Avantajele chirurgiei robotice în tratamentul endometriozei

Informații generale despre endometrioza
Endometrioza reprezintă prezența țesuturilor (glande și stroma) similare cu endometrul, în afara uterului. Este o afecțiune inflamatorie benignă care afectează femei de orice vârstă, inclusiv femeile aflate la menopauză.
Simptome frecvente
Cele mai frecvente simptome ale endometriozei sunt durerile pelvine și infertilitatea. Durerile pelvine pot fi ciclice, adică dureri menstruale sau la ovulație, sau pot fi constante. Fiind o boală complexă, ce se găsește, de multe ori, în afara aparatului reproducător, simptomele sunt și ele multiple și complexe, în funcție de localizarea bolii. Cele mai des întâlnite sunt:
- Dismenoree
- Dispareunie
- Dureri pelvine
- Infertilitate
- Dureri în timpul ovulației
- Disconfort abdominal
- Balonare
- Tulburări digestive
- Dureri la defecație
- Disconfort în timpul urinării
- Dureri lombare
- Dureri de umăr
- Oboseală accentuată
Cauzele afecțiunii
Cauzele bolii nu sunt pe deplin elucidate. Exista mai multe teorii care explică originea bolii, însă nu există un consens universal.
Teoria menstruației retrograde și teoria embrionară (mulerioza) sunt cele mai cunoscute. Teoria menstruației retrograde clasifică endometrioza drept o boală legată exclusiv de menstruație. Conform acestei teorii, sângele menstrual se reîntoarce în corp prin intermediul trompelor uterine. Țesutul endometrial din sângele menstrual s-ar implanta în corp, ar crește și s-ar dezvolta în implanturi endometriozice.
Teoria muleriozei postulează un defect genetic ce dă naștere bolii. Conform teoriei, endometrioza se formează în timpul dezvoltării fetale. Această teorie se bazează atât pe descoperirea bolii la fetuși, bărbați și animale, cât și pe caracteristicile țesuturilor. Astfel, resturi embrionare de endometrioză, sau celule stem capabile de metaplazie, migrează în diferite zone ale țesuturilor, în timpul procesului de organogeneză, iar mai târziu, sub influența hormonilor, acestea se dezvoltă. Această teorie ar putea explica formarea endometriozei intestinale, precum și a altor localizări, prin împrăștierea țesuturilor capabile de transformare, în musculatura peretelui intestinal, dar și musculatura altor organe. Astfel, prin excizie, boala ar putea fi îndepărtată în totalitate.
Diagnosticare
Diagnosticul se pune în urma consultului ginecologic de specialitate, a unei anamneze detaliate, precum și cu ajutorul investigațiilor imagistice - ultrasonografia și RMN-ul cu protocol de endometrioză.
Prognosticul bolii
Boala are caracter recidivant. Endometrioza ovariană are un caracter imprevizibil și poate reaparea oricând, atâta timp cât ovarele nu sunt îndepărtate. Endometrioza profundă are o rată scăzută de recidivă atunci când este îndepărtată chirurgical “din rădăcini”. Chirurgia excizională reprezintă cea mai bună șansă a pacientelor la o viața normală și scade semnificativ riscul de recidivă.
Este important de menționat faptul că tratamentele de fertilizare pot expune pacienta la un risc mare de recidivă, chiar și atunci cand intervenția a fost realizată corect.
Tratamentul chirurgical cu focus pe chirurgia robotică
Chirurgia endometriozei pelvine reprezintă una dintre cele mai grele, dacă nu cea mai grea chirurgie pelvină.
De cele mai multe ori (în cadrul centrului nostru aproape 100%) aceasta se realizează minim-invaziv (laparoscopic, robotic). Acest tip de chirurgie oferă o mult mai mare acuratețe actului chirurgical, având ca principal avantaj o vizualizare mult mai bună a leziunilor. De fapt chirurgia minim-invazivă reprezintă, de fapt, o microchirurgie. Acest lucru este și mai vizibil în cazul chirurgiei robotice (dispozitivul optic al robotului DaVinci – cel mai utilizat în lume – fiind superior chirurgiei laparoscopice convenționale).
Chirurgia endometriozei reprezintă, de fapt, o chirurgie laparoscopică avansată. Echipele trebuie foarte bine antrenate (sute/mii de ore petrecute în sala de operație) deoarece aceasta boală modifică complet, în stadiile ei avansate, anatomia pelvină. De cele mai multe ori, cea mai mare parte a intervenției chirurgicale este reprezentată de refacerea anatomiei pelvine. Ulterior, excizia leziunilor de endometrioză (rectale, vezicale, ureterale, etc) reprezintă doar o formalitate.
În cazurile avansate de boală, tratamentul chirurgical este de cele mai multe ori unul multidisciplinar, echipele chirurgicale fiind alcătuite din chirurg ginecolog, chirurg gastroenterolog și urolog (în cazul leziunilor ureterale).
Chirurgia excizionala reprezinta de fapt, așa cum se intampla în cazul oricărei tumori (orice localizare din organism), rezecția leziunilor endometriozice (‘tumori’ alcătuite din țesut fibrotic, țesut muscular, glande endometriale). Un avantaj al chirurgiei endometriozei față de chirurgia oncologică este că nu trebuie să se excizeze toată tumora într-un singur bloc/fragment. Uneori acest lucru nu este posibil sau chiar nu este indicat. Exciziile radicale (având în vedere că endometrioza nu este o patologie oncologică) sunt uneori contraindicate datorită efectelor secundare pe care le pot avea asupra fiziologiei sistemului digestiv, urinar sau al sistemului nervos periferic – tulburări urinare, digestive, pareze, parestezii, etc.
De aceea, în aceste cazuri complexe, chirurgia laparoscopică, și mai ales cea robotică, au un rol important prin magnificarea țesuturilor, permitând o disecție foarte precise, conservând țesuturile normale, mai ales pe cele ‘nobile’.
Avantajele utilizării robotului daVinci în tratamentul chirurgical al endometriozei
Chirurgia robotică are un rol deosebit de important în chirurgia oncologica ginecologică și a început să își găsească un loc bine definit și în chirurgia endometriozei profunde.
Cazurile în care acest tip de chirurgie are un rol important sunt leziunile endometriozice localizate în pelvisul profund (parametrul profund), atunci când endometrioza infiltrează țesuturile adiacente nervilor de la nivelul pelvisului: plexurile hipogastrice, plexul lombo-sacrat, rădăcinile sacrate, nervii rușinosi externi, etc.
O altă indicație pentru chirurgia robotică este reprezentată de intervențiile ce necesită suturi ale țesuturilor în locuri greu accesibile instrumentelor laparoscopice uzuale: endometrioza cu localizare ureterală, endometrioza diafragmatică.
Un alt avantaj important al chirurgiei robotice, aici în primul rand pentru chirurgul specializat în chirurgia endometriozei este reprezentat de intervențiile chirurgicale de lungă durată (peste 5 ore), care necesită gesturi chirurgicale complexe și multiple: rezecții/anastomose digestive, rezecții/anastomoze urinare, excizii complexe la nivel pelvin. Chirurgia robotică ajută din punct de vedere fizic chirurgul, facilitându-i realizarea intervenției chirurgicale, prin prisma posturii din timpul intervenției chirurgicale. Oboseala chirurgului este un lucru foarte important și, de multe ori, subestimat. Aceasta poate duce, mai ales în cazul intervențiilor chirurgicale complexe, la apariția unor complicații/incidente intraoperatorii.
Complicațiile chirurgiei robotice a endometriozei
Chirurgia robotică a endometriozei are o serie de avantaje extrem de importante pentru pacientă, dar, la fel ca orice altă intervenție chirurgicală, poate implica și o serie de riscuri, despre care medicul va discuta înainte de a programa intervenția.
Similar altor intervenții chirurgicale, există riscuri legate de anestezie, sângerare și infecție. Consultul și analizele preoperatorii și tehnica de lucru în chirurgia robotică minimizează aceste riscuri, în comparație cu chirurgia clasică.
O indicație importantă a chirurgiei robotice este reprezentată de chirurgia durerii pelvine, patologie asociată de multe ori cu endometrioza – și în special, nevralgia pudendală. Magnificarea superioară, precum și instrumentarul special folosit în chirurgia robotică, pot facilita disecția acestui nerv foarte subțire/fin, fără a-i deteriora funcția.
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Chirurgia robotică în tratamentul tumorilor renale (nefrectomia robotică)
Cancerul renal este o afecțiune malignă și reprezintă 90 – 95% din totalitatea cancerelor de rinichi. Această afecţiune poate beneficia şi de tratament chirurgical cu robotul da Vinci, intervenţie care oferă numeroase avantaje pentru pacienţi.

Tehnologia BrainLab, folosită cu succes de medicii MedLife Humanitas
Viața Alinei Negru, o doamnă în vârstă de 45 de ani care s-a chinuit încă din adolescență cu scolioza, a fost îmbunătățită radical grație unei tehnologii de ultimă generație. Este vorba despre sistemul robotic Brainlab Loop-X & Cirq, disponibil doar la Spitalul MedLife Humanitas...

Cea mai nouă tehnologie robotică din lume în practica neurochirurgicală, la Spitalul MedLife Humanitas din Cluj
În inima Clujului, frontierele neurochirurgiei se extind pentru a aduce speranță în viețile pacienților. Echipa de neurochirurgie a Spitalului MedLife Humanitas redefinește standardele procedurilor chirurgicale complexe cu ajutorul suitei Brainlab, cea mai nouă tehnologie robotică neurochir...