Varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2: Ce trebuie să știi

Coronavirus
20 Decembrie 2021
Autor: Echipa medicală MedLife
varianta omicron a virusului sarscov2 ce trebuie sa stii

De doi ani deja, știința medicală adună informații despre noul coronavirus SARS-CoV-2. Omenirea nu are toate informațiile pe acest subiect, dar ceea ce se cunoaște deja i-a ajutat pe specialiștii din medicină să realizeze, într-un timp scurt, o serie de vaccinuri și strategii terapeutice care au salvat de la moarte sute de mii de oameni.

Însă informațiile adunate nu înseamnă că știința nu trebuie să facă eforturi și de acum înainte (inclusiv financiare). Noua variantă Omicron dovedește, o dată în plus, că misiunea științifică în pandemie nu s-a terminat.

Recent, o nouă tulpină SARS-CoV-2 a stârnit interesul lumii medicale internaționale. A primit numele de Omicron și este o variantă SARS-CoV-2 care aparține liniei Pango B.1.1.529.

Numele de Omicron a fost dat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), chiar dacă varianta avea deja un nume. O lucrare publicată în Nature (iulie 2020) făcea referire la posibilitatea apariției acestei tulpini, iar numele se prezenta sub forma unei secvențe de litere și de numere, astfel: B.1.1.529. Pentru a evita considerațiile xenofobe care au apărut în cazul primei variante de coronavirus, numele dat acestei variante nu a mai conținut informații legate de locul în care a fost descoperită.

Ce este Omicron

Omicron este o tulpină complet nouă de SARS-CoV-2. Aceasta a fost de la început temerea oamenilor de știință care, după ce au analizat proprietățile virusului, au evaluat ipoteza conform căreia Omicron ar putea fi un hibrid între varianta Delta a SARS-CoV-2 și un alt coronavirus. Mirarea cercetătorilor a fost aceea că secvența nucleotidică izolată de la Omicron nu a mai fost întâlnită la nici o altă variantă anterioară a noului coronavirus, dar aceeași secvențiere genetică apare la virusul HCoV-229E (care transmite răceala), precum și la virusul imunodeficienței umane (HIV). Temerea cercetătorilor era fundamentată de faptul că în Africa de Sud, locul unde a fost identificat Omicron pentru prima dată, numărul de cazuri de SIDA este în creștere, acolo existând cea mai mare rată de infectare cu HIV din lume. De asemenea, trebuie amintit că SIDA este o afecțiune foarte gravă care slăbește sistemul imunitar și crește, în acest mod, vulnerabilitatea pacientului la infecție.

Cea mai importantă concluzie a cercetătorilor de până acum este aceea că SARS-CoV-2 evoluează, iar Omicron este încă o dovadă că pot apărea variante noi ale virusului, cu o rată de transmisibilitate mai mare decât a celor anterioare. Astfel, se poate vorbi deja despre o adaptare a acestuia la mediu.

Omicron a păstrat multe dintre caracteristicile variantelor anterioare. Cu toate acestea, există deosebirea că Omicron afectează mai curând „porțile de intrare” în organism – bronhiile (de aceea, sunt prezente simptomele puternice de guturai), ajutând în acest fel organismul gazdă să împrăștie virusul către alte gazde (exact la fel ca în cazul unui guturai obișnuit).

O altă concluzie importantă a cercetărilor este cea legată de protecție. Cele mai bune modalități de a ne proteja sunt în continuare:

  • masca medicală (masca textilă nu reține particulele foarte mici);
  • distanțarea;
  • igiena mâinilor și a suprafețelor;
  • identificarea rapidă a persoanelor infectate (prin testare), pentru ca acestea să fie izolate și să se poată preveni transmiterea.

Nu în ultimul rând, trebuie menționat că Omicron are avantajul evoluției. Probabilitatea ca o persoană cu schema completă de vaccinare (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson) sau care a trecut o dată prin boală să se reinfecteze este mai mare față de tulpinile precedente.

Există cel puțin două motive pentru care Omicron este o variantă de coronavirus:

  • evoluția numărului de cazuri;
  • faptul că simptomele se manifestă mult mai rapid, în numai 24 de ore, față de 5-7 zile în varianta Delta a virusului.

Cum apar mutațiile

Pentru a putea rezista în timp, virusul trebuie să facă miliarde de copii ale codului său genetic. În cursul acestui proces de replicare apar, în mod obișnuit, erori. Unele dintre acestea sunt corectate de SARS-CoV-2, dar nefiind vorba despre mecanisme care acționează perfect, unele erori „scapă” și se dezvoltă pe cont propriu. Cele mai multe mutații nu au un efect important asupra biologiei virusului. Eventual, acestea au un interes epidemiologic, în sensul că amprenta de mutații permite virusologilor să urmărească circulația virusului în populație.

Există situații în care mutațiile apărute oferă virusului un avantaj: o transmisibilitate mai mare, o mai mare capacitate de ocolire a mecanismului de protecție a organismului și o mai mare agresivitate. Toate aceste elemente sunt de fapt principii evolutive clasice care fac parte din încercarea virusului de a supraviețui, adică de a se adapta la un mediu anume. Cu cât este mai mare numărul de infecții la nivel mondial, cu atât mai mari sunt șansele virusului de a se adapta.

Omicron are în comun câteva mutații cu variante precum Beta, Delta, C.1.2., dar și o serie de mutații suplimentare.

Când și unde a fost identificată varianta Omicron

varianta omicron a virusului sarscov2 ce trebuie sa stii

Varianta Omicron a fost descoperită în Africa de Sud, în perioada în care cercetătorii studiau creșterea cazurilor de COVID-19 într-o provincie din nordul țării. Totul a pornit de la descoperirea că virusologii nu reușeau să detecteze gena S (genă cheie). Se mai întâmplase o dată acest lucru, în legătură o altă variantă a coronavirusului, Alpha (B.1.1.7), descoperită în Marea Britanie, în septembrie 2020.

Atunci când cercetătorii din Africa de Sud au secvențiat virusurile au descoperit că genomul lor era atât de diferit (în sensul de mutație) încât testul PCR nu putea identifica gena respectivă. După ce virusologii au secvențiat multe alte mostre, autoritățile au fost alertate, iar OMS a anunțat existența variantei Omicron (26 noiembrie 2021).

Surse suplimentare de informare:

Nature, „How bad is Omicron? What scientists know so far”:https://www.nature.com/articles/d41586-021-03614-z

Yale Medicine, „Omicron anxiety? Here’s a guide to what we know now”:https://www.yalemedicine.org/news/5-things-to-know-omicron

Science, „COVID-19 reinfection study from South Africa yields ominous data about Omicron”:https://www.science.org/content/article/covid-19-reinfection-study-south-africa-yields-ominous-data-about-omicron

BBC, „COVID: Don’t panic about Omicron variant, WHO says”:https://www.bbc.com/news/world-59526252

Time, „What actually worries US doctors about Omicron”:https://time.com/6126293/doctors-omicron-worries/

World Health Organization, „Update on Omicron”:https://www.who.int/news/item/28-11-2021-update-on-omicron

Centers for Disease Control and Prevention, „Omicron variant”:https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/variants/omicron-variant.html

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării