MEDICINA GENERALA

28 Februarie 2019

Sufera barbatii mai frecvent de insuficienta renala?

Specialistii au descoperit ca barbatii sunt afectati de insuficienta renala mai des decat femeile. 

Rinichii nostri elimina deseurile toxice din sange si regleaza echilibrul fluidelor din organism, precum si echilibrul dintre electroliti si acid. Rinichii sunt organe importante, cand functiile lor incep sa functioneze din ce in ce mai putin, viata noastra este pusa in pericol.

Terapia de substitutie renala, care consta in dializa sau transplant de rinichi, poate salva viata pacientilor chiar si zeci de ani, deoarece functia renala poate fi inlocuita cu ajutorul unor aparate speciale pe o perioada lunga de timp. Totusi, persoanele afectate au o speranta mai scurta de viata. Acesta este motivul pentru care insuficienta renala (stadiul terminal al bolii renale) trebuie prevenita de cate ori este posibil.

Analizand datele din registrul ERA-EDTA, se pare ca barbatii sunt afectati mai frecvent. In anul 2016, 26,446 de barbati si 14,820 de femei au inceput terapia de substitutie renala. In cazul pacientilor cu varsta de peste 75 de ani, incidenta la barbati a fost de 2,7 ori mai mare decat cea la femei.

Care este explicatia?

Efectele protectoare ale estrogenilor la femei si/sau efectele daunatoare ale testosteronului pot determina scaderea functiei renale la barbati, comparativ cu femeile.

Cu toate acestea, pot fi implicate si hipertensiunea arteriala si diabetul.

Exista diferente distincte intre sexe in incidenta si severitatea hipertensiunii. Este mai frecventa printre barbati si ar putea fi prevenita prin modificarile stilului de viata. Dincolo de tratament, mai mult sport si o greutate corporala normala va duce la scaderea tnesiunii arteriale.

In plus, oamenii de stiinta au descoperit ca incidenta barbatilor care incep terapia de substitutie renala din cauza diabetului zaharat si glomerulonefritei/sclerozei a fost mai mult decat dubla fata de cea a femeilor.

Din nou, strategiile terapeutice, dar si modificarile stilului de viata pot optimiza controlul diabetului.

In general, femeile raspund mai bine la unele forme de glomerulonefrita, cum ar fi cea membranoasa, focala si segmentara. Acest lucru ar putea explica de ce mai putine femei trebuie sa inceapa dializa din cauza acestor boli.

”Daca vrem sa reducem incidenta bolii renale cronice la barbati, ar trebui sa ne concentram pe detectarea si controlul timpuriu al acestor factori de risc”, concluzioneaza profesorul Ziad Massy.

Sursa: www.eurekalert.orgEchipa MedLife de Nefrologie

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Andriescu Mircea
Andriescu Mircea
Medic Primar
Andriescu Mircea
Andriescu Mircea
Medic Primar

Chirurgie Pediatrica și Camera De Garda

Adauga un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii!

Adresa de email nu va fi publicată.

0 comentarii

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.