Publicat la: 
11/10/2018

Cercetatorii au descoperit, printr-un nou studiu, ca inlocuirea grasimilor saturate cu cele nesaturate ar putea scadea nivelul colesterolului cu densitate scazuta a lipoproteinelor, adica colesterolul LDL, cunoscut drept ”colesterolul rau”. Multe dintre studiile anterioare au sugerat ca grasimile monosaturate si polinesaturate sunt mai bune pentru lipidele din sange decat grasimile saturate, dar este greu de stabilit care dintre uleiurile vegetale este cel mai benefic, potrivit eurekalert.org.

Lukas Schwingshackl, de la ”German Institute of Human Nutrition”, impreuna cu o echipa de cercetatori, au folosit o tehnica, numita meta-analiza de retea, pentru a intelege efectul diferitelor uleiuri dietetice asupra lipidelor din sange. Astfel, specialistii au descoperit ca uleiurile de seminte sunt cea mai buna alegere pentru persoanele care doresc sa isi imbunatateasca colesterolul.

Tinand cont ca nu a existat un studiu complex, care sa compare toate uleiurile disponibile, specialistii au dezvoltat o meta-analiza a retelei care arata cum s-au alcatuit uleiurile si grasimile solide. Din anul 1980 pana in prezent s-au facut 55 de studii care au evaluat efectele consumului unei anumite cantitati de calorii, provenite din doua sau mai multe uleiuri diferite, asupra lipidelor din sange. Pentru a fi inclus in cercetare, un studiu trebuia sa compare efectul a doua sau mai multe uleiuri sau grasimi asupra colesterolului LDL, sau asupra altor lipide din sange, precum colesterolul total, colesterolul HDL, sau asupra trigliceridelor, timp de cel putin trei saptamani.

”Sa presupunem ca untul si uleiul de floarea-soarelui au fost testate in comparatie cu uleiul de masline. Abordarea noastra statistica ne-a permis sa facem o comparatie cantitativa intre unt si uleiul de floarea soarelui, chiar daca ele nu s-au confruntat niciodata in clinica. Frumusetea acestei metode este ca putem compara simultam interventii diferite, iar in cele din urma putem obtine un clasament. Astfel, aflam care este cel mai bun ulei pentru un rezultat specific”, explica Lukas Schwingshackl.

Care este cel mai bun ulei pentru colesterolul LDL?

Clasamentul final a indicat ca grasimile solide, cum ar fi untul, sunt cele mai daunatoare pentru colesterolul LDL. Cea mai buna alternativa este uleiul de seminte, categorie in care intra floarea-soarelui, rapita, sofranas si in.

Specialistii au facut o precizare importanta, si anume ca au masurat doar nivelul lipidelor din sange. In plus, acestia subliniaza dificultatea unui astfel de studiu mai amplu, realizat cu ajutorul voluntarilor, deoarece ar insemna sa gaseasca oameni dispusi sa consume doar un singur tip de grasime mai multi ani. Mai mult, aceasta tehnica, meta-analiza de retea, poate avea si anumite erori. De exemplu, nu au existat dovezi suficiente pentru a stabili care dintre uleiurile de seminte este cel mai eficient.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Nutritie

Nutritionist

Articole similare

Rata obezitatii, in crestere la nivel mondial / Foto: EveryStockPhoto Unul din zece oameni din lume este obez, indica un studiu realizat de specialisti de la Harvard University si Imperial College London, publicat de The Lancet, citat de BBC News. Cercetatorii au monitorizat indicele de masa corporala (IMC), colesterolul si hipertensiunea...
Copiii si ciocolata / Foto: Photoxpress Oricat si-ar dori parintii sa-si fereasca micutii de ciocolata, "marea descoperire" vine de cele mai multe ori prea curand. Sunt parinti care le ofera copiilor ciocolata inca din primele luni de viata, mai ales daca Pastele sau Craciunul cad dupa ce au implinit 6 luni. Este ciocolata atat de nociva pe cat o...
Moleculele de colesterol circuland in vasele de sange / Foto: American Heart Association Majoritatea persoanelor stiu ca trebuie sa isi verifice constant nivelul de colesterol si ca o valoare mare a acestuia poate creste riscul aparitiei bolilor de inima. Cu alte cuvinte, colesterolul este o problema serioasa pe care nu trebuie sa o ignoram....
Daca ne uitam pe orice eticheta nutritionala vom observa prezenta a doua tipuri de grasimi: saturate si trans. In timp ce aceste grasimi nu se regasesc in alimentele sanatoase, precum nucile si avocado - ce contin grasimi mononesaturate - un tip de grasime este periculos, si anume grasimile trans, scrie msn.com. Acesta este tipul de grasime care...
Oamenii de stiinta de la Spitalul Sf. Mihail, din Toronto, au descoperit, printr-un nou studiu, ca proteinele din soia au capacitatea de a scadea colesterolul cu o cantitate mica, dar semnificativa. Cercetarea sugereaza ca aceste proteine reduc colesterolul cu un procent de 3%-4%. O noua initiativa, din Statele Unite ale Americii, isi propune sa...