Publicat la: 
10/11/2017

Cum apar inflamatiile de la nivelul pielii

Cercetatorii americani de la institutul Johns Hopkins Medicine au descoperit mecanismul cheie al sistemului imunitar ce explica procesul prin care apar inflamatiile de la nivelul pielii in afectiuni precum dermatita atopica.

Bacteriile producatoare de toxine ce se afla pe suprafata pielii produc o proteina ce determina inflamatia celulelor. Studiul a fost publicat in "Cell Host & Microbe", scrie sciencedaily.com.

"Pielea noastra este acoperita de bacterii care fac parte din microbiomul natural al organismului sunt ca o bariera ce ne protejeaza de infectie si inflamatie. Cu toate acestea, cand aceasta bariera este intrerupta, riscam expunerea la bacterii ce genereaza afectiuni severe la nivelul pielii," spune Dr. Lloyd Miller, profesor de dermatologie la Universitatea Johns Hopkins School of Medicine.

Stafilococul auriu, cea mai frecventa cauza a aparitiei infectiilor cutanate

Stafilococul auriu este un agent patogen uman ce reprezinta cea mai frecventa cauza a aparitiei infectiilor cutanate.

"Aproximativ 30% din populatia americana are aceasta bacterie pe piele si, de-a lungul timpului, pana la 85% dintre oameni intra in contact cu aceasta. Eczema este o boala inflamatorie a pielii ce afecteaza 20% dintre adulti si aproximativ 5% dintre copii, iar 90% dintre pacientii cu aceasta afectiune au un numar mare de bacterii din tipul Stafilococului auriu pe pielea inflamata," declara Dr. Lloyd Miller.

"Nu stim precis ce cauzeaza dermatita atopica si nu exista tratamente eficiente pentru aceasta afectiune, dar studiul de fata ne poate ajuta sa descoperim cum apare aceasta inflamatie si sa dezvoltam tratamente personalizate pentru combaterea eficienta a acesteia," adauga cercetatorul.

Boala psoriazis, cauzata de o mutatie genetica

Studiile de specialitate realizate anterior pe aceasta tema au demonstrat ca boala psoriazis este cauzata de o mutatie genetica ce duce la manifestarea nerestrictionata a unei proteine produse in mod normal la nivelul pielii, intitulata IL-36.

"Acesta este un bun indiciu ca IL-36 are legatura cu modul in care bacteriile de pe suprafata pielii produc inflamatii, asa incat am testat aceasta teorie in cadrul experimentelor de laborator efectuate pe soareci," relateaza Dr. Miller.

Pentru a realiza acest studiu, cercetatorii au infestat un tampon de tifon cu Stafilococul auriu si l-au aplicat pe pielea soarecilor normali, precum si a celor ce au fost proiectati genetic sa nu aiba receptorul IL-36 ce declanseaza raspunsul inflamator la nivelul pielii.

Specialistii au descoperit ca soarecii normali au dezvoltat inflamatii la nivelul pielii, iar cei carora le lipsea IL-36 nu au avut nicio reactie inflamatorie in urma infestarii cu S.aureus.

"Suntem incantati de aceste rezulate, deoarece in prezent exista un singur tratament ce vizeaza mecanismul inflamator care se manifesta in cazul dermatitei atopice. Mai mult, intrucat exista pacienti care nu raspund la aceste forme de tratament, este necesar sa dezvoltam tratamente ce folosesc mecanisme alternative pentru vindecarea afectiunilor inflamatorii ale pielii. Eczemele netratate pot declansa alte afectiuni alergice, inclusiv astm, alergii alimentare, alergii sezoniere si conjunctivita. Blocarea raspunsului inflamator al pielii ar putea preveni aparitia acestor boli," conchid autorii studiului.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Boli infectioase

Medic Primar
Manciuc Doina Carmen,Medic Primar
Medic Primar
Medic Primar
Hristea Adriana
Medic Primar

Articole similare

Cercetatorii americani de la institutul Johns Hopkins Medicine au descoperit mecanismul cheie al sistemului imunitar ce explica procesul prin care apar inflamatiile de la nivelul pielii in afectiuni precum dermatita atopica. Bacteriile producatoare de toxine ce se afla pe suprafata pielii produc o proteina ce determina inflamatia celulelor....