Publicat la: 
4/01/2018

Terapie genica

Modificarea ADN-ul unei persoane pentru a trata o boala reprezinta o schimbare majora in medicina. in loc sa tratezi doar simptome, cum fac medicamentele de pe piata, terapia genetica are drept scop corectarea cauzei genetice a unei boli.

In 2017 a avut loc o schimbare uriasa de paradigma in tratamentul cancerului. FDA a aprobat o terapie genica inovatoare pentru leucemie.

In 2018 ar putea sa apara noi descoperiri legate de genele responsabile de cancer. Cancer Genome Atlas va lansa analiza regiunilor de codificare a proteinelor - cunoscut sub numele de exom - pentru 33 de tipuri de tumori. (https://cancergenome.nih.gov/)

Care este relatia dintre celule si gene? Cum interactioneaza?

Celulele sunt elementele de baza ale tuturor lucrurilor vii; corpul uman este compus din trilioane de celule. In interiorul celulelor exista mii de gene care furnizeaza informatii pentru producerea de proteine specifice si enzime care produc muschi, oase si sange, care, la randul lor, sprijina majoritatea functiilor corpului nostru, cum ar fi digestia, energia si cresterea.

Cum functioneaza terapia genica?

Uneori intreaga gena sau o parte a acesteia este defecta sau lipseste de la nastere sau o gena se poate modifica in timpul vietii adulte. Oricare dintre aceste variante poate intrerupe modul in care sunt facute proteinele si apar probleme de sanatate sau boli.

In terapia genica, oamenii de stiinta pot actiona in mai multe directii:

  • pot inlocui o gena care cauzeaza o problema medicala,
  • adauga gene care sa ajute organismul sa lupte sau sa trateze boala,
  • sa opreasca genele care cauzeaza probleme.

Pentru a introduce noi gene direct in celule, oamenii de stiinta folosesc un vehicul numit "vector", care este proiectat genetic pentru a furniza gena.

Virusii au capacitatea naturala de a livra material genetic in celule si, prin urmare, pot fi utilizati ca vectori. Inainte ca un virus sa poata fi folosit pentru a transporta gene terapeutice in celule umane, acesta este modificat pentru a elimina capacitatea sa de a provoca o boala infectioasa.

Terapia genetica poate fi utilizata pentru a modifica celulele in interiorul sau in exteriorul corpului. Cand se face in interiorul corpului, un medic va injecta vectorul care transporta gena direct in partea din corp care are celule defecte.

In terapia genica, care este utilizata pentru a modifica celulele in afara corpului, sangele, maduva osoasa sau un alt tesut pot fi luate de la un pacient, iar anumite tipuri de celule pot fi separate in laborator. Vectorul care contine gena dorita este introdus in aceste celule. Celulele sunt lasate sa se inmulteasca in laborator si apoi sunt injectate inapoi in pacient, unde continua sa se inmulteasca si, eventual, sa produca efectul dorit.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Endocrinologie, Genetica

Toma Sebastian,Medic Specialist
Medic Specialist
Doctor in...
Jardan Cerasela,Medic Specialist
Medic Specialist

Articole similare

Imaginati-va un dispozitiv simplu si foarte ieftin care poate face in doua ore ceea ce astazi face doar un aparat complicat si scump intr-un laborator de genetica. Miroculus costa mai putin de 200 de dolari si are capacitatea de a identifica ce tip de boala ai inainte de aparitia oricaror simptome. Cu un smartphone conectat, iti poti monitoriza...
A fost descoperita o gena care poate determina trei boli total diferite, in functie de modul in care gena este modificata, utilizandu-se tehnici de secventiere genetica de ultima generatie de catre un grup international de cercetare de la Universitatea din Barcelona si de la Universitatea din Wurzburg (Germania). Cercetatorii au secventiat peste...
Un studiu de amploare realizat in Suedia indica faptul ca genele sunt la fel de importante ca factorii de mediu in randul cauzelor autismului, in conditiile in care cercetarile precedente acordau ereditatii o importanta mult mai mare. Cercetatorii s-au declarat surprinsi cand au descoperit ca ereditatea are o pondere de circa 50%, mult mai...
Inlocuirea soarecilor de laborator cu oameni / Foto: Photoxpress Cei mai multi oameni de stiinta dau asigurari ca intotdeauna exista un mod etic de a testa o ipoteza importanta. Totusi, experimentele duse la extrem ar putea arata lucruri care raman ascunse metodelor clasice de cercetare si, de cele mai multe ori, pana si cei mai etici cercetatori...
Ideea lui Aristotel potrivit careia nu exista geniu fara o farama de nebunie este sustinuta astazi de un studiu stiintific care afirma ca unele psihoze precum schizofrenia si tulburarile bipolare si creativitatea ar avea cel putin partial radacini genetice comune, scrie AFP. Studii epidemiologice aratasera deja o suprareprezentare a...