Medical Updates

12 Martie 2021

Rolul anticorpilor în lupta organismului cu infecția COVID-19

Fie că ai trecut sau nu prin infecția cu virusul SARS-CoV-2, e important să înțelegi cum se declanșează răspunsul imun al organismului în contact cu virusul, prin producerea de anticorpi îndreptați specific asupra proteinelor structural ale virusului.

Ce sunt anticorpii?

Ca structură, sunt imunoglobuline aparținând claselor A, M, G, D, E, iar ca țintă, sunt îndreptați asupra proteinelor N (nucleocapsida), M (membranară), E (anvelopa virală) și S (Spike). Proteina N reprezintă practic nucleul virusului ce cuprinde ARN-ul viral, în timp ce proteina S (spike) este proteina de suprafață care dă aspectul de “corona” datorită structurii trimerice.

În urma expunerii organismului la coronavirus apar anticorpi din clasele IgM și IgG

  • Anticorpii de tip IgM - Imunoglobulina M este tipul de anticorp produs de sistemul imun imediat după infecție. Acesta este prezent în prima linie de apărare în timpul infecțiilor virale, înainte ca sistemul imun să producă anticorpii de tip IgG.

 

  • Anticorpii de tip IgG - Imunoglobulinele G sunt anticorpi extrem de specifici care sunt importanți pentru imunitatea pe termen lung și memoria imunologică.

În general, anticorpii de tip IgM apar primii, însă în cazul SARS-CoV-2 s-a observat că anticorpii IgM și IgG pot să apară și să persiste aproape simultan.

Anticorpi anti-proteină N (nucleocapsida) și anti-proteină S (spike)

Proteina N (nucleocapsida) este proteina care încapsulează ARN-ul viral și îl protejează de mediul celulei gazdă. Pe lângă rolul protector, proteina N are rolul de a media transcrierea genomului viral, fiind esențială în replicarea virală. Această proteină este puternic imunogenă, anticorpii îndreptați împotriva ei fiind un marker serologic important în evidențierea răspunsului imun la infecția virală cu virusul SARS-CoV-2.

Structura proteinei S (Spike) este extrem de complexă. Aceasta are 2 subunități care fac posibilă atașarea virusului de celulă, pătrunderea virusului în celulă și fuziunea lui cu celula gazdă. Altfel spus, structura proteinei Spike oferă un număr important de situsuri antigenice intens determinante de anticorpi de neutralizare, respectiv anticorpi care să împiedice atașarea și pătrunderea virusului în celula gazdă.

Prezența anticorpilor, fie anti-N, fie anti-S, din clasele IgM și IgG arată că organismul a fost expus virusului SARS-CoV-2

Sunt studii care au arătat ca anticorpii anti-N pot fi detectați mai devreme, dar persistă ceva mai puțin decât cei anti-S. Anticorpii anti-S ar putea neutraliza infecțiozitatea virusului, mai ales prin blocarea domeniului RBD (domeniul de legare la celula gazda), caracter ce le poate conferi statutul de anticorpi de protecție.

În egală măsură, există frecvent situații în care, în ciuda dovezilor infecției cu SARS-CoV-2, răspunsul în anticorpi al organismului nu este pus în evidență prin niciun test comercial disponibil, adică sunt persoane care “nu dezvoltă anticorpi”.

Informația oferită de prezența oricăruia din cei doi anticorpi, fie anti-N, fie anti-S, fie că sunt de clasă IgG, fie IgM, este că a existat infectare cu SARS-CoV-2, chiar dacă aceasta a fost asimptomatică sau au existat simptome banale, trecute cu vederea la momentul respectiv.

Teste care determină prezența în sânge a anticorpilor anti-proteină N și anti-proteină S

În laboratoarele MedLife se pot efectua 3 tipuri de teste pentru detecția anticorpilor anti-SARS-CoV-2, toate prin metoda chemiluminiscenței.

  1. Test anticorpi IgM anti-S – test calitativ, recomandat persoanelor care s-au vaccinat și nu au certitudinea că au suferit de boala COVID-19.
  2. Test anticropi IgG anti-N – test calitativ, recomandat persoanelor care nu s-au vaccinat și nu au certitudinea că au suferit de boala COVID-19.
  3. Test anticorpi IgG anti-S – test cantitativ, recomandat persoanelor care s-au vaccinat și nu au certitudinea că au suferit de boala COVID-19.

Testează-te în cel mai apropiat centru de recoltare MedLife și află dacă organismul tău a produs anticorpi anti-SARS-CoV-2.

Mai multe informații despre testele si pachetele de anticorpi SARS-COV-2 pot fi accesate aici.

Anticorpi Covid 19
Sars Cov 2
Testare anticorpi
Laborator Covid


Echipa MedLife de Boli Infectioase

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

Află cum poți detecta prezența anticorpilor antivirus în urma infectării cu SARS CoV-2

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.