Publicat la: 
26/09/2014

Nucile, benefice pentru memorie/ Foto: MorgueFile.com

Alimentele bogate in antioxidanti sau acizi grasi pot fi extrem de benefice pentru sanatatea creierului si pentru memorie, spun expertii. Exista anumite fructe sau legume care ne pot imbunatati abilitatile cognitive, impiedicand in acelasi timp aparitia afectiunii Alzheimer. Ce alimente stimuleaza creierul?

Nucile

Un studiu din 2009, publicat in Journal of Nutrition, a constatat ca dietele care contineau nuci inversau semnele de imbatranire in creierele soarecilor batrani si impulsionau capacitatea acestuia de a functiona si de a procesa informatiile.

Un studiu prezentat in 2010 la Conferinta privind Boala Alzheimer a raportat ca soarecii cu Alzheimer, care au fost hraniti cu nuci, si-au imbunatatit capacitatea de invatare, memorie si coordonarea motorie.

Nucile contin cantitati mari de antioxidanti, care potrivit unor cercetatori pot combate deteriorarea ADN-ului celulelor creierului, cauzata de radicalii liberi din organism.

Morcovii

Morcovii sunt cunoscuti de o perioada lunga de timp ca fiind esentiali pentru sanatatea ochilor. Se pare ca acestia stimuleaza si creierul.

Morcovii contin un compus numit luteolina, care ar putea reduce problemele de memorie care apar odata cu varsta si inflamatia din creier, potrivit unui studiu publicat in revista Nutrition in 2010.

Alte alimente care au un continut ridicat de luteolina: uleiul de masline, ardeii iuti si telina.

Fructele de padure

Daca doriti sa va imbunatatiti memoria, studiile recente recomanda adaugarea fructelor de padure in dieta dumneavoastra.

Un studiu, publicat in 2010 in Journal of Agricultural and Food Chemistry, a descoperit ca noua adulti, care aveau probleme cu memoria, si-au imbunatatit abilitatile de invatare dupa ce au primit suplimente zilnice cu fructe de padure.

Intr-un raport din 2009, cercetatorii au examinat mai multe studii care aratau ca fructele precum afinele si capsunile, care sunt bogate in antioxidanti, pot reduce un tip de stres din celule, asociat cu imbatranirea.

Pestele

Desi studiile recente au aratat ca administrarea de suplimente pe bazate pe ulei de peste nu ajuta la prevenirea declinului cognitiv in cazul persoanelor care sufera de Alzheimer, alte studii au aratat ca un consum constant de peste bogat in acizi grasi omega 3 ar putea incetini declinul cognitiv clasic, care apare odata cu varsta.

Cafeaua si ceaiul

Cafeaua si ceaiulpot preveni aparitia afectiunii Alzheimer si imbunatatesc functiile cognitive.

Un studiu din 2010, publiccat in  Journal of Alzheimer's Disease, a descoperit ca atunci cand cercetatorii le ofereau soarecilor cafea, progresul bolii Alzheimer incetinea sau nu se mai dezvolta. Cercetatorii au afirmat ca pe baza acestor descoperiri cafeaua ar putea fi utilizata ca un posibil tratament terapeutic pentru persoanele care sufera de boala Alzheimer.

Ceaiul are, de asemenea, efecte protective asupra creierului. Consumatorii de ceai au avut rezultate mai bune la testele de memorie si la cele de procesare a informatiei, potrivit unui studiu efectuat in 2010.

Spanac

Spanacul este bogat in vitamina C si E, care, potrivit studiilor, imbunatatesc abilitatile cognitive.

Un studiu, publicat in 2000 in Journals of Gerontology, a aratat ca soarecii care consumau mai multa vitamina E au experimentat o crestere a abilitatilor cognitive de 500-900%, intr-o perioada de 8 luni.

A.C.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Medic Specialist
Pantea Ileana-Iuliana,Diabet medic specialist
Diabet medic...
Medic Specialist

Articole similare

Programele web de slabire nu sunt intotdeauna eficiente / Foto: Photoxpress.com Oamenii au tendinta de a slabi mai mult cu ajutorul instrumentelor online decat prin programele traditionale de scadere in greutate, potrivit unui nou studiu efectuat in Japonia. Odata cu cresterea numarului de persoane obeze, au existat numeroase incercari de a...
Obezitatea, un flagel Vreme indelungata, obezitatea a fost considerata un simplu factor de risc in sanatate. Abia in 1997, Organizatia Mondiala a Sanatatii a recunoscut-o ca afectiune cronica evolutiva. Cu toate semnalele de alarma, datele OMS indica in aceasta perioada o raspandire accentuata a obezitatii, cu implicatii deosebite la nivel...
Prazul, diuretic si revitalizant/ Foto: Dreamstime.com Renumit in zona Mediteranei, in Tara Galilor si in Oltenia, prazul "drege" si combate, amelioreaza si revitalizeaza. De ce e bine sa nu-l ignoram? Comenteaza pe Forum MedLive.ro. Crud sau gatit, simplu sau amestecat, plin de arome, prazul este ruda cu usturoiul si ceapa, avand numeroase...
Totul pentru cercetare / Foto: Reuters Revista Forbes a publicat joi o lista de previziuni asupra lumii noastre pana in 2020, anticipand evenimente economice, sociale si politice de amploare, precum lansarea autoturismelor zburatoare, incidente intre Iran si Israel sau legalizarea si promovarea casatoriilor gay in China. In domeniul medical...
Un nou studiu de la Universitatea Gothenburg din Suedia sugereaza ca efectele protective ale alcoolului sunt prezente doar in cazul persoanelor care prezinta un anumit genotip sau "machiaj" genetic. Se estimeaza ca doar 15% din populatie prezinta acest genotip particular. "Consumul moderat de alcool in sine nu are un efect protector puternic", a...