Suita robotică BrainLab: ce avantaje are în tratamentele chirurgicale?

suita robotica brainlab ce avantaje are in tratamentele chirurgicale

Ce este robotul BrainLab?

Neurochirurgia s-a aflat întotdeauna în fruntea specialităților chirurgicale in ceea ce privește combinarea tehnicii chirurgicale cu cele mai noi tehnologii disponibile. Datorită faptului că neurochirurgia tratează bolile sistemului nervos central și a structurilor adiacente acestuiia este necesar un grad înalt de precizie pentru a asigura pacientului un rezultat eficient și sigur. Din acest punct de vedere, suita Brainlab constituie cea mai nouă tehnologie disponibilă la acest moment în neurochirurgie pentru asigurarea acestor deziderate.

Cum funcționează robotul BrainLab?

Suita robotică Brainlab este compusă din trei piese. În primul rând un aparat de înaltă performanță cu raze (Loop-X) care permite achiziționarea unor imagini de înaltă fidelitate a structurilor coloanei vertebrale înaintea și în timpul unei intervenții chirurgicale. În al 2-lea rând există stația de neuronavigație care constituie de fapt creierul întregii suite. Această neuronavigație este capabilă să fuzioneze imaginile RMN și CT achiziționate preoperator și folosite pentru diagnosticul bolii pentru care este operat pacientul cu imaginile achiziționate de Loop-X intraoperator. Mai mult decât atât, această stație de neuro navigație permite medicului neurochirurg se poate reconstrui tridimensional toate raporturile anatomice pe care o anumită leziune de la nivelul creierului, măduvei spinării sau coloanei vertebrale le are cu structurile anatomice normale. Acest lucru permite medicului neurochirurg să poată planifica cu precizie modul în care va aborda această leziune și care sunt cele mai sigure moduri în care leziunea poate fi tratată chirurgical. În plus, stația de neuronavigație permite calcularea cu precizie a traiectoriei, dimensiunii și modului de conectare între diverse implanturi (de exemplu șuruburi) dacă acestea sunt necesare. Componenta finală a suitei robotice este reprezentată de un braț robotic care care cu ajutorul medicului neurochirurg se poziționează deasupra pacientului găsind calea optimă prin care pot fi introduse implanturile menționate mai sus. Datorită faptului că brațul robotic este ferm atașat mesei de operație și datorită faptului că lucrează pe traiectorii predefinite implanturile sunt introduse cu o precizie foarte înaltă în general sub 1 mm abatere.

Când este recomandată utilizarea robotului BrainLab?

Se indică ca suita robotică să fie utilizată în acele cazuri în care datorită unor modificări anatomice importante este deosebit de greu pentru medicul neurochirurg să realizeze intervenția chirurgicală cu o precizie ridicată. Astfel folosind acest robot pot fi abordate cazuri de patologii tumorale complexe, deformități sau alte cazuri în care leziunile au modificat atât de mult anatomia, încât realizarea intervenției chirurgicale este deosebit de riscantă pentru pacient.

Avantajele utilizării robotului BrainLab în tratamentele chirurgicale?

Datorită faptului că această suită robotică permite vizualizarea tridimensională a leziunii în raport cu diversele structuri anatomice adiacente, aceasta este în primul rând utilă în planificarea intervenției chirurgicale. Permite medicului neurochirurg nu doar să realizeze care este cea mai optimă cale de abord a unei leziuni chirurgicale, dar îi permite de asemenea să observe preoperator care sunt momentele riscante ale operației și să se pregătească pentru acestea. În plus un avantaj deloc de neglijat este faptul că folosind aceste reconstrucții tridimensionale medicul poate să ofere explicații care să fie mult mai clare pentru un pacient lipsit de cunoștințe medicale. Datorită faptului că este posibilă planificarea preoperatorie, este de asemenea posibilă o pregătire mai temeinică în ceea ce privește riscurile intraoperatorii pentru pacient și minimizarea acestora. Datorită faptului că se combină imagini achiziționate preoperator și intraoperator inciziile și abordul chirurgical vor fi minimizate bun față de o intervenție chirurgicală realizată fără robot. Acest lucru duce la scăderea pierderilor de sânge intraoperator, la traumatisme chirurgicale mult mai mici, a căror rezultat este într-un final un pacient capabil să se mobilizeze mult mai repede postoperator, supus unor mai mici riscuri de infecție sau deficite neurologice și apt să reia recuperarea medicală sau să continue tratamentul adiacent intervenției chirurgicale mult mai rapid decât un pacient operat fără această suită. Folosirea brațului robotic pentru montarea implanturilor chirurgicale de tipul șuruburilor necesare deseori pentru stabilizarea coloanei vertebrale permite o acuratețe crescută, minimizând astfel riscul deloc mic de cauzarea unui deficit neurologic prin folosirea acestor implanturi, mai ales în cazul coloanelor vertebrale cu multiple modificări patologice.

Ce tipuri de afecțiuni pot fi tratate utilizând robotul BrainLab?

Diformitățile spinale: acestea sunt modificări ale formei și poziției coloanei vertebrale De tipul cifozelor sau scoliozelor care determină durere și alte deficite funcționale. În cazul pacienților adulți tratamentul acestor patologii poate fi deosebit de dificil datorită faptului că pacienții au în general o vârstă mai înaintată și alte patologii asociate. Folosirea suitei robotice permite minimizarea riscurilor asociate cu aceste intervenții chirurgicale deosebit de dificile.

Tumorile coloanei verterbrale: folosirea suitei robotice permite o acuratețe mult mai mare în abordul și în excizia diverselor tipuri de tumori vertebrale, făcând astfel posibilă pentru pacient o capacitate de recuperare mai rapidă postoperatorie, oferindu-i o șansă în plus de continuare mai rapidă și de eficientizare a tratamentelor oncologice de multe ori necesare in aceste boli.

Diverse patologii degenerative spinale: suita robotică este deosebit de utilă în toate cazurile în care anumite particularități anatomice sau ale patologiei abordate fac ca o intervenție chirurgicală să prezinte un risc crescut pentru pacient, prin posibilitatea de anticipare și minimizare a acestor riscuri chirurgicale.

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării