Publicat la: 
11/03/2019

Oamenii de stiinta de la Universitatea Michigan au descoperit o cale prin care ficatul se poate regenera chiar si in urma rezectiei hepatice. Se pare ca fibrinogenul (factorul principal de coagulare) de proteine de coagulare a sangelui poate fi cheia.

Ficatul este singurul organ din organism care se poate regenera. Totusi, anumiti pacienti care trec printr-o rezectie hepatica, o interventie chirurgicala prin care se elimina partea bolnava a organului, ajung sa aiba nevoie de un transplant deoarece procesul de regenerare nu mai functioneaza.

”Am descoperit ca fibrinogenul se acumuleaza in ficatul ramas imediat dupa interventia chirurgicala si le spune trombocitelor sa actioneze ca prim raspuns, declansand cea mai recenta faza de regenerare. Totusi, daca fibrinogenul sau trombocitele sunt inhibate, procesul de regenerare este intarziat”, explica, James Luyendyk, profesor de patobiologie la Colegiul de Medicina Veterinara.

Trombocitele sunt celule sanguine care ajuta la formarea cheagurilor si la oprirea sangerarii. Cand primesc informatii de la fibrinogen, ele intra in actiune si se acumuleaza in partea ramasa a ficatului pentru a ajuta la refacerea acestuia, sporind sansele ca ficatul sa fie din nou complet functional si ca recuperarea sa fie reusita.

Cum a decurs studiul?

Specialistii au folosit mostre de la pacientii care au suferit o rezectie hepatica si au avut un model de comparare la soareci. Astfel, au observat ca atunci cand fibrinogenul a scazut, acelasi lucru s-a intamplat si cu numarul de trombocite din ficat.

”Aceasta descoperire demonstreaza ca depozitele de fibrinogen sunt extrem de importante si ca impactul asupra regenerarii ficatului este unul direct, atat in cazul soarecilor, cat si al oamenilor”, spune Luyendyk.

Nivelurile de fibrinogen ar putea fi un marker predictiv pentru medici.

”Masurarea acestei proteine, in cazul pacientilor care au facut rezectie hepatica, ne poate ajuta sa determinam in avans daca organul se va regenera cu succes, sau daca va deveni disfunctional”, spune Dafna Groeneveld, co-autorul studiului.

Acest studiu ar putea ajuta la dezvoltarea unor noi tratamente, prin care medicii ar putea sa corecteze nivelurile scazute ale proteinei prin utilizarea unor concentrate de fibrinogen, care pot fi administrate chiar in timpul interventiei chirurgicale.

”Acest tip de tratament nu a fost inca incercat pe pacientii care au facut rezectie hepatica. Dar, acum ca ne-am dat seama cum functioneaza fibrinogenul in procesul de regenerare prin testarea pe soareci, am putea face un studiu clinic”, concluzioneaza Luyendyk.

Studiul a fost publicat in revista ”Blood”.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Ecografie 3D, Medicina interna

Dragan Teicu Emil,Medic Specialist
Medic Specialist...
Medic Primar
Medic Specialist
Medic Primar
  •  
  • 1 of 15

Articole similare

272 de transplanturi hepatice efectuate in Romania / Foto: Photoxpress.com Transplantul de ficat parea sa fie o operatie imposibila in urma cu 11 ani. Intre timp, in Romania, au fost efectuate 272 de transplanturi hepatice. Cei care, cu putin timp in urma, se aflau pe masa de operatie, astazi sustin doctorate, practica diferite sporturi, merg...
Celulele stem hepatice cu niveluri ridicate de enzima telomeraza - o proteina asociata cu rezistenta la procesul de imbratranire al organismului - regenereaza ficatul, observa oamenii de stiinta de la Universitatea Stanford pe parcursul celui mai recent experiment de laborator realizat pe soareci. Noile constatari au fost publicate recent in "...
Alcoolul este principala cauza de declansare a cirozei hepatice si a decesului pe acest fond, la nivel global, iar consumul de alcool in randul adolescentilor reprezinta primul pas catre aparitia problemelor hepatice la varsta adulta. Se impune revizuirea recomandarilor specialistilor in ceea ce priveste limitele consumului de alcool pentru a...
Un grup de cercetatori de la Clinica Mayo a finalizat un studiu faza II care a comparat un set de markeri ADN cu fetoproteina alfa ca metoda de a testa cancerul de ficat, scrie sciencedaily.com. In prezent, testam cancerul de ficat utilizand ultrasunetele si un marker de proteine din sange numit fetoproteina alfa ", spune John Kisiel,...
Probioticele ar putea avea beneficii pentru organism nu doar atunci cand vine vorba despre sanatatea intestinala, ci si in ceea ce priveste sanatatea ficatului, conform unui nou studiu, citat de sciencedaily.com. Beneficiile administrarii probioticelor "Probioticele au fost studiate indeaproape in ultimii ani in contextul sanatatii tractului...