Boala inflamatorie pelvina

Alte denumiri ale afectiunii:

Afectiune inflamatorie pelvina, Anexita

Boala inflamatorie pelvina reprezinta o infectie a uterului, trompelor uterine si, posibil, a ovarelor. Aceasta poate duce la formarea cicatricilor cu benzi fibroase care se formeaza intre tesuturi si organe. 

Afectiunea este una dintre cele mai importante complicatii ale bolilor cu transmitere sexuala, fiind rezultatul infectiei netratate din vagin sau colul uterin care se raspandeste de la vagin la uter, trompelor uterine sau ovare.

Boala inflamatorie pelvina nu cauzeaza adesea semne sau simptome. Conditia ar putea fi detectata mai tarziu atunci cand intampinati probleme in a ramane insarcinata sau aveti dureri pelviene cronice.

Complicatiile includ durerea cronica, sarcina ectopica si infertilitatea. Potrivit Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite, una din opt femei care au avut boala inflamatorie pelvina are dificultatea de a ramane insarcinata. 

Desi cauza principala o reprezinta infectiile cu transmitere sexuala, boala inflamatorie pelvina se pot dezvolta si in urma infectiilor din alte cauze.

Echipa medicala MedLife - Ginecologie, Obstetrica Ginecologie

Albu Andreea Ruxandra,Medic Primar, Doctor in Stiinte Medicale, Asistent Universitar
Medic Primar,...
Albu Elena-Simona,Medic Primar
Medic Primar
Moga Marius Alexandru,Prof. Doctor
Prof. Doctor
Iacovache Tudor Andrei,Medic primar
Medic primar
 •  
 • 1 of 138

Boala inflamatorie pelvina - Cauze / agent infectios / factori de risc

Cauzele bolii imflamatorii pelvine

Exista mai multe tipuri de bacterii care pot provoca boala, dar in aproximativ 1 din 4 cazuri este vorba de o infectie cu transmitere sexuala.

Cea mai frecventa cale de transmitere o reprezinta contactul sexual, respectiv infectia cu Chlamydia Trachomatis si Neisseria Gonorrhee a vaginului, a colului uterin cu ascensionarea catre uter, trompe uterine si ovare. Atunci cand acest lucru se intampla si cand organismele daunatoare se raspandesc la nivelul uterului si a trompelor uterine poate aparea boala inflamatorie pelvina.

Un alt tip de infectie cu transmitere sexuala, numita mycoplasma genitalium, este considerat a fi din ce in ce mai responsabila pentru cazurile de boala inflamatorie pelvina.

In multe cazuri afectiunea este cauzata de bacterii care in mod normal traiesc in vagin.

Factori de risc ai bolii imflamatorii pelvine

Un numar de factori va pot creste riscul de boala inflamatorie pelvina, inclusiv:

 • Aveti mai multi parteneri sexuali;
 • Sunteti intr-o relatie sexuala cu o persoana care are mai mult de un partener;
 • Practicati sex neprotejat; 
 • Avand un istoric de boala inflamatorie pelviana sau o infectie cu transmitere sexuala.

Majoritatea expertilor sunt de acord ca un dispozitiv intrauterin nu creste riscul bolii inflamatorii pelviene. Orice risc potential este in general in primele trei saptamani dupa inserare.

Complicatiile bolii imflamatorii pelvine

Boala inflamatorie pelvina netratata poate provoca tesut cicatricial. De asemenea, s-ar putea sa dezvoltati colectii de lichid infectat (abcese) in tuburile dvs. uterine, care ar putea deteriora organele reproductive.

Alte complicatii ar putea include:

 • Sarcins ectopica. Boala inflamatorie pelviana este o cauza majora a sarcinii tubare (ectopice). Intr-o sarcina ectopica, tesutul cicatricial din boala inflamatorie pelviana impiedica oul fertilizat sa-si faca drumul prin tubul uterin spre implantul din uter. Sarcina ectopica poate provoca sangerari masive, care pot pune viata in pericol si necesita asistenta medicala de urgenta;
 • Infertilitate. Boala ar putea sa va deterioreze organele reproductive si sa provoace infertilitate - incapacitatea de a ramane gravida. Amanarea tratamentului creste dramatic riscul de infertilitate;
 • Durere pelvina cronica. Boala inflamatorie pelvina poate provoca dureri pelvine care ar putea dura luni sau ani;
 • Abces tubo-ovarian. Un abces - o colectie de puroi - se formeaza in tubul uterin si in ovare. Daca este lasat netratat, puteti dezvolta o infectie care poate pune viata in pericol.

Boala inflamatorie pelvina - Simptome

Simptomele bolii imflamatorii pelvine

Simptomele bolii inflamatorii pelvine se intind pe o arie larga, de la absenta lor completa pana la forme severe. 

Frecvent se considera ca simptomele bolii inflamatorii pelvine sunt un semn al unei afectiuni mai putin severe. Adeseori, simptomele bolii inflamatorii pelvine nu apar pana cand infectia si inflamatia nu s-a raspandit pana la nivelul trompelor uterine sau la stratul superficial al cavitatii abdominale (peritoneul). 

Cele mai comune semne si simptomeb ale bolii pelvine sunt:

 • Durerea in abdomenul inferior si in pelvis;
 • Secretii vaginale cu un miros neplacut;
 • Sangerari uterine anormale, in special in timpul sau dupa actul sexual sau intre ciclurile menstruale;
 • Febra, uneori cu frisoane;
 • Urinare dureroasa sau dificila.

Simptomele bolii inflamatorii pelvine tind sa fie mai evidente in timpul perioadei de sangerare menstruale si uneori si in saptamana care urmeaza (ovulatorie). 

Durerea abdominala inferioara, de obicei descrisa ca fiind sub forma de crampe sau constanta si iritanta, se poate accentua in timpul miscarilor intestinale, a actului sexual sau a mictionarii.

Este important ca persoana ce prezinta oricare din aceste simptome de mai sus sa consulte un medic specialist deoarece boala inflamatorie pelvina si alte cateva afectiuni cu simptome similare necesita un tratament prompt.

Boala inflamatorie pelvina - Tratament

Diagnosticarea bolii imflamatorii pelvine

Nu exista un test unic care sa poata detecta boala inflamatorie pelvina. Doctorii diagnosticheaza boala inflamatorie pelvina pe baza semnelor si simptomelor, examinarea pelvina si analiza secretiilor vaginale si culturilor cervicale sau teste de urina.

In timpul examenului pelvian, medicul va verifica mai intai regiunea pelviana pentru semne si simptome ale bolii inflamatorii pelvine. Medicul dvs. poate folosi tampoane de bumbac pentru a lua mostre din vagin si colul uterin. Esantioanele vor fi analizate in laborator pentru a determina organismul sa provoace infectia.

Pentru a confirma diagnosticul sau pentru a determina cat de raspandita este infectia medicul dumneavoastra poate recomanda alte teste, cum ar fi:

 • Teste de sange si urina. Aceste teste vor masura numarul de celule albe din sange, care ar putea indica o infectie, si markere care sugereaza inflamatia. Medicul dvs. poate recomanda, de asemenea, teste pentru HIV si infectii cu transmitere sexuala, care sunt uneori asociate cu boala inflamatorie pelvina;
 • Ultrasunete. Acest test foloseste unde sonore pentru a crea imagini ale organelor de reproducere;
 • Laparoscopie. In timpul acestei proceduri medicul introduce un instrument subtire, luminat, printr-o mica incizie in abdomen, pentru a va vedea organele pelvine;

Ecografia abdominala vine in completarea celei transvaginale aducand informatii despre intregul continut al pelvisului. Alte modalitati de diagnostic sunt RMN-ul si CT-ul. 

Laparoscopia exploratorie si diagnostica este metoda de ales in cazul in care celelalte metode nu traseaza diagnosticul iar simptomatologia persista.

Tratamentul bolii imflamatorii pelvine

In cele mai multe cazuri tratamentul este ambulator prin administrate de antibiotice care acopera atat infectia cu Chlamydia, cat si cea cu N. Gonorrheae. Se incepe de obicei inaintea primirii rezultatelor la secretia vaginala si la cultura din col.  In cazul esecului terapeutic se impune spitalizarea, cu administrarea de antibiotic intravenos. Din cauza faptului ca majoritatea cazurilor de boala inflamatorie pelvina apar in urma infectiilor cu transmitere sexuala se impune tratarea cu antibiotic si a partenerului.

Daca tratamentul antibiotic initial a vindecat infectia cauzata de boala inflamatorie pelvina nu este necesar un tratament de intretinere. Cu toate acestea, este important sa se stie cu siguranta ca infectia a fost vindecata si acest lucru se poate afla printr-un control regulat efectuat de doctor.

Chirurgia este rareori necesara. Cu toate acestea, in cazul in care un abces rupe sau ameninta sa se rupa, medicul dumneavoastra ar putea sa-l extraga. Este posibil sa aveti nevoie de o interventie chirurgicala daca nu raspundeti la tratamentul cu antibiotice sau aveti un diagnostic discutabil, cum ar fi absenta unuia sau mai multor semne sau simptome ale bolii inflamatorii pelvine.

Boala inflamatorie pelvina - Preventie

Preventia bolii inflamatorii pelvine

Pentru a reduce riscul bolii inflamatorii pelvine:

 • Practicati sexul sigur! Utilizati prezervative de fiecare data cand faceti sex, limitati numarul de parteneri si intrebati despre istoricul sexual al unui potential partener;
 • Discutati cu medicul dumneavoastra despre contraceptive! Multe forme de contraceptie nu protejeaza impotriva dezvoltarii bolii inflamatorii pelvine. Utilizarea unor metode de bariera, cum ar fi prezervativul, ar putea contribui la reducerea riscului. Chiar daca luati anticonceptionale este totusi important sa folositi prezervativul de fiecare data cand faceti sex pentru a proteja impotriva infectiilor cu transmitere sexuala;
 • Mergeti la medic! Daca sunteti in pericol de infectie cu transmitere sexuala, cum ar fi chlamydia, faceti o intalnire cu medicul dumneavoastra pentru testare;
 • Solicitati ca partenerul dvs. sa fie testat! Daca aveti boala inflamatorie pelvina sau infectie cu transmitere sexuala, sfatuiti partenerul dvs. sa fie testat si, daca este necesar, tratat.

Ginecologie, Obstetrica Ginecologie - alte afectiuni

 •  
 • 1 of 11
Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical