Sughițul la bebeluși: cauze, simptome, tratament

Pediatrie
08 Februarie 2024
Autor: Echipa medicală MedLife
sughitul la bebelusi cauze simptome tratament

Informații generale despre sughițul la bebeluși

Sughițul bebelușilor rezultă dintr-o contracție invountară și repetitivă a diafragmei și din închiderea rapidă a corzilor vocale, contracție acompaniată de un sunet scurt, repetat și supărător.

Diafragma este principalul mușchi pe care corpul îl folosește pentru respirație. O închidere rapidă a corzilor vocale este ceea ce creează sunetul sughițului. Bebelușii, ca și adulții, nu au niciun control asupra sughițului lor.

Ce este sughițul la bebeluși

Sughițul este unul dintre primele obiceiuri pe care le vor dezvolta bebelușii, acesta fiind prezent încă din perioada intrauterină.

Sughițul este esențial pentru dezvoltarea creierului și a respirației bebelușilor. Deoarece sughițul tinde să deranjeze adulții, se presupune că deranjează și bebelușii. Cu toate acestea, bebelușii nu par, de obicei, afectați de sughiț. De fapt, mulți bebeluși pot dormi fără probleme în plin acces de sughiț. De asemenea, sunt extrem de rare cazurile în care sughițul să afecteze respirația unui bebeluș. De fapt, un studiu din 2019 a indicat că sughițul ar putea fi important pentru dezvoltarea creierului și respirația bebelușului.

Cu toate acestea, dacă sughițul persistă sau provoacă și alte simptome, trebuie consultat medicul.

Care sunt cauzele apariției sughițului la bebeluși

De ce sughiță nou-născuții? Sughițul la bebeluși tinde să apară fără un motiv aparent, dar hrănirea poate provoca ocazional spasme ale diafragmei. Se poate întâmpla atunci când un bebeluș:

  • este supraalimentat;
  • mănâncă prea repede;
  • înghite prea mult aer.

Acești factori pot face ca stomacul bebelușului să se dilate. Pe măsură ce se dilată, acesta împinge împotriva diafragmei, declanșând spasmele care duc la sughiț.

Sughițul ar putea fi, de asemenea, un semn că un sugar este sătul. Prin urmare, pediatrii recomandă, de obicei, hrăniri scurte cu pauze de eructație. Sughițul poate apărea și din cauza faptului că respirația și deglutiția unui bebeluș nu sunt încă sincronizate. Dacă un sugar încearcă să tragă aer în piept și să înghită, acest lucru poate produce un sughiț.

Sughițul la bebeluși poate rezulta, de asemenea, din modificări ale temperaturii stomacului. De exemplu, acest lucru se poate întâmpla dacă aceștia consumă o băutură rece și apoi mănâncă ceva cald.

Când e recomandat să consulți un specialist în legătură cu sughițul bebelușului

Sughițul este frecvent la bebeluși. De asemenea, poate apărea și în timp ce bebelușul este încă în uter. Cu toate acestea, dacă bebelușul are sughiț foarte des, în special dacă este și supărat sau agitat, este recomandat să fie consultat medicul pediatru sau medicul de familie. Ar putea fi un semn al altor probleme medicale.

De asemenea, trebuie consultat medicul dacă, pe lângă sughiț:

  • Bebelușul are probleme de respirație sau de hrănire.
  • Buzele au o nuanță albastră (cianoză), ceea ce ar putea indica un nivel scăzut de oxigen.
  • Sughițurile bebelușului îi deranjează somnul.
  • Accesele de sughiț continuă să apară des și după ce împlinirea vârstei de un an.
  • Sughițurile continuă mai mult de două ore.

Dacă sughițul este frecvent și provoacă suferință, el poate fi rezultatul unei afecțiuni de sănătate subiacente, cum ar fi refluxul gastroesofagian. Acesta apare atunci când alimentele parțial digerate și acidul gastric se întorc din stomac în esofag. Pe măsură ce aceste fluide trec prin diafragmă, ele o pot irita și pot declanșa spasme.

Refluxul gastroesofagian la bebeluși poate provoca sughițuri frecvente și incomode. Un bebeluș poate avea reflux gastroesofagian dacă:

  • plânge mai des decât de obicei, în special în preajma hrănirii;
  • își arcuiește excesiv spatele în timpul sau după hrănire;
  • salivează mai des decât de obicei.

Dacă se suspectează că un bebeluș ar putea avea reflux gastroesofagian, trebuie consultat medicul pediatru, medicul pediatru gastroenterolog sau medicul de familie. Afecțiunea este, în principiu, una ușor de tratat.

Care sunt opțiunile de tratament pentru sughițul bebelușilor

Unele remedii bine cunoscute pentru sughiț sunt în întregime înrădăcinate în tradiție și nu au nicio bază științifică, cum ar fi ca bebelușul să fie tras de limbă sau să bea apă cu capul în jos. Aceste presupuse remedii nu sunt recomandate pentru că pot fi chinuitoare și chiar periculoase. Este puțin probabil ca ele să oprească sughițul și ele trebuie complet evitate. Sunt recomandate doar opțiunile de tratament propuse de specialiști. O variantă bună în acest sens ar fi alegerea unui pachet de servicii medicale de prevenție special creat pentru bebeluși.

Cum oprești sughițul la bebeluși

  • Luând o pauză de la hrănirea bebelușului pentru a-l ajuta să eructeze.

Atunci când stomacul se umple cu aer, acesta poate împinge pe diafragmă, provocând spasme. Luarea unei pauze de la hrănire pentru ca bebelușul să eructeze poate reduce cantitatea de aer din stomac. Acest lucru poate și preveni sughițul. Potrivit Academiei Americane de Pediatrie, este o idee bună ca bebelușii hrăniți cu biberonul să eructeze de fiecare dată când consumă 60 ml până la 90 ml. Dacă un bebeluș este alăptat la sân, este recomandat să fie lăsat să eructeze în timp ce trece de la un sân la altul.

  • Utilizarea suzetei. Folosirea unei suzete poate ajuta la relaxarea diafragmei și la oprirea sughițului.
  • Masarea spatelui copilului. Frecarea spatelui și legănarea bebelușului înainte și înapoi îl poate ajuta să se relaxeze. Acest lucru poate opri spasmele care provoacă sughițul.

De cele mai multe, ori crizele de sughiț trec de la sine în câteva minute, până la câteva ore și nu necesită niciun tratament.

Cum poate fi prevenită apariția sughițului la bebeluși

Sughițul este, adesea, imposibil de prevenit, dar respectarea strategiilor de mai jos poate ajuta:

  • hrănirea bebelușului înainte ca acesta să devină foarte flămând, pentru a-l menține calm;
  • hrănirea frecventă a bebelușului, în cantități mici;
  • așezarea bebelușului în poziție verticală timp de o jumătate de oră după fiecare hrănire;
  • repoziționarea biberonului astfel încât să nu mai existe aer în apropierea tetinei;
  • asigurându-vă că gura bebelușului este prinsă pe toată tetina;
  • tetina din biberon trebuie să fie complet plină de lapte atunci când bebelușul este hrănit. De asemenea, tetina ar trebui să aibă dimensiunea potrivită pentru bebeluș. Debitul nu trebuie să fie prea rapid sau prea lent pentru bebeluș și debitul potrivit poate depinde de vârsta lui, așa că s-ar putea să fie nevoie ca tetinele să fie schimbate la câteva luni.

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării