă

Câte ore trebuie să doarmă un copil în funcţie de vârstă

Potrivit American Academy of Sleep Medicine, programul de somn pe care un copil ar trebui să-l aibă este stabilit în funcţie de vârstă şi este exemplificat în tabelul următor:

Vârsta Numărul de ore de somn (inclusiv somnul din timpul zilei)
4 - 12 luni 12 - 16 ore de somn
1 - 2 ani 11 - 14 ore de somn
3 - 5 ani 10 - 13 ore de somn
6 - 12 ani 9 - 12 ore de somn
13 - 18 ani 8 - 10 ore de somn pe noapte 

 

Sfaturi pentru a depăşi regresia somnului

Vestea bună este că fiecare perioadă de regresie a somnului durează doar câteva săptămâni şi se poate depăşi mai uşor dacă sunt create nişte obiceiuri de somn sănătoase pentru bebeluş. De exemplu, ar fi indicat ca cel mic să aibă o rutină înainte de culcare, precum o băiţă caldă, o masă suplimentară. Şi schimbarea orei de somn ajută la o reglare a somnului. Nu în ultimul rând, ajutorul partenerului de viaţă este foarte important; o privare de somn pentru o perioadă lungă te poate afecta şi pe tine.

 

Bibliografie

 1. Mindell, Jodi A., et al. “Development of Infant and Toddler Sleep Patterns: Real-World Data from a Mobile Application.” Journal of Sleep Research, vol. 25, no. 5, 2 June 2016, pp. 508–516, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, 10.1111/jsr.12414
 2. Johnson, Nicole. “Sleep Regressions: Everything You Need to Know.” The Baby Sleep Site - Baby / Toddler Sleep Consultants, 2 Apr. 2014, www.babysleepsite.comSolicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.

Pentru programarea la testul PCR SARS-COV-2 vă rugăm să accesați acest link.


Pasul 1

Detaliile PacientuluiPasul 2

Detaliile Programării


©2022 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.