Publicat la: 
17/02/2014

Siguratatea reprezinta un risc major pentru sanatatea persoanelor in varsta

Potrivit unui nou studiu, realizat de un profesor de la Universitatea Chicago, singuratatea extrema poate creste riscul de moarte prematura in cazul persoanelor in varsta cu 14%. Aceste noi informatii pozitioneaza singuratatea extrema la acelasi nivel cu statutul socio-economic in ceea ce priveste cauzele decesului prematur.

Cercetatorul a notat ca un studiu din 2010 a constatat ca singuratatea are un impact de doua ori mai mare decat obezitatea.

John Cacioppo, profesor de psihologie la Universitatea din Chicago, spune ca a gasit diferente dramatice in rata declinului mental si fizic dintre persoanele singure si cele angajate social.

Singuratatea poate avea consecinte profunde asupra sanatatii persoanelor in varsta. Somnul perturbat, tensiunea arteriala scazuta, nivelurile crescute de cortizol (hormonul stresului) sunt evidentiate mai ales in cazul persoanelor singure. Acest lucru poate provoca probleme si sistemului imunitar.

Rezistenta fizica si psihica a persoanelor in varsta care au relatii sociale satisfacatoare este mult mai puternica decat la persoanele care isi petrec batranetea singure, potrivit lui Cacioppo.

"Ne confruntam cu un mai mic detsunami de argintmai mare de din punct de vedere demografic. Copiii din generatia mai mic debaby boomersmai mare de ajung la varsta de pensionare. In fiecare zi, intre 2011 si 2030, aproximativ 10.000 de persoane vor implini 65 de ani. Oamenii trebuie sa se gandeasca la modalitatile prin care se pot proteja impotriva depresiei si a mortalitatii precoce", a adaugat Cacioppo.

Prof. Cacioppo subliniaza importanta traditiilor din familie si a pastrarii legaturilor cu fostii colegi de munca. Cacioppo sustine ca oamenii au evoluat pentru a lucra impreuna pentru a supravietui si este foarte natural ca oamenii sa prefera compania in detrimentul sentimentului de singuratate. Acesta spune ca situatiile sociale ofera sprijin reciproc si ajuta la dezvoltare.

Potrivit echipei de cercetatori, exista trei dimensiuni de baza pentru relatii sanatoase:

  • Conectare intima: de la faptul ca aveti pe cineva in viata dumneavoastra care va "afirma" ca persoana
  • Conectare relationala: de la faptul ca aveti un contact reciproc satisfacator si fata in fata cu alte persoane
  • Conectare colectiva: de la sentimentul ca faceti parte dintr-un grup "dincolo de existenta individuala"

Cercetarea arata ca problemele de sanatate nu sunt cauzate de izolarea fizica propriu-zisa, si de "sentimentul subiectiv al izolarii" experimentat de persoanele in varsta.

Cu toate acestea, Cacioppo recunoaste ca unele aspecte legate de problemele de sanatate ale persoanelor batrane (precum pierderea auzului sau a vederii) ar putea reprezenta un risc si mai mare ca oamenii sa se izoleze si sa ramana singuri.

Sursa: MedicalNewsToday.com

A.C.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Psihologie

Articole similare

Potrivit unui nou studiu, realizat de un profesor de la Universitatea Chicago, singuratatea extrema poate creste riscul de moarte prematura in cazul persoanelor in varsta cu 14%. Aceste noi informatii pozitioneaza singuratatea extrema la acelasi nivel cu statutul socio-economic in ceea ce priveste cauzele decesului prematur. Cercetatorul a notat...
Un batran fericit / Foto: Captura YouTube Exista in lume cateva regiuni unde nu este nimic neobisnuit pentru un om sa traiasca peste 100 de ani, scrie Dragos Popa, pe blogul Jeopardy. In Blue Zones (Regiunile Albastre), asa cum au fost denumite, locuitorii traiesc mai mult, dar si mai sanatos, fara sa aiba nevoie de medicamente. Care este...
Singuratatea are o conexiune puternica cu bolile psihice si fizice, iar intelepciunea poate fi un factor de protectie. Singuratatea, moderata sau severa, este simtita des de adulti, dar specialistii au descoperit ca exista trei perioade critice, si anume sfarsitul anilor 20, mijlocul anilor 50 si sfarsitul anilor 80, potrivit sciencedaily.com....
Potrivit unui nou studiu, realizat de un profesor de la Universitatea Chicago, singuratatea extrema poate creste riscul de moarte prematura in cazul persoanelor in varsta cu 14%. Aceste noi informatii pozitioneaza singuratatea extrema la acelasi nivel cu statutul socio-economic in ceea ce priveste cauzele decesului prematur. Cercetatorul a notat...
Stimularea intelectuala cu ajutorul jocurilor video pe computer ar putea avea efecte benefice pentru anumite persoane in varsta care sufera de depresie severa si ar putea fi mai eficienta decat medicamentele, afirma autorii unui studiu aparut in revista Nature Communications, noteaza Mediafax. Depresia afecteaza un numar mare de persoane in...