Publicat la: 
5/01/2017

Renuntatul la fumat este cea mai grea rezolutie pentru noul an

Exista un miliard de fumatori in intreaga lume si de aceea nu este de mirare ca rezolutia ce ocupa locul intai la fiecare inceput de an pentru majoritatea fumatorilor este sa renunte la acest viciu.

Insa aceasta rezolutie este printre cele mai grele de obtinut, avand in vedere faptul ca numai in Marea Britanie trei din cinci oameni care reusesc sa se lase de fumat se apuca din nou la finalul lunii ianuarie, conform noilor date publicate de Royal Society of Public Health din UK, informeaza cnn.com.

Din circa 2.000 de persoane chestionate cu privire la rezolutiile noului an in ianuarie 2016, 175 (8%) au ales sa renunte la fumat, dar numai 41% dintre cei 175 au reusit sa faca acest lucru pana la finalul lunii ianuarie si numari 13% au reusit sa se lase de fumat pana la finalul anului.

"Una dintre principalele provocari ale fumatului este faptul ca e cazul unei dependente chimice," a declarat Duncan Stephenson, director al afacerilor externe de la Royal Society of Public Health.

"Renuntarea la fumat necesita o vointa de fier," mai adauga acesta.

Trebuie sa amintim oamenilor sa nu renunte la incercarea de a se lasa de fumat. Ei pot apela la servicii si substitutii, precum terapia de inlocuire a nicotinei, pentru a isi imbunatati sansele de succes. "Decat sa isi stabileasca obiective nerealiste si sa faca modificari extreme ale stilului de viata, mai bine sa isi propuna sa faca mici modificari folosind o abordare pas cu pas. Pe tot parcursul anului multi oameni isi doresc sa se reinventeze, dar oamenii nu ar trebui sa se arunce la schimbari mari care ii pot duce la esec," este de parere Duncan Stephenson.

"Rezolutiile cele mai grele sunt cele referitoare la comportamentul adictiv, precum fumatul si dietele de slabit," a declarat John Norcross, profesor de psihologie la Universitatea din Scranton si autor al cartii "Changeology".

In ceea ce priveste studiul de piata realizat de Royal Society of Public Health din UK, cele mai de succes schimbari ale anului 2016 au fost in randul oamenilor care si-au propus sa isi imbunatateasca relatiile cu prietenii si familia, precum si cei care au ales un echilibru intre viata profesionala si viata personala.

In ceea ce priveste anul 2017, institutul american pentru opinia publica Marist a realizat un sondaj de opinie in randul a 400 de persoane, constatand ca lasatul de fumat ocupa locul sapte in topul rezolutiilor pentru noul an, fiind aleasa de un procent de 6% dintre cei intervievati. Cea mai comuna rezolutie a fost dorinta de a fi o persoana mai buna - intr-un procent de 16% - urmata de cei care doresc sa piarda in greutate. In studiile anterioare realizate de institut, cele mai populare rezolutii au fost lasatul de fumat, pierderea in greutate si adoptarea unui program constant de exercitii fizice.

Pentru a ne pregati mintea de reusite trebuie sa ne mentinem rezolutiile, sunt de parere specialistii care folosesc analogia invatarii unui nou sport sau a castigarii unei noi calificari. O persoana care face acest lucru are sanse sa creasca, dar si sa faca greseli. Trebuie sa invatam din greseli si sa nu scapam din vedere scopul propus, spun specialistii.

De asemenea, oamenii trebuie sa fie incurajati si de procentele sondajelor de opinie, avand in vedere ca aproximativ 40% dintre cei care isi propun schimbari pentru noul an reusesc sa le duca cu bine pana la jumatatea anului, avand sanse mari de reusita totala.

Este important de precizat si faptul ca vointa de fier nu este singurul aspect esential. "In studiile noastre, oamenii care s-au bazat pe vointa au esuat mai rapid decat restul. Trebuie sa incepem cu un program bine organizat pe comportament si recompensa si sa ne asiguram ca avem un mediu propice pentru dezvoltarea noilor obiceiuri," declara Duncan Stephenson.

Autor: G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Pneumologie

Medic Specialist
Cojocaru Stefan Aurelian, Pneumologie
Medic Specialist
Medic Primar
Medic Primar