Publicat la: 
10/02/2017

Sindromul mainilor si picioarelor reciSenzatia de frig resimtita la nivelul extremitatilor membrelor superioare si inferioare este cauzata, cel mai adesea, de o circulatie sangvina deficitara, insa exista si alte afectiuni care pot declansa aceasta senzatie: tulburari ale sistemului nervos, leziuni de expunere la temperaturi scazute - cum ar fi degeraturile - dar si scaderea metabolismului pe fond de hipotiroidism, scrie medicinenet.com.

In functie de cauza simptomelor, senzatia de picioare si maini reci poate fi insotita de alte semne, inclusiv durere, amorteala, modificarea culorii pielii, furnicaturi si intepaturi locale.

Printre bolile ce se manifesta prin prezenta acestor simptome mentionam diabetul, arterioscleroza, boala vasculara periferica, fenomenul Raynaud - o afectiune in cazul careia spasmele arterelor determina reducerea fluxului sangvin in special la nivelul degetelor - dar si neuropatia periferica.

La persoanele ce sufera de diabet zaharat nivelul ridicat de zahar din sange si urina provoaca ingustarea arterelor si capilarelor, afectand alimentarea cu sange a tesuturilor, ceea ce poate duce la aparitia simptomelor de maini si picioare reci.

Arterioscleroza si boala vasculara periferica sunt determinate de un nivel ridicat de colesterol in sange, ce produce ingustarea vaselor sangvine.

Fenomenul Raynaud se manifesta prin ingustarea vaselor mici de sange, ca reactie la sensibilizarea terminatiilor nervoase prin expunerea corpului la temperaturi scazute ce cauzeaza senzatia de picoare reci.

Degeraturile provoaca daune permanente la nivelul vaselor sangvine, ce sunt afectate in urma inghetului cauzat de expunerea tesutului extremitatilor la temperaturi foarte scazute.

La fel ca in cazul senzatiei de picioare reci, senzatia de frig resimtita la nivelul extremitatii membrelor superioare este cauzata de probleme ale circulatiei sangvine, precum si de afectiuni ale sistemului nervos periferic.

Autor: G.T.