Publicat la: 
14/02/2018

sistem imunitar encefalita

Encefalita autoimuna este la fel de frecventa precum encefalita care rezulta in urma unei infectii din organism, spun oamenii de la Institutul Mayo Clinic in cel mai recent studiu realizat pe aceasta tema si publicat in "Annals of Neurology", informeaza sciencedaily.com.

Encefalita: simptome, cauze si diagnoticare

Encefalita autoimuna, care apare pe fondul sistemului imunitar ce ataca creierul, are ca simptome:

  • febra;
  • stare de confuzie;
  • pierderi de memorie;
  • psihoza;
  • convulsii.

Aceasta boala are un progres rapid, de la cateva zile si pana la cateva saptamani, si poate pune viata pacientului in pericol. 

In mod traditional, cauza declansarii encefalitei a fost pusa pe seama infectiei din organism, insa un nou studiu arata ca sistemul imunitar este, in egala masura, responsabil pentru debutul bolii.

"Rezultatele studiului sugereaza medicilor sa evalueze pacientii care sufera de encefalita avand in vedere si cauzele de natura autoimuna, fata de cele de natura infectioasa, deoarece frecventa aparitiei bolii in ambele cazuri este egala," declara autorul principal al studiului, Dr. Eoin Flanagan, specialist in neurologie autoimuna in cadrul Clinicii Mayo din Rochester USA.

"Cu toate acestea, infectia ramane principala cauza de diagnosticare a pacientilor cu encefalita. Rezultatele studiului indica faptul ca medicii ar trebui sa exploreze si cauzele autoimune pentru a se asigura ca tratamentul recomandat poate preveni daunele pe care aceasta boala le poate avea asupra organismului pe termen lung," noteaza Dr. Michel Toledano, unul dintre co-autorii studiului. 

Investigatii asupra cauzelor declansarii encefalitei

Pentru a realiza acest studiu, pe parcursul caruia au fost identificate cele doua cazuri de encefalita, oamenii de stiinta au analizat datele medicale extrase din bazele de date ale tuturor furnizorilor de servicii medicale din Minnesota. 

Cercetatorii au descoperit ca aproximativ 14 persoane la 100 de mii de persoane au avut encefalita autoimuna cel putin o data pe durata intregii vieti, comparativ cu 12 din 100 de mii de persoane care au suferit de encefalita infectioasa. 

O limitare a studiului este faptul ca criteriile de diagnosticare pentru cauzele autoimune si infectioase ale encefalitei difera, ceea ce ar putea afecta comparatia, conform sursei citate.

"Pana de curand nu stiam cat de comuna este encefalita autoimuna, intrucat niciun studiu de specialitate nu a investigat diferitele cauze ale declansarii acestei boli. In urma studiului estimam ca aproximativ 1 milion de persoane din intreaga lume au suferit de encefalita autoimuna cel putin o data in viata. In plus, in fiecare an, la nivel global, aproximativ 90 de mii de oameni dezvolta encefalita autoimuna," declara Dr. Flanagan.

Studiul de fata a utilizat criteriile de diagnosticare ale encefalitei utilizate la nivel global in anul 2016. Cu ajutorul testelor de indentificare aianticorpilor neuronali si al testelor de masurare a lichidului cefalorahidian, oamenii de stiinta au fost in masura sa identifice markerii anticorpilor neuronali care indica probabilitatea cauzelor de natura autoimuna ce duc la declansarea bolii.  

"Studiul nostru arata ca medicii au acum la indemana mai multe criterii de diagnosticare pentru encefalita decat au avut in trecut. Aceasta este o veste buna, intrucat datorita progreselor pe care le-am facut in urma testelor noastre vom putea pe viitor sa identificam si sa tratam encefalita mult mai eficient," conchide Dr. Flanagan.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Neurologie

Ionita Mariana,Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist...
Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 13

Articole similare

Tristetea din timpul lunilor de toamna poate fi mai mult decat o stare de spirit trecatoare / Foto: Captura Vimeo Tristetea din timpul lunilor de toamna poate fi mai mult decat o simpla stare de spirit trecatoare, in anumite situatii semnaleaza prezenta bolii numite astenie. Pe masura ce zilele devin tot mai scurte, sistemul imunitar isi pierde...
Bisfenol A ar putea avea efect negativ asupra dezvoltarii organismului / Foto: DreamsTime Productia si ulterior comercializarea biberoanelor de plastic care contin bisfenol A (BPA) vor fi interzise in Uniunea Europeana incepand din primavara anului 2011. BPA este un compus chimic controversat, utilizat in fabricarea plasticului de uz alimentar....
Sistemul imunitar al femeilor insarcinate se modifica pe parcursul celor noua luni, dar nu asa cum se credea anterior. Specialistii de la Universitatea Linkoping, din Suedia, au facut un nou studiu prin care au descoperit ca timusul, un organ al sistemului imunitar, localizat aproape de inima, joaca un rol important in timpul unei sarcini normale...
Sistemul imunitar actioneaza diferit in fata factorilor ce prezinta un risc de imbolnavire a organismului, de la infectii si pana la alergii, insa pentru oamenii de stiinta este in continuare un mister de ce organismul raspunde diferit, de la caz la caz, in lupta cu acesti factori. Pentru a largi orizontul cunoasterii in domeniul biologic si...
Un sistem imunitar puternic va asigura o viata sanatoasa, ferita de suferinta / Foto: Photoxpress.com Nu il poti simti si nici nu il poti vedea. Nu ii poti lua pulsul sau temperatura. Totusi, sistemul imunitar lucreza in permanenta pentru a ne proteja de infectii, virusuri, ciuperci, paraziti care cauzeaza boala, suferinta si, in ultima instanta...