Sarcină

06 Iunie 2023

Probleme ale pielii care pot să apară în timpul sarcinii

scris de

Echipa medicală MedLife

gravida care isi aplica crema pe abdomen

Este un lucru cunoscut faptul că, în timpul sarcinii, întregul corp al gravidei suferă modificări, inclusiv la nivelul pielii. Există mai multe motive pentru care se întâmplă acest lucru: modificările hormonale firești care au loc în organism (și care au drept scop pregătirea corpului pentru sarcină), modificările de circulație, modificările în greutatea gravidei, firești în această perioadă.

În acest articol explicăm de ce apar problemele în sarcină la nivelul pielii, care sunt cele mai întâlnite asemenea probleme, cum se îngrijește tenul și corpul în timpul sarcinii și în ce situații se impune un consult dermatologic.

De ce apar probleme ale pielii în sarcină

Motivul principal pentru care apar probleme ale pielii este acela că, în timpul sarcinii, corpul se pregătește pentru susținerea și hrănirea bebelușului. În timpul gravidității este vorba, în primul rând, de modificări hormonale importante, dar și de creșterea în greutate a viitoarei mămici.

Schimbări hormonale

Activitatea hormonală în timpul sarcinii este normal să fie intensă. Nu numai că în organism are loc o creștere a producției de hormoni care existau și până atunci (progesteron, estrogen, melatonină), dar apar și hormoni noi, care joacă un rol important în cursul sarcinii.

 • Progesteronul: este un hormon care există în corpul femeii numai că, în timpul sarcinii, are un nivel mai ridicat – ″hormonul protector al sarcinii″. Inițial, el este produs de ovare (corpul galben), ulterior de placentă. Cel mai important rol al progesteronului este acela de a împiedica uterul să se contracte (pentru că, dacă ar face-o, ar pune în pericol viața bebelușului). De asemenea, progesteronul ajută corpul femeii să se pregătească pentru naștere și ajută la stimularea și dezvoltarea canalelor pentru lapte.
 • Estrogenul: este un alt hormon important a cărui producție crește în sarcină. Ajută la creșterea numărului de vase de sânge din pereții uterului, pregătindu-l astfel pentru sarcină, dezvoltarea sânilor.
 • Hormonul sarcinii, HCG (gonadotropina corionică umană): este secretat de placentă după implantarea embrionului în uter. Este hormonul care împiedică declanșarea menstruației și ajută la păstrarea sarcinii. Acest hormon are însă și efecte mai puțin plăcute cum ar fi: balonările, greața, schimbările emoționale ale gravidei.

Progesteronul, estrogenul și gonadotropina corionică umană sunt cei mai importanți hormoni care acționează în timpul sarcinii, dar sunt și alții precum:

 • relaxina;
 • oxitocina;
 • insulina;
 • prolactina;
 • cortizonul.

Creșterea în greutate

Este absolut normal ca o gravidă să crească în greutate pe măsură ce sarcina evoluează. Este important ca greutatea acumulată să fie monitorizată, adică gravida să știe ce greutate avea la începutul sarcinii și cum evoluează greutatea de-a lungul lunilor de sarcină. Greutatea este importantă din două motive:

 • dacă greutatea este prea mică, femeia riscă să nască prematur sau să nască copii cu masa mică la naştere;
 • dacă greutatea este prea mare, pot apărea complicații în timpul sarcinii sau la naștere, pentru mamă sau copil. Poate fi vorba despre hipertensiune arterială, apariția diabetului gestațional, malformații congenitale la făt, naşteri dificile.

Greutatea la care ar trebui să ajungă o femeie însărcinată depinde foarte mult de greutatea pe care a avut-o când a rămas însărcinată. Kilogramele în plus care se adună în timpul gravidității se regăsesc la:

 • făt;
 • lichid amniotic;
 • placenta;
 • țesut mamar;
 • sânge;
 • depozite de grăsime;
 • uter.

Cele mai frecvente probleme ale pielii în timpul sarcinii

close-up pe vergeturi de pe abdomentul unei gravide

Este firesc ca în timpul sarcinii pielea să fie afectată pentru că, în decursul celor nouă luni, au loc numeroase transformări fiziologice. Există femei gravide care aveau probleme dermatologice înainte de a rămâne însărcinate, iar în timpul sarcinii vor constata că aceste afecțiuni se agravează. Există alte femei care descoperă pe perioada sarcinii că au apărut probleme de piele pe care anterior nu le aveau. Cele mai multe probleme de piele în timpul sarcinii au drept cauză modificările hormonale apărute. Iată care sunt cele mai frecvente probleme dermatologice în sarcină:

Vergeturi

Cele mai multe gravide se plâng de apariția vergeturilor. Acestea sunt linii sau dungi roșiatice sau albe care apar pe burtă, sâni sau coapse, mai ales în ultimul trimestru de sarcină. Nu sunt dureroase, dar prezintă un disconfort estetic.

 • Cauze: vergeturile apar mai ales la femeile care au o creștere mai mare în greutate sau au sarcini gemelare. Factorul genetic joacă și el un rol important în apariția vergeturilor.
 • Soluții: vergeturile nu pot fi prevenite în totalitate, dar efectul poate fi ameliorat dacă se menține o dietă sănătoasă și dacă pielea se hidratează corespunzător. Sunt foarte eficiente produsele care au în compoziție vitamina E, unt de cacao, aloe vera, ulei de măsline. Este bine de știut că vergeturile nu dispar de tot după naștere, ele doar se albesc și se estompează.

Varice

 • Cauze: hormonii reprezintă motivul pentru dilatația venoasă. În timpul sarcinii, creșterea volumului sanguin al mamei duce și la dilatarea sistemului venos. De altfel sistemul venos suferă modificări importante în timpul sarcinii. În plus, există câțiva factori importanți care acționează asupra lui: creșterea volumului de sânge care circulă prin vene, dilatarea uterului, creșterea în greutate, activitate fizică redusă. Dilatarea venelor membrelor inferioare duce la apariția varicelor.
 • Soluții: în mod normal, după sarcină, venele revin la caracteristicile anterioare sarcinii, în vreme ce varicele se micșorează în dimensiune. Riscul este acela ca o parte dintre gravide să dezvolte o insuficiență venoasă în timpul primei sarcini.

Acnee

 • Cauze: acneea în timpul sarcinii este determinată de schimbările hormonale și de creșterea secreției de sebum.
 • Soluții: este indicată curățarea tenului cu produse cosmetice adaptate nevoilor tenului. De asemenea, trebuie evitate cosmeticele grase sau care au în compoziție uleiuri. Acneea se ameliorează pe măsură ce sarcina avansează. În mod normal, după naștere ar trebui să dispară complet. Dacă acneea este supărătoare, este indicat ca gravida să ceară sfatul unui dermatolog care poate recomanda un produs adecvat.

Melasma

 • Cauze: melasma este o hiperpigmentare a pielii care se accentuează pe măsură ce sarcina avansează sau dacă gravida se expune la razele ultraviolete. Cauza melasmei este creșterea melaninei, substanța din organism care este responsabilă cu culoarea pielii. În sarcină, producerea de melanină crește. După naștere, melasma dispare.
 • Soluții: melasma poate fi prevenită prin evitarea statului la soare, purtarea de pălării, ochelari de soare sau folosirea cremelor de protecție. Este de preferat ca, dacă dermatologul recomandă un tratament, acesta să fie făcut la încheierea alăptării, adică atunci când se produce stabilizarea hormonală.

Iritații

 • Papule urticariene pruriginoase: în sarcină este foarte posibil să apară urticaria gestațională, manifestată prin erupție și prurit cutanat. Se manifestă mai ales în al treilea trimestru de sarcină, dar și la gravide care au un istoric medical de alergii cutanate. Necesită tratamente cu antihistaminice, dermatocorticoizi, sau cortizon. Papulele dispar după naștere. Pielea trebuie hidratată corect, cu creme emoliente. Este nevoie de o atenție deosebită la erupțiile care pot apărea în zona genitală, atât în timpul sarcinii dar nu numai. În aceste cazuri trebuie consultat un medic specialist de la dermatovenerologie.
 • Prurigo de sarcină: poate persista și după naștere. Se tratează cu antihistaminice și dermatocorticoizi.
 • Colestaza intrahepatică de sarcină: se manifestă prin prurit sever, dar și prin îngălbenirea pielii. Dispare după naștere, dar poate avea consecințe asupra dezvoltării fătului și, de aceea, este necesară o supraveghere strictă. În unele situații se impune nașterea înainte de termen.
 • Foliculita pruriginoasă de sarcină: dispare după naștere. Se tratează cu dermatocorticoizi locali.
 • Impetigo gestationes: este o formă de psoriazis care este agravată sau declanșată de sarcină. Este o afecțiune mai rară și impune supraveghere medicală din partea unei echipe pluridisciplinare de medici, care trebuie să includă și un obstetrician.

Piele uscată

Cele mai multe gravide se confruntă cu piele uscată, dar acest lucru este normal. Acest simptom foarte probabil că va dispărea după naștere. La început începe să se simtă uscată doar pielea de pe burtă, apoi și pielea de pe brațe, gât, sâni și coapse.

Cauzele pielii uscate la gravide

Corpul unei gravide are nevoie de mai multe lichide pentru a spori volumul de sânge de care are nevoie sarcina. Hidratarea necorespunzătoare este cea care duce la apariția pielii uscate. La cauze se mai pot adăuga modificările de temperatură și de climă, sau curățarea excesivă a pielii. De asemenea, senzația de piele uscată poate fi amplificată dacă înainte femeia a fost diagnosticată cu hipotiroidism.

Soluții împotriva senzației de piele uscată la gravide

 • Folosirea apei călduțe, nici rece și nici fierbinte.
 • Hidratare adecvată.
 • Menținerea îngrijirii pielii.
 • Folosirea loțiunilor de protecție solară.
 • Consum de alimente nutritive cu grăsimi sănătoase (avocado, nuci, ulei de măsline).
 • Folosirea unui umidificator de cameră.
 • Pentru curățarea pielii sunt indicate produse pe bază de plante.

Ce nu trebuie să facă gravida pentru a-și păstra pielea hidratată

 • Să nu folosească săpunuri care conțin substanțe chimice.
 • Să nu facă abuz de cafea sau ceai. Cofeina poate deshidrata pielea.
 • Dacă pielea se usucă foarte tare, trebuie consultat medicul.

Îngrijirea corectă a pielii în timpul sarcinii

Perioada gravidității este specială pentru o femeie, mai ales în ceea ce privește transformările pe care corpul le suferă și îngrijirea de care acesta are nevoie. Pielea este organul care suferă cele mai vizibile transformări. Hormonii de sarcină duc la apariția senzației de uscăciune, iritație, apar vergeturile, acneea și nu numai. Există remedii la toate aceste probleme, iar în cazul în care manifestările sunt mai grave, se poate ajunge la un consult dermatologic și la un tratament adecvat. Iată, însă, cele mai importante sfaturi pe perioada sarcinii pentru a ajuta pielea să facă față sarcinii și, în același timp, să se mențină frumoasă și sănătoasă:

 • folosirea de uleiuri esențiale: uleiurile esențiale sunt indicate, mai ales cele de lavandă, mușețel, lămâie. Atenție însă, nu toate uleiurile esențiale sunt benefice în sarcină.
 • hidratare corespunzătoare: în timpul sarcinii trebuie consumată cât mai multă apă, pentru a hidrata corpul și pielea.
 • consum de legume și fructe proaspete: pentru că acestea au un nivel ridicat de vitamine și minerale.
 • trebuie evitat stresul: trebuie menținut un echilibru emoțional.

Rutina de îngrijire a tenului

Foarte probabil că rutina de îngrijire a tenului trebuie schimbată în timpul sarcinii, pentru că tenul este foarte sensibil. Gravida are nevoie de:

 • produse care au un pH neutru sau foarte ușor acid, care nu irită și care mențin în același timp echilibrul pielii.
 • creme de față cu factor de protecție ridicat, care asigură protecție împotriva razelor ultraviolete.
 • este nevoie de protecție împotriva soarelui, așadar gravida are nevoie de ochelari de soare și pălărie.

Sfaturi pentru îngrijirea corpului

Nu numai fața trebuie îngrijită cu atenție în timpul sarcinii, ci și corpul. O gravidă transpiră mult, de aceea are nevoie de o igienă corporală zilnică. În acest fel se previne apariția de micoze, iritații.

 • Se pot folosi săpunuri creme, șampoane și creme de duș organice. După naștere se pot folosi uleiurile tonifiante pe bază de avocado, rodie sau jojoba pentru că pielea, pentru a-și păstra elasticitatea, are nevoie de o suplimentare a colagenului.
 • După baie pielea nu trebuie să se usuce singură, trebuie tamponată cu un prosop curat.
 • Pielea se poate hidrata zilnic cu unt de shea sau ulei de cocos.
 • Dintre toate produsele de îngrijire care există pe piață, trebuie folosite doar cele care poartă mențiunea „certificat organic” însoțite de avizul și numele organului de certificare.
 • Igiena genitală trebuie făcută cu un săpun cremă care nu este iritant, de cel puțin 3 ori pe zi.
 • Dacă transpirația abundă în zona coapselor, se poate folosi pudră de talc.

Importanța controlului dermatologic în timpul sarcinii

În mod normal, pielea uscată supărătoare din timpul sarcinii nu necesită un control dermatologic. În aceste cazuri, este nevoie de o aplicare mai frecventă a cremelor hidratante. De asemenea, este indicat să se evite folosirea de geluri de duș și săpunuri agresive care pot provoca sau accentua sensibilitățile pielii.

Dacă însă apar dermatite, iritații, mâncărimi, urticarie, este recomandat un consult dermatologic. Medicul specialist dermatolog poate decide tratamentul de care gravida are nevoie, împreună cu medicul ginecolog care îngrijește gravida.

 

Bibliografie

 1. “Skin Problems in Pregnancy | DermNet.” Dermnetnz.org, 2022, https://dermnetnz.org
 2. https://www.facebook.com/WebMD. “Skin Conditions during Pregnancy.” WebMD, WebMD, 18 Jan. 2006, www.webmd.com
 3. Jones, Samantha, et al. Skin Disease in Pregnancy. Vol. 348, no. jun03 3, 3 June 2014, pp. g3489–g3489, www.bmj.com, https://doi.org/10.1136/bmj.g3489
 4. Smith, Lori. “Which Skin Conditions Can Occur during Pregnancy?” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 20 Feb. 2019, www.medicalnewstoday.com
 5. “Skin Problems during Pregnancy.” Healthhub.sg, 2019, www.healthhub.sgSolicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile PacientuluiPasul 2

Detaliile Programării


©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.