Publicat la: 
8/03/2017

Regula de 5. Care sunt alimentele necesare zilnic pentru prevenirea dementei

Dementa afecteaza circa 47.5 milioane de oameni din intreaga lume, iar specialistii estimeaza ca numarul persoanelor afectate s-ar putea tripla pana in anii 2050.

Conform unui studiu realizat recent, respectarea regulii de 5 portii zilnice de fructe si legume reduce in mod considerabil riscul declansarii dementei. Iata ce spune aceasta regula si cum este sprijinita prin cercetarile de specialitate, conform medicalnewstoday.com.

Un studiu publicat recent in jurnalul "Age and Ageing" arata ca adultii care consuma cel putin trei portii de legume si doua portii de fructe in fiecare zi au un risc mai mic pentru declansarea dementei la batranete.

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca adultii sa consume cel putin 400 de grame de fructe si legume pe zi - echivalentul a cinci portii - cu scopul de a isi imbunatati starea generala de sanatate si a reduce riscul aparitiei cancerului si al altor boli cronice, precum cele ale sistemului cardiovascular.

Studiile efectuate anterior pe aceeasi tema au indicat faptul ca fructele si legumele consumate cu regularitate pot reduce riscul aparitiei bolii Alzheimer, dar si a altor tipuri de dementa.

Pentru a realiza studiul de fata, autoarea Linda Lam de la departamentul de psihiatrie al Universitatii din Hong Kong si colegii sai si-au propus sa investigheze aceasta asociere in detaliu, atunci cand vine vorba despre urmarea regulii de a consuma cinci portii de legume si fructe in fiecare zi.

Cercetatorii au analizat starea de sanatate si dieta zilnica a 17.700 de adulti din China, care se aflau la o varsta inaintata, dar care nu sufereau de dementa in momentul inceperii studiului. Participantii la studiu au fost monitorizati indeaproape timp de sase ani pentru a vedea daca dieta urmata de acestia a influentat gradul de risc pentru declansarea dementei.

Prin compartie cu adultii care nu au respectat recomandarile inaintate de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii - de a consuma trei portii de legume si doua portii de fructe in fiecare zi - adultii care au reusit sa respecte regula de cinci in fiecare zi au avut un risc mai mic pentru dezvoltarea dementei in cei sase ani de studiu.

Riscul a fost si mai redus in randul acelora care au consumat sase portii de legume in fiecare zi, conform raportului intocmit de catre cercetatori.

Rezultatele au fost la fel de promitatoare chiar si dupa ce au fost luati in calcul factori precum varsta, fumatul si prezenta altor boli cronice.

Oamenii de stiinta explica faptul ca stresul oxidativ - un dezechilibru intre productia de radicali liberi si capacitatea organismului de a contracara efectele toxice ale acestora - si un nive ridicat de inflamatie in organism joaca un rol central pentru declansarea dementei.

Fructele si legumele contin, printre altele, vitamina B, E si elemente nutritive cu proprietati antiodixande si antiinflamatorii care ar putea ajuta la prevenirea acestor procese aflate in dezechilibru.

Sunt necesare cercetari suplimentare pentru a arata cu precizie modul in care fructele si legumele reduc riscul declansarii dementei, insa studiul de fata aduce dovezi ce sustin care este cantitatea de fructe si legume indicata pentru consumul zilnic, de pe urma careia putem avea o serie de beneficii.

"Rezultatele studiului nostru nu numai ca subliniaza importanta consumului de fructe si legume pentru prevenirea dementei in randul persoanelor aflate la o varsta inaintata, dar ofera si o perspectiva asupra cantitatii recomandate zilnic pentru intretinerea sanatatii mintale," declara autoarea studiului.

Autor: G.T.