BLOGUL MEDICILOR

06 Mai 2021

Rezonanta magnetica (RM) vs Tomografia computerizata (CT)

scris de

Buie Laurentiu, medic specialist radiologie si imagistica medicala

Pentru diagnosticarea sau confirmarea unor patologii se impune realizarea unor investigatii complementare analizelor de sange, ecografiilor sau radiografiilor, precum Tomografia Computerizata (CT) sau Rezonanţa Magnetica (RM). Ele folosesc tehnici diferite pentru achizitia imaginilor: absorbtia radiatiilor X pentru Tomografia Computerizata si campul magnetic pentru Rezonanța Magnetica.

Tomografia Computerizata (CT) este o metoda iradianta care foloseste raze X, fiind mai rapida, mai ieftina si mai bine tolerata de pacient decat examinarea prin rezontanta magnetica(RMN). Cu ajutorul tomografiei computerizate putem obtine imagini ale oricarei parti a corpului uman, de la nivel cerebral pana la extremitati. Tomografia Computerizată (CT) este utilizata cu predilectie in: detectarea fracturilor osoase, a hemoragiilor si evaluarea parenchimului pulmonar.

CT-ul fiind o metoda iradianta este contraindicat: femeilor insarcinate, pacientilor cu insuficienta renala si celor cu reactii alergice la substanta de contrast.

In cazul necesitatii administrarii substantei de contrast, inainte de investigatie (CT sau RMN), este necesara efectuarea unor analize de laborator: uree + creatinina serica, pentru evidentierea functiei renale.

RMN-ul este o metoda neiradianta, care are o rezolutie de contrast tisulara superioara CT-ului si care foloseste un camp magnetic si impulsuri de radiofrecventa pentru obtinerea imaginilor. Avand sensibilitate crescuta a constrastului tisular, poate detecta diferite leziuni, comparativ cu alte metode imagistice, fiind eficienta pentru analizarea tesuturilor moi (creier, aparat cardiovascular, muschi), a articulatiilor (meniscuri, ligamente si tendoane), a coloanei vertebrale, a organelor abdominale (vezicula biliara, ficat, rinichi, splina, pancreas, glande suprarenale) si a organelor genitale (ovare, uter, prostata, testicule). Ca examen complementar ecografiei mamare si mamografiei, se poate efectua examen RMN cu substanta de contrast, acesta putand diferentia intre leziuni maligne sau benigne, uneori detectand si  leziuni multifocale.

Substanta de contrast paramagnetica este mult mai bine tolerata, foarte rar consemnandu-se reactii alergice.

RMN-ul este contraindicat: persoanelor cu stimulator cardiac, cu proteze osoase sau articulare metalice, cu proteze valvulare cardiace, cu fragmente metalice la nivelul partilor moi, anumite stenturi vasculare sau clipuri anevrismale. De asemenea, nu este indicata gravidelor în primul trimestru de sarcina, dar poate fi facuta in ultimele doua trimestre de sarcina, atunci cand, in urma unei ecografii, se observa la fat o eventuala malformatie.

 

In tarile bine dezvoltate tendinta este de a se renunta la tomografia computerizata in favoarea rezonantei magnetice. Tipul investigatiei imagistice indicate pacientului se alege in functie de patologia cunoscuta sau suspicionata. Prin urmare tomografia este examinare de electie in afectiunile traumatice si explorarea toracica/pulmonara, iar RMN-ul este mai specific pentru patologia neurologica, vasculara si musculo-scheletala.

Colaborarea dintre medicul curant si medicul radiolog este esentiala in alegerea optima a investigatiei (CT sau RMN) in functie de segmentul de examinat, uneori cele doua investigatii fiind complementare.

RMN
CT
Imagistica medicala
Dr. Buie Laurentiu


Echipa MedLife de Radiologie Si Imagistica Medicala

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.