Publicat la: 
28/11/2012

Capsula endoscopică este una dintre cele mai noi şi moderne metode de investigare a tubului digestiv. Ea este dotată cu o cameră video minusculă (sau 2 camere – în cazul celei de colon) care înregistrează imagini din tractul digestiv, o sursă de iluminare şi o sursă de curent electric (baterie). Camera este înglobată într-o capsulă de dimensiunea unui comprimat de vitamine (cu diametru de aproximativ 26 mm şi greutate de 3-4 grame), care este înghiţită cu apă, ca orice alt medicament. După înghiţire, trece mai jos de stomac în aproximativ o jumatate de oră, iar prin întregul intestin subţire în aproximativ 4-5 ore, fiind apoi eliminată prin scaun. În timp ce capsula circulă prin tubul digestiv, camera înregistrează mii de imagini (2-4 imagini pe secundă) care sunt mai apoi transmise unor senzori lipiţi pe abdomenul pacientului, conectaţi la un aparat de stocare a acestor imagini pe care pacientul îl poartă asupra sa, legat cu o curea în jurul taliei. Ea filmează conţinutul esofagului, stomacului, intestinului subţire şi colonului, pe o durată de 8-10 ore (cât este durata de funcţionare a bateriei). După ce înregistrarea de imagini s-a încheiat, imaginile stocate sunt preluate cu ajutorul unui soft specializat pe un computer, abia după aceea începând de fapt contribuţia cea mai importantă a medicului specialist – de analizare şi interpretare al celor peste 8 ore de înregistrare.

Care sunt avantajele acestei metode? De ce să aleg videocapsula în locul altei metode?

Videocapsula vizualizează interiorul tractului digestiv în mod fiziologic, fără niciun fel de durere sau disconfort pentru pacient, fără a necesita intervenţia propriu-zisă a medicului pe parcursul străbaterii tubului digestiv, aproape fără riscuri, respectând intimitatea pacientului şi fără posibilitatea de contaminare. Este, dacă vreţi, un mini-endoscop personal. Nu are riscul de iradiere al metodelor radiologice (radiografie, tomografie computerizată) şi este acceptată fără probleme şi de pacienţii mai „pudici” pentru care o investigaţie precum colonoscopia clasică este de neconceput. Endoscopia cu videocapsulă permite doctorilor să vizualizeze şi interiorul intestinului subţire, zonă care este mai greu accesibilă cu procedurile endoscopice traditionale. Avantajul principal al capsulei de intestin subţire este acuratetea diagostică superioară altor metode de diagnostic. Uşurinţa tehnicii este un alt avantaj important atât pentru capsula de intestin subţre, cât şi pentru cea de colon, comparativ cu metodele endoscopice obişnuite (colonoscopia, enteroscopia). Deşi colonoscopia este o metodă de diagnostic foarte bună ca sensibilitate şi acurateţe, este totuşi grevată de dezavantaje precum durerea, disconfortul dat de introducerea de aer pe parcursul introducerii endoscopului, necesitând de cele mai multe ori anestezierea pacientului, cu riscurile aferente acesteia, precum şi riscul (foarte rar totuşi) de complicaţii precum perforaţia (este o metodă invazivă).

Ce indicaţii are procedura?

Întotdeauna, investigaţia cu videocapsula endoscopică se indică pacientului de către medicul specialist gastroenterolog. Capsula de esofag poate servi la diagnosticul şi supravegherea varicelor esofagiene (din bolile cronice hepatice), esofagului Barett (afecţiune precanceroasă), esofagitelor, precum şi a tumorilor esofagiene. Capsula pentru intestinul subţire este practic metoda de elecţie la pacienţii cu anemie ocultă, sângerări digestive a căror cauză nu s-a putut decela prin metodele endoscopice clasice (endoscopia şi colonoscopia), boala Crohn (diagnostic şi urmărire), boala celiacă refractară, unele forme de polipoză intestinală, tumori de intestine subţire sau la pacineţii la care se doreşte confirmarea unor leziuni suspicionate prin alte metode imagistice (bariu, CT, RMN). Celelalte metode de investigare a intestinului subţire sunt fie cu acurateţe mult mai mică (metodele radiologice), fie cu dificultăţi de abordare (endoscopia intestinului subţire sau entroscopia – tehnică dificilă atât pentru pacient, cât şi pentru medic, laborioasă, comsumatoare de timp, grevată de complicaţii majore, dureroasă –necesitând sedare). Capsula pentru colon are ca indicaţie principală screening-ul pentru cancerul de colon, dar poate diagnostica toată gama de patologie colonică, inclusiv polipi, diverticuli, leziuni de angiodisplazie, boli inflamatorii intestinale,etc.

Ce contraindicaţii are investigaţia cu videocapsulă?

Capsula nu poate fi administrată pacienţilor cu diferite tulburări de deglutiţie (care nu o pot înghiţi), fiind din acest motiv contraindicată copiilor mici. De asemenea, este contraidicată la persoanele cunsocute sau banuite a avea stricturi,, stenoze (îngustări) ale intestinului sau fistule (fiind de obicei vorba de paceinţii cu boala Crohn).

Riscuri, dezavantaje

Principalul dezavantaj al acestei metode este imposibilitatea de a se preleva biopsii. Endoscopia cu videocapsulă este o procedură sigură, cu foarte puţine riscuri. Riscul de reţinere a capsulei pe tractul digestiv În majoritatea cazurilor, capsula va fi eliminată pe parcursul celor 8-10 ore de înregistrare (în cazul capsule de intestin gros) sau în cel tarziu câteva zile (de regula 12-48 ore) în cazul capsulei de intestine subţire sau esofag. În cazuri rare, capsula poate să fie reţinută pe traiectul tubului digestiv. Procentul de retenţie a capsulei în intestin mai mult de 2 săptămâni este relativ mic, în jur de 1%. Riscul este mai mare la pacienţii cunoscuţi cu boala Crohn, la care pot exista stenoze, adică îngustări ale intestinului subţire. În cazul în care capsula nu a fost eliminată prin scaun, iar pacientul nu are niciun fel de simptome care ar putea fi legate de retenţia acesteia în intestin, medicul va lua probabil decizia de a aştepta ca videocapsula să fie eliminată în mod natural. Dacă apar semne şi simptome ce ar putea avea drept cauză blocarea capsulei pe tractul intestinal, este posibil să fie necesară endoscopia (colonoscopia tradiţională) dacă aceasta este pe traiectul colonului sau intervenţia chirurgicală pentru extragerea ei (dacă abordul prin tehnici endoscopice nu este posibil). Totuşi, în practică, aceste situaţii sunt extrem de rare, fiind întâlnite aşa cum menţionam în special la pacienţii cu boli inflamatorii intestinale.

Cum se face pregătirea pentru investigaţie

Pentru ca videocapsula să capteze imagini clare, pentru ca ea să nu „rateze” anumite leziuni, este foarte important ca interiorul intestinelor să fie cât mai curat. Din aest motiv, în funcţie de segmentul digestiv examinat, este necesara respectarea unui anumit regim. De regulă, pacientul nu trebuie să mănânce nimic solid cu cel puţin 12 ore înainte de înghiţirea videocapsulei pentru a ne asigura că aceasta va captura imagini clare ale mucoasei intestinale. Totodată, intestinele trebuie „curăţate” cu ajutorul unor soluţii purgative administrate după un protocol bine stabilit în ziua dinaintea investigaţiei ) şi uneori în în timpul investigaţiei, în cazul colonului). În ziua investigaţiei, după înghiţirea capsulei, pacientul va avea voie să bea lichide de obicei după 2 ore, iar după 4 ore, va putea să manance o gustare uşoară (dar numai la indicaţia medicului).