Publicat la: 
9/08/2017

Tensiunea arteriala oscilanta, asociata cu dementa

Persoanele a caror tensiune arteriala variaza foarte mult de la o zi la alta au un risc mai mare sa dezvolte dementa, prin comparatie cu adultii care au o tensiune arteriala stabila, arata un studiu efectuat de catre cercetatorii japonezi, informeaza reuters.com.

Pentru a ajunge la aceste constatari, cercetatorii au examinat cotele tensiunii arteriale a 1.674 de adulti aflati la o varsta inaintata timp de o luna.

Raportul a aratat ca pe o perioada de cinci ani adultii a caror tensiune arteriala a inregistrat fluctuatii au avut de doua ori mai predispuse la dementa, prin comparatie cu adultii care aveau tensiune arteriala stabila de la o zi la alta.

"Studiul a demonstrat ca o crestere a tensiunii arteriale zilnice a fost asociata cu dezvoltarea dementei vasculare si a bolii Alzheimer, indiferent de tensiunea arteriala medie a pacientilor," explica Dr. Tomoyuki Ohara, cercetator in cadrul Kyushu University din Fukuoka.

In timp ce studiul nu a evaluat modul in care fluctuatiile de tensiune declanseaza astfel de afectiuni, cercetatorii sunt de parere ca lipsa de stabilitate a tensiunii ar putea declansa anumite schimbari la nivelul structurii si functiilor cerebrale.

Tensiunea arteriala ridicata sau hipertensiunea este cunoscut ca factor de risc crescut pentru declansarea dementei. Studiile anterioare efectuate pe aceasta tema au aratat, de asemenea, o legatura intre tulburarile cognitive sau dementa si fluctuatiile de tensiune masurate in cabinetul doctorului.

Cu toate acestea, pentru a oferi date mai exacte, cercetatorii prezentului studiu au monitorizat tensiunea arteriala la domiciliul pacientilor, pentru a evita cresterea nivelului de stres si declansarea anxietatii ce pot influenta tensiunea arteriala.

Varsta medie a participantilor a fost de 71 de ani, iar masuratorilor au avut loc la caminul acestora vreme de o luna, de trei ori pe zi. Aproximativ 43% dintre acestia se aflau sub tratament medicamentos pentru tensiune arteriala crescuta.

Cercetatorii au analizat apoi datele colectate si au efectuat teste asupra cognitiei pentru a descoperi dezvoltarea prematura a dementei si a preintampina aparitia accidentelor vasculare cerebrale.

Cinci ani mai tarziu aproximativ 134 de participanti au dezvoltat Alzheimer si 47 dementa vasculara.

Dintre participanti, persoanele care au avut cea mai mare fluctuatie de tensiune arteriala au fost de doua ori mai predispuse pentru declansarea bolii Alzheimer si de trei ori mai predispuse dementei vasculare, prin comparatie cu persoanele a caror tensiune arteriala era constanta, arata raportul medical publicat in jurnalul de specialitate "Circulation".

Este posibil ca fluctuatiile tensiunii arteriale sa fie un simptom al declinului cognitiv, mai degraba decat un factor de risc pentru dezvoltarea dementei, a declarat Dr. Costantino Iadecola, directorul institutului Feil Family Brain and Mind Research din cadrul Weill Cornell Medicine din New York.

"Intrebarea este daca interventiile pentru controlul tensiunii arteriale ar putea reduce riscul declansarii dementei," a mai adaugat acesta.

"Pana cand aflam raspunsul la aceasta intrebare cheie, este necesar sa subliniem faptul ca sanatatea sistemului cardiovascular este deosebit de importanta pentru sanatatea cerebrala si, chiar daca masurile de control ale tensiunii arteriale nu sunt dezvoltate pentru moment, mentinerea sanatatii cardiovasculare prin modificarea stilului de viata (dieta, exercitii fizice) si controlul factorilor de risc (diabet, hipertensiune, fumat, obezitate sunt deosebit de importante pentru preintampinarea declansarii dementei," conchid autorii studiului.

Autor: G.T.