Publicat la: 
14/02/2018

sistem imunitar encefalita

Encefalita autoimuna este la fel de frecventa precum encefalita care rezulta in urma unei infectii din organism, spun oamenii de la Institutul Mayo Clinic in cel mai recent studiu realizat pe aceasta tema si publicat in "Annals of Neurology", informeaza sciencedaily.com.

Encefalita: simptome, cauze si diagnoticare

Encefalita autoimuna, care apare pe fondul sistemului imunitar ce ataca creierul, are ca simptome:

  • febra;
  • stare de confuzie;
  • pierderi de memorie;
  • psihoza;
  • convulsii.

Aceasta boala are un progres rapid, de la cateva zile si pana la cateva saptamani, si poate pune viata pacientului in pericol. 

In mod traditional, cauza declansarii encefalitei a fost pusa pe seama infectiei din organism, insa un nou studiu arata ca sistemul imunitar este, in egala masura, responsabil pentru debutul bolii.

"Rezultatele studiului sugereaza medicilor sa evalueze pacientii care sufera de encefalita avand in vedere si cauzele de natura autoimuna, fata de cele de natura infectioasa, deoarece frecventa aparitiei bolii in ambele cazuri este egala," declara autorul principal al studiului, Dr. Eoin Flanagan, specialist in neurologie autoimuna in cadrul Clinicii Mayo din Rochester USA.

"Cu toate acestea, infectia ramane principala cauza de diagnosticare a pacientilor cu encefalita. Rezultatele studiului indica faptul ca medicii ar trebui sa exploreze si cauzele autoimune pentru a se asigura ca tratamentul recomandat poate preveni daunele pe care aceasta boala le poate avea asupra organismului pe termen lung," noteaza Dr. Michel Toledano, unul dintre co-autorii studiului. 

Investigatii asupra cauzelor declansarii encefalitei

Pentru a realiza acest studiu, pe parcursul caruia au fost identificate cele doua cazuri de encefalita, oamenii de stiinta au analizat datele medicale extrase din bazele de date ale tuturor furnizorilor de servicii medicale din Minnesota. 

Cercetatorii au descoperit ca aproximativ 14 persoane la 100 de mii de persoane au avut encefalita autoimuna cel putin o data pe durata intregii vieti, comparativ cu 12 din 100 de mii de persoane care au suferit de encefalita infectioasa. 

O limitare a studiului este faptul ca criteriile de diagnosticare pentru cauzele autoimune si infectioase ale encefalitei difera, ceea ce ar putea afecta comparatia, conform sursei citate.

"Pana de curand nu stiam cat de comuna este encefalita autoimuna, intrucat niciun studiu de specialitate nu a investigat diferitele cauze ale declansarii acestei boli. In urma studiului estimam ca aproximativ 1 milion de persoane din intreaga lume au suferit de encefalita autoimuna cel putin o data in viata. In plus, in fiecare an, la nivel global, aproximativ 90 de mii de oameni dezvolta encefalita autoimuna," declara Dr. Flanagan.

Studiul de fata a utilizat criteriile de diagnosticare ale encefalitei utilizate la nivel global in anul 2016. Cu ajutorul testelor de indentificare aianticorpilor neuronali si al testelor de masurare a lichidului cefalorahidian, oamenii de stiinta au fost in masura sa identifice markerii anticorpilor neuronali care indica probabilitatea cauzelor de natura autoimuna ce duc la declansarea bolii.  

"Studiul nostru arata ca medicii au acum la indemana mai multe criterii de diagnosticare pentru encefalita decat au avut in trecut. Aceasta este o veste buna, intrucat datorita progreselor pe care le-am facut in urma testelor noastre vom putea pe viitor sa identificam si sa tratam encefalita mult mai eficient," conchide Dr. Flanagan.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Neurologie

Medic Specialist
Cherciu Laura,Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Primar
  •  
  • 1 of 11

Articole similare

Instrumentele utilizate pentru a fortifica organismul impotriva infectiilor pot cauza una dintre cele mai comune forme de leucemie la copii, arata un studiu publicat in revista Nature Genetics. Mecanismul folosit pentru producerea milioanelor de anticorpi in sistemul imunitar poate rata tinta, marind sansele ca celulele sa devina canceroase....
Oamenii de stiinta au analizat, printr-un nou studiu publicat in revista ”Trends in Immunology”, modul in care perioada zilei influenteaza severitatea afectiunilor, fie ca este vorba de o raceala, o alergie, sau un atac de cord. Cercetatorii din Elvetia s-au axat pe mai multe studii, majoritatea facute cu ajutorul soarecilor, pentru a analiza...
A fost descoperit un posibil mecanism care explica diferenta de gen in aparitia reumatismului si a altor boli autoimune. Studiul, publicat in Nature Communications, este important pentru tratamentele viitoare ale bolilor autoimune. ''Este important sa intelegem care sunt cauzele pentru care aceste boli sunt mai intalnite la femei. In acest fel,...
Encefalita autoimuna este la fel de frecventa precum encefalita care rezulta in urma unei infectii din organism, spun oamenii de la Institutul Mayo Clinic in cel mai recent studiu realizat pe aceasta tema si publicat in "Annals of Neurology", informeaza sciencedaily.com. Encefalita: simptome, cauze si diagnoticare Encefalita autoimuna, care apare...
Febra este cunoscuta pentru faptul ca ajuta celulele noastre imune, dar oamenii de stiinta din Shanghai au descoperit, printr-un noi studiu, cum are loc acest proces. Folosind soareci, au observat ca febra modifica proteinele de pe suprafata celulelor imune, cum ar fi limfocitele, pentru a le face capabile sa calatoreasca prin vasele de sange si...