Nucleoplastia: în ce constă, când se recomandă

nucleoplastia percutana tratamentul modern al herniei de disc

Hernia de disc este o afectiune deosebit de frecventa ce creeaza mari probleme in special oamenilor tineri, activi.

Pana in prezent tratamentul medicamentos, repausul la pat, fizioterapia si in final interventia chirurgicala erau singurele alternative terapeutice.

Radiologia Interventionala permite tratamentul eficient al herniei de disc printr-o metoda minim invaziva numita Nucleoplastie Percutana.

Despre interventie

 

Interventia dureaza 15-20 minute, iar pacientul este externat dupa 3 ore. Perioada de recuperare este de cateva zile.

Nu orice hernie de disc are indicație de nucleoplastie (exista anumite conditii cum ar fi:varsta pacientului sa nu depasesca in general 50 de ani, discul intervertebral sa nu contina fragmente libere migrate in canalul rahidian si sa nu prezinte simptome de deficit neurologic cum ar fi pareza.

Tratamentul este personalizat și indicația bine stabilita are rol important in gradul de reușita a procedurii – motiv pentru care este foarte important ca medicul sa faca o evaluare si sa decida daca se recomanda nucleoplastia sau intervenția clasică.

Gradul de reusita al procedurii este de 75-80%. Nereușita procedurii nu atrage dupa sine agravarea starii pacientului, ramanand alternativa unei intervenții „clasice”.

In ce consta interventia?

Interventia consta in punctia discului intervertebral si extragerea unei parti din nucleul pulpos (un material gelatinos aflat in mijlocul discului intervertebral). Astfel, se reduce presiunea din peretele discului.

Discul revine in pozitie normala si nu mai comprima radacinile nervilor spinali. Decompresia nervilor spinali duce la diminuarea sau chiar disparitia simptomelor. Interventia este eficienta in peste 80% din cazuri.

Nucleoplastia are loc in sala de angiografie, pacientul fiind in pozitie lungit, intins pe burta.

Daca deplasarea discului este foarte mare sau daca peretele sau este rupt, interventia chirurgicala ramane singura optiune terapeutica.

Cand este recomandata Nucleoplastia?

Nucleoplastia percutana este indicata pacientilor cu hernii de disc lombare (una sau mai multe, maxim 3 hernii) la care tratamentul conservator (medicamentos si fizioterapie) nu a dat rezultate si la care interventia chirurgicala nu este obligatorie (daca nu exista o afectare severa a radacinilor nervoase) cu deficit neurologic sever.

Indicatii

  • lombalgiile mecanice
  • dureri lombare
  • hernie discală cu o dimensiune mai mica de o treime din diametrul canalului rahidian
  • degenerescenta discala evidentiata la examenul IRM
  • inaltime conservata a discului intervertebral

Este nucleoplastia dureroasa?

Nu, nucleoplastia nu este dureroasa. Ea are loc sub anestezie locala, asa ca pacientul va fi constient pe toata durata interventiei si va putea anunta orice disconfort. Se utilizeaza o sedare usoara.

Diagnosticare

Indicatia de nucleoplastie se stabileste in urma unui examen clinic si a unei examinari RMN.

Recuperarea dupa nucleoplastie

Aceasta procedura este ambulatorie si  dureaza in jur de 30 de minute.

Este recomandat sa nu se conduca masina in ziua interventiei insa de a doua zi se pot reua activitatile normale. Pacientul va lua dupa interventie tratament antiinflamator si decontracturant.

Dupa maxim 2-3 saptamani de la efectuarea interventie ar trebui sa apara ameliorarea simptomelor. Reducerea de volum a discului are loc progresiv in decurs de cateva luni.

Avantajele nucleoplastiei

  • Incizie mica
  • Interventie minim invaziva
  • Lezarea redusa a muschilor
  • Riscuri mici asociate
  • Spitalizare  de 3-4 ore si apoi se poate parasi institutia medicala
  • Recuperare rapida si ameliorarea durerilor

Daca ai probleme cu coloana vertebrala consulta medicul specialist pentru cele mai bune recomandari. In cadrul centrului AngioLife se poate efectua aceasta interventie in conditii de maxima siguranta si beneficiind de cei mai buni specialisti si aparatura moderna.

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării