Cea mai nouă tehnologie robotică din lume în practica neurochirurgicală, la Spitalul MedLife Humanitas din Cluj

Chirurgie robotică
22 Ianuarie 2024
Autor: Echipa medicală MedLife
cea mai noua tehnologie robotica din lume in practica neurochirurgicala la spitalul medlife humanitas din cluj

În inima Clujului, frontierele neurochirurgiei se extind pentru a aduce speranță în viețile pacienților. Echipa de neurochirurgie a Spitalului MedLife Humanitas redefinește standardele procedurilor chirurgicale complexe cu ajutorul suitei Brainlab, cea mai nouă tehnologie robotică neurochirurgicală din lume. Precizia și eficiența fără precedent ale intervențiilor consolidează reputația Spitalului MedLife Humanitas ca un centru de excelență în domeniul neurochirurgiei la nivel european.

Roboții și realitatea augmentată nu mai sunt doar cadre cinematografice, ce ne dezvăluiau acum câțiva ani tehnologia viitorului, ci au pătruns în sălile de operații din România, revoluționând și îmbunătățind calitatea actului medical. Sistemul de imagistică robotică mobilă, augmentare virtuală și chirurgie robotică Brainlab Loop-X & Cirq este piesa centrală a acestei revoluții medicale în neurochirurgie.

Spitalul MedLife Humanitas din Cluj se distinge ca fiind primul și singurul centru din România care integrează această tehnologie de ultimă generație în practica neurochirurgicală. Cu doar 20 de centre de amploare similară în Europa și aproximativ 60 la nivel global, Spitalul MedLife Humanitas devine un pol de excelență în domeniul neurochirurgiei, deschizând noi orizonturi pentru pacienții din întreaga țară și dincolo de granițele sale.

Dr. Tiberiu Maior, medic primar neurochirurg la Spitalul MedLife Humanitas din Cluj, ne explică avantajele implementării sistemului Brainlab Loop-X & Cirq, care aduce o precizie extrem de ridicată intervențiilor chirurgicale din sfera patologiilor cerebrale și ale coloanei vertebrale, îmbunătățind în mod semnificativ calitatea vieții pacienților. Cu o expertiză medicală remarcabilă și cu ajutorul celei mai noi tehnologii robotice neurochirurgicale din lume, echipa din Cluj aduce în prim-plan precizia și inovația, redefinind standardele actului medical în beneficiul pacienților.

Precizie și siguranță în intervențiile neurochirurgicale

Cu ajutorul tehnologiei Brainlab Loop-X & Cirq se pot realiza intervenții chirurgicale minim invazive de înaltă complexitate din domeniul patologiei spinale (cum ar fi tumori spinale, diformități, patologie degenerativă și traumatisme) și din sfera patologiei cerebrale (precum neurooncologie, neurochirurgie funcțională și chirurgia epilepsiei). Sistemul ultraperformant Brainlab Loop-X & Cirq redefinește abordarea neurochirurgilor în tratarea unor afecțiuni complexe, oferind o precizie și eficiență fără precedent.

Suita robotică de la Brainlab schimbă radical modul în care se abordează cazurile de neurochirurgie spinală. „Dacă până în prezent intervențiile erau planificate pe baza investigațiilor efectuate de pacienți anterior procedurii, acest sistem ne oferă acum acces la date imagistice de înaltă calitate, obținute chiar în timpul operației. Practic, sistemul Loop-X este capabil să efectueze o scanare tridimensională a segmentului dorit în aproximativ un minut, la o calitate comparabilă cu cea a computer-tomografului. Ulterior, imagistica preoperatorie este fuzionată cu imaginile intraoperatorii, rezultând astfel o serie de date pe baza cărora vom planifica fiecare pas al operației până la cel mai mic detaliu”, explică dr. Tiberiu Maior, medic primar neurochirurg.

Acuratețea și precizia fiecărui gest sunt asigurate de neuronavigație în combinație cu brațul robotic, garantând că rezultatul final este identic cu planificarea și simularea preoperatorie.

Tehnologia Brainlab: premieră la nivel național

În prezent, Spitalul MedLife Humanitas din Cluj este primul și singurul centru din România care deține această tehnologie. Suita de echipamente Brainlab este formată din sistemul de neuronavigație „Curve”, brațul robotic „Cirq” și sistemul de imagistică tridimensională intraoperatorie „Loop-X”. „Acest ansamblu, prin componentele sale, este cel mai performant sistem disponibil în România. A fost utilizat cu succes în tratamentul multor pacienți, în special în cazul bolnavilor din sfera patologiilor diformităților, apanajul chirurgiei spinale asistate robotic. Avantajul său practic crește odată cu dificultatea cazului, oferind chirurgului posibilitatea de a utiliza tehnici diferite față de chirurgia spinală clasică”, completează dr. Tiberiu Maior.

Suita robotică poate fi folosită în acele cazuri în care, datorită unor modificări anatomice importante, este extrem de dificil pentru medicul neurochirurg să realizeze intervenția chirurgicală cu o precizie ridicată. Astfel, utilizând acest robot, pot fi abordate cazuri de patologii tumorale complexe, diformități sau alte situații în care leziunile au modificat atât de mult anatomia, încât realizarea intervenției chirurgicale devine deosebit de riscantă pentru pacient.

Recuperare rapidă

Utilizarea robotului Brainlab oferă multiple avantaje pacienților care necesită intervenții chirurgicale la nivelul coloanei vertebrale. În primul rând, sistemul permite utilizarea unor tehnici chirurgicale minim invazive, prin incizii milimetrice, diminuarea semnificativă a traumatizării țesuturilor și reducerea riscului de expunere la radiații. Astfel, rata complicațiilor este mult scăzută, durerile postoperatorii diminuate, mobilizarea pacienților este extrem de rapidă, iar perioada de spitalizare mult redusă.

În al doilea rând, utilizând această tehnică, timpul petrecut de pacient în sala de operație scade dramatic, cu pierderi reduse de sânge intraoperator, cu diminuarea riscului de infecții și a timpului petrecut sub anestezie generală.

„Observăm un feedback mult mai favorabil în cazul celor tratați robotic, în principal datorită recuperării mult mai rapide și a durerii postoperatorii reduse. Practic, pacienții au pierderi minore de sânge, sunt mobilizați în aceeași zi, la câteva ore de la finalul intervenției chirurgicale, urmând ca ziua următoare să fie externați, cu dureri minime, care dispar în general în primele șapte zile”, declară dr. Maior.

Rezultate mai bune

În esență, pentru pacient, aceste aspecte converg într-o îmbunătățire semnificativă a confortului și a experienței postoperatorii. Dr. Tiberiu Maior: „Scopul nostru, al echipei de neurochirurgie a Spitalului MedLife Humanitas, a fost mereu acela de a aduce schimbări pozitive în viețile pacienților prin chirurgia pe care o practicăm. Sistemul de chirurgie robotică, neuronavigație și imagistică intraoperatorie ne-a oferit posibilitatea de a ne extinde gama de patologii pe care le tratăm, de a crește acuratețea intervențiilor chirurgicale și de a reduce rata complicațiilor. E greu de imaginat bucuria de a vedea zâmbetul unui pacient internat în căruciorul cu rotile, care face primii pași”.

O intervenție chirurgicală, oricât de nesemnificativă ar părea, schimbă viața pacientului din acel moment. Dr. Tiberiu Maior spune: „Am implementat acest sistem pentru a crește acuratețea intervențiilor, pentru a reduce rata complicațiilor și, implicit, pentru a îmbunătăți calitatea vieții pacienților noștri. Ne străduim mereu să avem un impact negativ cât mai mic asupra vieții bolnavilor, iar acesta este și motivul pentru care ne luptăm să le facilităm reintroducerea în societate, în familie, cât mai repede cu putință”.

Medici buni, cu experiență solidă în chirurgia spinală

Sistemul Brainlab reprezintă tehnologia de ultimă oră în cadrul chirurgiei spinale. Majoritatea intervențiilor chirurgicale spinale pot beneficia de cel puțin o parte din suita robotică disponibilă în cadrul Spitalului MedLife Humanitas. Este însă necesară o vastă experiență în chirurgia spinală pentru a putea deprinde siguranța necesară efectuării acestor intervenții și, mai ales, pentru a putea evita sau gestiona cu succes eventualele complicații ce ar putea surveni. Ulterior, sunt necesare cursuri și traininguri pe aparatura Brainlab, pentru a putea oferi pacienților intervenții chirurgicale la cele mai înalte standarde de calitate și siguranță.

„Utilizarea acestui sistem la întreaga sa capacitate necesită o curbă de învățare foarte abruptă, presărată cu multiple provocări pe care am fost nevoiți să le depășim. Au fost necesare numeroase cursuri și traininguri în centre specializate din Europa. De asemenea, ne bucurăm de asistența permanentă a echipei de profesioniști din cadrul Brainlab din München, Germania. Fără toate acestea, nu am fi putut oferi calitatea serviciilor de acum”, spune medicul neurochirurg.

Evoluția neurochirurgiei robotice

Cel mai probabil, sistemele robotice vor juca un rol tot mai important în chirurgie, iar cu ajutorul machine learning și al inteligenței artificiale, medicul va avea mai mult un rol de coordonare și verificare a activității computerului. Dr. Tiberiu Maior: „Contrar așteptărilor,
experiența neurochirurgului va conta mai mult ca oricând, întrucât cazurile tratate vor fi din ce în ce mai complexe, iar erorile tot mai greu de depistat. Sistemul Brainlab este utilizat tot mai mult în serviciile de neurochirurgie din întreaga lume. Sperăm ca, în viitor, Spitalul MedLife Humanitas din Cluj să devină un centru de formare european în domeniul chirurgiei spinale robotice”.

SISTEMUL BRAINLAB

Cele trei componente ale suitei Brainlab permit aplicarea unor tehnici chirurgicale care nu ar fi posibile în chirurgia spinală clasică.

  • Sistemul de neuronavigație „Curve” integrează diversele investigații imagistice ale pacientului (RMN/CT) cu anatomia de suprafață a acestuia, permițând chirurgului să vizualizeze tridimensional elementele anatomice din profunzime.
  • Brațul robotic „Cirq” contribuie la implementarea strategiei propuse pentru fiecare pacient, oferind posibilitatea introducerii elementelor de rahisinteză în poziții și unghiuri inimaginabile până în acest moment. Astfel se evită structuri critice (nervi, vase de sânge etc.) care, odată lezate, pot provoca daune ireversibile și complicații de lungă durată.
  • Sistemul de imagistică tridimensională intraoperatorie „Loop‑X” este un sistem modern de livrare a razelor X, care este absolut necesar pentru achiziția imaginilor preoperatorii și intraoperatorii și reconstrucția imaginilor 3D, necesare sistemului integrat de neuronavigație și sistem robotic.

În completarea suitei robotice există și ochelari pentru realitate augmentată, care permit o „călătorie” în interiorul corpului uman și vizualizarea directă a patologiei înainte de intervenție. Astfel, medicul poate planifica operația cu o mai mare precizie, iar pacientul poate avea o înțelegere aprofundată a patologiei sale.

Articol publicat în revista InfoLife nr. 109, ediția de iarnă 2023-2024.  

Acest material este realizat cu sprijinul dr. Tiberiu Maior, medic primar neurochirurg la Spitalul MedLife Humanitas din Cluj. A absolvit Facultatea de Medicină „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca și a urmat cursurile de neurochirurgie organizate de Societatea Europeană de Neurochirurgie (EANS), precum și cursuri ale Societății Franceze de Neurochirurgie pentru patologia neurochirurgicală spinală. Dr. Tiberiu Maior este membru fondator al Societății Române de Chirurgie Spinală și lector la numeroase cursuri și seminare organizate de societăți europene de chirurgie spinală. De-a lungul timpului, dr. Maior a operat în mai multe spitale publice și private din România. A efectuat o gamă largă de intervenții chirurgicale în colaborare cu specialiști din alte ramuri chirurgicale, având în portofoliu peste 15.000 de intervenții chirurgicale spinale.

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării