MEDICINA GENERALA

16 Ianuarie 2023

Strănutul - cauze, mecanism și curiozități

scris de

Echipa medicală MedLife

femeie tanara in tricou alb isi duce mana la gura in timp ce stranuta

Strănutul este un gest reflex care apare ca răspuns natural al organismului la apariția unui element care irită sau gâdilă interiorul nasului. Poate apărea din diverse motive, cum ar fi ca efect al unei reacții alergice, al unei infecții virale, al schimbării de temperatură sau ca reacție la o lumină puternică.

Cauzele strănutului

Strănutul poate fi descris ca o expulzie bruscă a aerului, însoțit de germeni și substanțe fluide nazale, cu o viteză ce poate depăși 160 de kilometri pe oră. Se estimează că un singur strănut poate expulza aproximativ 100.000 de germeni în aerul, saliva și mucusul care ies prin nas și gură.

Rolul strănutului este acela de a elibera căile nazale de factorii iritanți. Aproape orice element care poate irita nasul poate cauza și strănuturi. Poluarea, aerul foarte rece sau foarte uscat, praful, unele condimente sau elemente cu potențial alergen, ca parfumul puternic, polenul, mucegaiul, părul de animale, puful de plante sau mătreața pot fi factori care să genereze strănutul.

Ca și clipitul sau respiratul, strănutul este un gest reflex semiautonom. Fiind o metodă prin care corpul expulzează germenii care încearcă să pătrundă în organism, este de ajutor în procesul de funcționare a sistemului imunitar.

La una din trei persoane, strănutul poate fi declanșat de lumina puternică a soarelui. Această sensibilitate se moștenește pe cale genetică și se numește strănut fotic. Ochelarii de soare pot fi o soluție pentru a evita apariția acestui tip de strănut.

Strănutul postprandial apare la unele persoane care au reflexul de a strănuta după ce au mâncat mai mult decât de obicei sau au ajuns la senzația de sațietate completă. Acestora le este recomandat să mănânce cantități mai mici sau să înghită cantități mici de alimente, bine mestecate.

Dacă o persoană strănută foarte des acasă, este posibil ca locuința să fie infestată cu alergeni, cum ar fi mucegaiul, caz în care este nevoie ca acesta să fie îndepărtat. Acest lucru este valabil și la birou sau în locurile unde se declanșează în mod obișnuit și repetat o sesiune de strănuturi.

Praful poate proveni de la diverse surse care pot fi asociate cu locul de muncă, dar și cu activități domestice. De exemplu, o sursă de praf și implicit alergeni pot fi zonele cu cărbune sau ciment, zonele industriale, dar și cele agricole, unde sunt folosite substanțe chimice. Locurile unde sunt prelucrate cereale sau diverse tipuri de făină și zonele unde cresc păsări de curte sunt și ele potențiale surse de alergeni.

În interior poate fi de folos curățarea sau înlocuirea filtrelor de la sistemul de aer condiționat, achiziționarea unui purificator de aer și, dacă este vorba despre o alergie la acarieni sau praf, curățarea temeinică a lenjeriei de pat, folosind programe cu temperaturi mari la mașina de spălat.

Dacă sursa strănutului este o alergie sau o infecție, așa cum este rinita alergică, va fi tratată medical cauza și vor fi evitați potențialii alergeni. Medicamentele cu efect antihistaminic pot ușura simptomele, la fel și spray-urile nazale.

Care este mecanismul strănutului și rolul acestuia

Strănutul apare atunci când sunt stimulate terminațiile nervoase ale sinusurilor, moment în care aerul este eliminat brusc prin gură și nas, împreună cu salivă și mucozități, dar și cu diverse bacterii sau chiar virusuri, dacă aceștia sunt prezenți.

Majoritatea persoanelor care strănută închid ochii automat în timpul procesului, dintr-un gest reflex. Ca orice alt reflex, nevoia de a închide ochii în timpul strănutului poate fi suprimată. Și, deși ar trebui sa îți acoperi nasul și gura pentru a-i proteja pe ceilalți, nu este nevoie să îți faci griji că îți ții ochii închiși. În timpul strănutului, persoana în cauză inspiră profund, glota se închide, diafragma devine mai îngustă, crescând presiunea interioară, apoi apare expulzarea bruscă a aerului, moment în care apare de cele mai multe ori și un sunet produs de corzile vocale.

Rolul strănutului este de a curăța căile respiratorii atunci când apar elemente care le irită. Starea de bine care apare în urma unui strănut se pare că nu este doar rezultatul eliberării de după faza de tensiune dinaintea strănutului propriu zis, ci și faptul că odată cu strănutul sunt eliberate în organism endorfine.

Sfaturi și reguli de igienă

 • Chiar dacă purtarea măștii nu este obligatorie și în acest moment nu există restricții legate de pandemia de COVID-19, regulile de igienă cer ca persoanele care strănută să încerce să nu stropească persoanele din apropiere. Astfel, este evitat riscul de a le îmbolnăvi, în cazul în care strănutul a fost rezultatul unui virus sau a unor bacterii.
 • Este important ca o persoană care strănută să utilizeze șervețele igienice, pe care să le arunce imediat la coșul de gunoi, și să își protejeze fața cu ajutorul brațului îndoit, strănutând în partea interioară a cotului. Strănutul în palmă nu este igienic, chiar dacă persoana în cauză își dezinfectează palmele ulterior.
 • Spălatul pe mâini este una dintre cele mai eficiente metode de a preveni răspândirea unor eventuali germeni, și implicit de a preveni îmbolnăvirea ta și a celor dragi. Spălatul pe mâini ar trebui să dureze măcar 20 de secunde, folosind apa și săpun.
 • Evitarea atingerii feței cu mâinile nespălate, mai ales după atingerea unor suprafețe sau obiecte ce ar putea fi contaminate. Acest risc apare mai frecvent în cazul copiilor.
 • Distanțarea socială este de asemenea o metodă eficientă de a preveni răspândirea unor afecțiuni respiratorii, în cazul în care acestea reprezintă cauza strănutului.

Curiozități despre strănut

 • Există și cauze mai puțin obișnuite ale declanșării strănutului, ca inhalarea unor substanțe cu potențial iritant, cum sunt praful sau piperul, traume la nivelul nasului sau pensarea sprâncenelor. Uneori strănutul este un simptom care apare la persoanele care renunță la consumul de anumite droguri.
 • Aerul rece poate declanșa apariția strănutului. Se poate întâmpla fie când este foarte frig afară, fie când persoana trece pe lângă o zonă cu temperatură controlată, cum sunt zonele cu pește proaspăt sau produse congelate în hipermarketuri.
 • Există persoane care strănută la finalul actului sexual, iar studiile spun că acest lucru se întâmplă deoarece este stimulat sistemul nervos parasimpatic.
 • Unele persoane se ciupesc de nări sau de baza nasului pentru a încerca să oprească un val de strănuturi, în timp ce altele obișnuiesc să maseze cerul gurii cu vârful limbii, în același scop. Conform studiilor, acest fenomen poate cauza injurii fizice, cum ar fi probleme legate de auz, răniri ale diafragmei sau ruperea unor vase de sânge la nivelul creierului sau al ochilor. Prin urmare, nu este deloc o idee bună să se încerce abținerea de la a strănuta.
 • Strănutul poate fi și indus, de exemplu prin stimularea cu o pană a nervului trigemen sau prin inspirarea de praf de piper negru sau capsaicină, substanță care se găsește în special în ardei iute.
 • În cazul nou-născuților strănutul, sughițul și strabismul sunt reacții fiziologice. Bebelușii strănută încă de când sunt în burtica mamei, iar după ce se nasc strănută pentru a îndepărta lichidul amniotic rămas în cavitatea nazală, pentru a elimina eventualele secreții sau pentru că sunt foarte sensibili la o lumină prea puternică. Un semnal de alarmă trebuie tras atunci când strănutul este însoțit de febră, ochi roșii și secreții nazale.

Este necesar să se apeleze la un consult medical de specialitate atunci când strănuturile devin excesive și greu de controlat sau când apar crize de strănut. Cauza care le declanșează este singurul factor care poate determina un tratament adecvat.

 

Bibliografie:

 1. “Interesting Beliefs about Sneezing.” Healthhub.sg, 2019, www.healthhub.sg
 2. Bhutta, Mahmood F, and Harold Maxwell. “Sneezing Induced by Sexual Ideation or Orgasm: An Under-Reported Phenomenon.” Journal of the Royal Society of Medicine, vol. 101, no. 12, 1 Dec. 2008, pp. 587–591, www.ncbi.nlm.nih.gov, 10.1258/jrsm.2008.080262
 3. Wint, Carmella. “Everything You Need to Know about Sneezing.” Healthline, Healthline Media, 30 Sept. 2015, www.healthline.com
 4. Bhutta, Mahmood F, and Harold Maxwell. “Sneezing Induced by Sexual Ideation or Orgasm: An Under-Reported Phenomenon.” Journal of the Royal Society of Medicine, vol. 101, no. 12, 1 Dec. 2008, pp. 587–591, www.ncbi.nlm.nih.gov, 10.1258/jrsm.2008.080262
 5. Goren, Eliza. “How to Sneeze during a Pandemic.” Washington Post, The Washington Post, 2 Sept. 2020, www.washingtonpost.comSolicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile PacientuluiPasul 2

Detaliile Programării


©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.