Publicat la: 
28/02/2019

Specialistii au descoperit ca barbatii sunt afectati de insuficienta renala mai des decat femeile. 

Rinichii nostri elimina deseurile toxice din sange si regleaza echilibrul fluidelor din organism, precum si echilibrul dintre electroliti si acid. Rinichii sunt organe importante, cand functiile lor incep sa functioneze din ce in ce mai putin, viata noastra este pusa in pericol.

Terapia de substitutie renala, care consta in dializa sau transplant de rinichi, poate salva viata pacientilor chiar si zeci de ani, deoarece functia renala poate fi inlocuita cu ajutorul unor aparate speciale pe o perioada lunga de timp. Totusi, persoanele afectate au o speranta mai scurta de viata. Acesta este motivul pentru care insuficienta renala (stadiul terminal al bolii renale) trebuie prevenita de cate ori este posibil.

Analizand datele din registrul ERA-EDTA, se pare ca barbatii sunt afectati mai frecvent. In anul 2016, 26,446 de barbati si 14,820 de femei au inceput terapia de substitutie renala. In cazul pacientilor cu varsta de peste 75 de ani, incidenta la barbati a fost de 2,7 ori mai mare decat cea la femei.

Care este explicatia?

Efectele protectoare ale estrogenilor la femei si/sau efectele daunatoare ale testosteronului pot determina scaderea functiei renale la barbati, comparativ cu femeile.

Cu toate acestea, pot fi implicate si hipertensiunea arteriala si diabetul.

Exista diferente distincte intre sexe in incidenta si severitatea hipertensiunii. Este mai frecventa printre barbati si ar putea fi prevenita prin modificarile stilului de viata. Dincolo de tratament, mai mult sport si o greutate corporala normala va duce la scaderea tnesiunii arteriale.

In plus, oamenii de stiinta au descoperit ca incidenta barbatilor care incep terapia de substitutie renala din cauza diabetului zaharat si glomerulonefritei/sclerozei a fost mai mult decat dubla fata de cea a femeilor.

Din nou, strategiile terapeutice, dar si modificarile stilului de viata pot optimiza controlul diabetului.

In general, femeile raspund mai bine la unele forme de glomerulonefrita, cum ar fi cea membranoasa, focala si segmentara. Acest lucru ar putea explica de ce mai putine femei trebuie sa inceapa dializa din cauza acestor boli.

”Daca vrem sa reducem incidenta bolii renale cronice la barbati, ar trebui sa ne concentram pe detectarea si controlul timpuriu al acestor factori de risc”, concluzioneaza profesorul Ziad Massy.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Ecografie 2D, Nefrologie

Medic Primar
Schiller Adalbert,Medic primar
Medic primar
Medic Specialist
Verzan Mihaela-Dana,Medic primar
Medic primar

Articole similare

Specialistii au descoperit ca barbatii sunt afectati de insuficienta renala mai des decat femeile.  Rinichii nostri elimina deseurile toxice din sange si regleaza echilibrul fluidelor din organism, precum si echilibrul dintre electroliti si acid. Rinichii sunt organe importante, cand functiile lor incep sa functioneze din ce in ce mai putin, viata...
Consumul de bauturi indulcite, indiferent ca este vorba de suc cu fructe, de suc cu acid, sau de apa, a fost asociat cu un risc mai mare de boli ale rinichilor, potrivit sciencedaily.com. Anumite bauturi pot afecta sanatatea rinichilor, dar rezultatele studiului au fost inconsecvente. Pentru a clarifica lucrurile, specialistii au studiat 3003 de...
Oamenii de stiinta de la Universitatea Limerick, Irlanda, au descoperit, printr-un nou studiu, ca pacientii diagnosticati cu guta au un risc crescut de boala renala cronica si insuficienta renala. In cea mai mare si mai detaliata cercetare de pana acum, voluntarii recrutati cu un diagnostic de guta au avut un risc de doua ori mai mare de a...
Adrian Paunescu / Foto: Agerpres UPDATE. Inima lui Adrian Paunescu a repornit, fiind sustinuta si de aparate prin care este drenat sangele, starea pacientului fiind in continuare grava, a declarat, miercuri, pentru Mediafax, Serban Bradistenau, seful Clinicii de Cardiologie a Spitalului Floreasca, unde este internat poetul. Starea de sanatate...