Uter retrovers: Ce este și ce impact poate avea asupra fertilității

Uterul retrovers nu este o boală, ci o variantă anatomică a felului în care este poziționat uterul femeii. O astfel de condiție nu este o raritate, datele medicale de la nivel mondial arată că una din cinci femei are uter retrovers.
Despre poziția normală a uterului
Uterul este un organ în formă de pară (așezat cu susul în jos), care are un rol esențial în menstruație, fertilitate, sarcină, sexualitate, bunăstare psihologică. Este așezat în spațiul dintre rect și vezica urinară. Rolul uterului în sarcină este major, deoarece aici se fixează ovulul implant după concepție; în timpul sarcinii, dimensiunea lui crește, de la cea a unei lămâi la cea a unui pepene, această flexibilitate permițând fătului să se dezvolte.
Uterul este alcătuit din trei părți:
- fundul – partea superioară a uterului;
- corpul – partea principală, care include și cavitatea uterină;
- cervixul – partea inferioară, îngustă a uterului.
Uterul în poziție normală, antevers, este așezat în continuarea vaginului, deasupra vezicii urinare, înclinat anterior. În timpul menstrei, își poate schimba ușor poziția. Pentru a nu coborî în vagin, uterul este susținut de ligamente, care îl fac să fie și extrem de flexibil. În cazul unei sarcini, ovulul fecundat se implantează în mucoasa care căptușește pereții uterului (endometru). În partea superioară a uterului, la nivelul fundului, sunt așezate la stânga și la dreapta cele două trompe uterine.
Chiar dacă la toate femeile uterul este așezat în zona pelvisului, între vezica urinară și rect, poziția sa poate să difere. Poziția normală anatomică a uterului presupune așezarea sa antevers, adică spre față, dar se pot întâlni mai multe tipuri de poziționări atipice.
Dacă nu este poziționat firesc, antflex-antevers, în funcție de poziția sa, uterul poate fi:
- retrovers: orientat cu fundul uterin spre coloana vertebrală, nu spre abdomen;
- hiperanteflex: înclinat semnificativ cu corpul uterin spre abdomen, ceea ce pune presiune pe vezica urinară;
- retroflex: înclinat semnificativ cu corpul uterin spre spate, ceea ce pune presiune pe zona lombară.
În cele mai multe situații, pacienta care are uterul poziționat atipic nu prezintă niciun fel de semne și simptome ale acestei condiții, care nici nu se manifestă prin probleme de sănătate. Poziția atipică a uterului poate fi descoperită în cadrul examenelor ecografice de rutină, în acest caz.
Ce este uterul retrovers
Una dintre cele mai frecvente poziționări atipice ale uterului este cea retroversă. În acest caz, uterul este poziționat tot în zona pelvisului, între rect și vezica urinară, doar că este așezat și înclinat spre coloana vertebrală și nu spre abdomen.
Uterul retrovers se poate întâlni în mod natural la multe femei, aceasta fiind poziția lui încă de la naștere. În alte cazuri, uterul retrovers poate să apară ca un efect al unor afecțiuni sau intervenții chirurgicale şi poate fi o consecință a:
- endometriozei;
- infecțiilor la nivelul uterului sau trompelor uterine;
- sarcinilor care au dus la pierderea elasticității ligamentelor;
- fibromului uterin;
- intervențiilor chirurgicale în zona pelvisului.
În cele mai multe cazuri, femeile cu uter retrovers obțin cu mai mare dificultate o sarcină, dar fertilitatea pacientei nu este afectată în mod irevocabil.
Simptome specifice uterului retrovers
Cele mai multe dintre femeile care au uter retrovers nu prezintă niciun fel de disconfort din această cauză. Dar, în cazurile în care apar simptome ale acestei poziționări atipice, acestea pot fi:
- dereglări ale ciclului menstrual;
- sângerări între menstre;
- dureri în zona pelvină;
- scurgeri vaginale intense;
- dureri la urinare;
- dureri în timpul actului sexual;
- dificultăți în a obține o sarcină.
În timpul sarcinii, femeile care au uter retrovers pot să simtă dureri lombare sau sacrale mai intense.
Diagnosticare
Medicul ginecolog poate să stabilească dacă pacienta are uter retrovers sau nu și prin simpla examinare pelvină, prin palpare.
Pentru a stabili cu certitudine, chiar și în cazurile mai complicate, dacă pacienta are uter retrovers, nu sunt necesare teste complicate. Ecografia transvaginală arată precis cum este poziționat uterul.
Tratament
Uterul retrovers nu este o boală și, de aceea, femeile care prezintă această poziționare atipică a acestui organ nu au nevoie, automat, de tratament. Tratamentul este indicat doar de medicul specialist, în cazurile specifice.
În cazurile în care uterul retrovers a apărut ca efect al unei afecțiuni (endometrioză, infecție a trompelor uterine, fibrom), se va recomanda tratament medical pentru acestea.
În cazurile extreme, în care uterul retrovers provoacă dureri intense la nivel pelvin sau în timpul actului sexual, există tehnici de repoziționare/ameliorare a simptomatologiei.
Influența poziționării uterului asupra concepției și a sarcinii
O femeie cu uter retrovers poate obține o sarcină, chiar dacă, în anumite cazuri, cu dificultate. Pentru pacientele care se confruntă cu această poziționare a uterului este recomandat, dacă urmăresc obținerea unei sarcini, ca după contactul sexual să rămână în poziție întinsă, cu picioarele ceva mai ridicate decât nivelul spatelui.
Uterul retrovers nu afectează fertilitatea, șansele de a concepe un copil, însă pacienta poate avea infertilitate dacă uterul retrovers a fost cauzat de o afecțiune, cum este endometrioza, salpingita sau boala inflamatorie pelvină și pentru aceste afecțiuni nu s-au luat măsuri terapeutice.
În timpul sarcinii, uterul retrovers se așează în poziția intermediară. În cazuri rare, din cauza acestei poziții (poziția intermediar), apare un risc mai mare de avort spontan.
În cazul pacientelor cu uter retrovers, în primele săptămâni de sarcină uterul va fi mai greu vizibil ecografic.
Bibliografie
- “Uterus: Anatomy, Function, Size, Position & Conditions.” Cleveland Clinic, 2022, https://my.clevelandclinic.org.
- “Retroversion of the Uterus.” Mount Sinai Health System, 2022, www.mountsinai.org.
- Haylen, Bernard T. “The Retroverted Uterus: Ignored to Date but Core to Prolapse.” International Urogynecology Journal, vol. 17, no. 6, July 2006, pp. 555–58, doi:https://doi.org/10.1007/s00192-005-0051-0.
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Alergie la mucegai: de ce apare și cum poți scăpa de ea?
Mucegaiul este un tip de ciupercă ce poate fi regăsit atât în interiorul locuințelor, cât și în mediul exterior. Mucegaiul se reproduce prin spori, care pot fi transportați prin aer, apă și prin intermediul insectelor. Pacienții sensibilizați la acest tip de alergen, după inhal...

Pubertarea Precoce: identificare, recomandări
Despre pubertatea precoce Pubertatea reprezintă procesul de trecere de la stadiul de copil la cel de adult. În această perioadă se dezvoltă organele genitale, apar caracterele sexuale secundare (păr pubian, cresc sânii la fete, crește păr facial la băieți) și se finali...

Sindromul premenstrual: cauze, simptome, diagnostic și tratament
Sindromul premenstrual (SPM) reprezintă o combinație de simptome fizice, emoționale, neuropsihice, vegetative, metabolice şi endocrine pe care multe femei le manifestă după ovulație (faza luteală a ciclului menstrual) și înainte de începerea perioadei menstruale. Specialiștii cre...