Publicat la: 
26/06/2017

Tendinte in operatiile de implant mamar: o analiza internationala

De la o tara la alta, interventiile chirurgicale pentru marirea sanilor tind sa difere mult atat in tehnica, cat si in tipul si marimea implantului, potrivit unui sondaj international efectuat in randul chirgilor esteticieni.

Procedurile ar trebui sa fie standardizate si sa includa cele mai bune practici, sunt de parere autorii raportului publicat recent in revista de specialitate "Aesthetic Surgery Journal," informeaza reuters.com.

Marirea sanilor este cea mai frecventa operatie de chirurgie cosmetica la nivel mondial, scriu autorii, cu peste 1,5 milioane de proceduri efectuate numai in anul 2015.

Pentru a realiza acest studiu, un grup de cercetatori americani in frunte cu Dr. Niclas Broer de la Technical University Teaching Hospital din Munich au analizat raspunsurile a 628 de chirurgi din intreaga lume, oferite prin intermediul sondajului de opinie.

Intrebarile au fost formulate pe teme precum controversele actuale, noile tehnologii, practicile comune, considerentele tehnice si caracteristicile pacientelor lor.

In majoritatea tarilor din Europa, Asia si Oceania, chirurgii utilizeaza implanturi in forma anatomica, in timp ce in Statele Unite si America latina 90% dintre implanturi sunt sub forma rotunda.

Chirurgii sunt de parere ca formele anatomice sunt mult prea costisitoare si lipsite de o superioritate pe plan estetic, motiv pentru care majoritatea femeilor opteaza pentru forma rotunda.

La nivel mondial, mai mult de 80% dintre chirurgi folosesc implanturi din silicon, in timp ce in Statele Unite ale Americii numai 20% dintre chirurgi opteaza pentru aceasta tehnologie.

Cand vine vorba despre marime, mai mult de doua treimi din chirurgii americani si australieni folosesc implanturi mai mari de 300 cc - aproximativ doua dimensiuni de cupa - iar numai in Statele Unite ale Americi o treime dintre acestia folosesc dimensiuni mai mari de 350 cc, arata raportul.

Practicile difera si ca tehnica inainte si dupa tratamentul chirurgical. Multi chirurgi fac inchizii standard pentru a crea un buzunar pentru implanturi, iar majoritatea tratametelor sunt pe baza de antibiotice si anestezice.

Numai in Statele Unite si in Asia jumatate dintre chirurgi recomanda pacientelor efectuarea unui masaj postoperator.

Autorii studiului au descoperit totusi un acord la nivel mondial si anume faptul ca majoritatea chirurgilor sunt de parere ca implanturile nu ingreuneaza detectarea anomaliilor mamare in timpul analizei mamografice a sanilor.

"Este important ca pacientii sa aiba acces la cele mai bune date din domeniu pentru a lua decizii informate si a reduce riscul specific chirurgiilor estetice," a declarat Dr. Carlos rubi Ona de la MED Hospitals din Valencia, care nu a participat la studiu.

Autorii subliniaza necesitatea stabilirii standardelor pe piata chirurgiei estetice a implanturilor mamare si organizarea unor conferinte in cadrul carora sa aiba loc evaluarea practicilor si standardizarea procedurilor.

"Operatia de marire a sanilor trebuie sa fie luata in serios, la fel cum este cazul oricarei alte operatii, precum operatia de eliminare a vezicii biliare sau rezectia colorectala. Daca am gasi diferente la nivel mondial in practicarea acestor tipuri de operatii ar fi un adevarat scandal," adauga autorul principal al studiului.

Autor: G.T.

Echipa medicala MedLife - Chirurgie estetica si reparatorie

Medic Specialist
Medic Specialist
Fratilescu Adriana,Medic Primar
Medic Primar
  •  
  • 1 of 10