MEDICINA GENERALA

11 Martie 2019

Sangele, foarte important pentru regenerarea ficatului

Oamenii de stiinta de la Universitatea Michigan au descoperit o cale prin care ficatul se poate regenera chiar si in urma rezectiei hepatice. Se pare ca fibrinogenul (factorul principal de coagulare) de proteine de coagulare a sangelui poate fi cheia.

Ficatul este singurul organ din organism care se poate regenera. Totusi, anumiti pacienti care trec printr-o rezectie hepatica, o interventie chirurgicala prin care se elimina partea bolnava a organului, ajung sa aiba nevoie de un transplant deoarece procesul de regenerare nu mai functioneaza.

”Am descoperit ca fibrinogenul se acumuleaza in ficatul ramas imediat dupa interventia chirurgicala si le spune trombocitelor sa actioneze ca prim raspuns, declansand cea mai recenta faza de regenerare. Totusi, daca fibrinogenul sau trombocitele sunt inhibate, procesul de regenerare este intarziat”, explica, James Luyendyk, profesor de patobiologie la Colegiul de Medicina Veterinara.

Trombocitele sunt celule sanguine care ajuta la formarea cheagurilor si la oprirea sangerarii. Cand primesc informatii de la fibrinogen, ele intra in actiune si se acumuleaza in partea ramasa a ficatului pentru a ajuta la refacerea acestuia, sporind sansele ca ficatul sa fie din nou complet functional si ca recuperarea sa fie reusita.

Cum a decurs studiul?

Specialistii au folosit mostre de la pacientii care au suferit o rezectie hepatica si au avut un model de comparare la soareci. Astfel, au observat ca atunci cand fibrinogenul a scazut, acelasi lucru s-a intamplat si cu numarul de trombocite din ficat.

”Aceasta descoperire demonstreaza ca depozitele de fibrinogen sunt extrem de importante si ca impactul asupra regenerarii ficatului este unul direct, atat in cazul soarecilor, cat si al oamenilor”, spune Luyendyk.

Nivelurile de fibrinogen ar putea fi un marker predictiv pentru medici.

”Masurarea acestei proteine, in cazul pacientilor care au facut rezectie hepatica, ne poate ajuta sa determinam in avans daca organul se va regenera cu succes, sau daca va deveni disfunctional”, spune Dafna Groeneveld, co-autorul studiului.

Acest studiu ar putea ajuta la dezvoltarea unor noi tratamente, prin care medicii ar putea sa corecteze nivelurile scazute ale proteinei prin utilizarea unor concentrate de fibrinogen, care pot fi administrate chiar in timpul interventiei chirurgicale.

”Acest tip de tratament nu a fost inca incercat pe pacientii care au facut rezectie hepatica. Dar, acum ca ne-am dat seama cum functioneaza fibrinogenul in procesul de regenerare prin testarea pe soareci, am putea face un studiu clinic”, concluzioneaza Luyendyk.

Studiul a fost publicat in revista ”Blood”.

Sursa: www.eurekalert.orgEchipa MedLife de Medicina Interna

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Andriescu Mircea
Andriescu Mircea
Medic Primar
Andriescu Mircea
Andriescu Mircea
Medic Primar

Chirurgie Pediatrica și Camera De Garda

Adauga un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii!

Adresa de email nu va fi publicată.

0 comentarii

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.