MEDICINA GENERALA

14 Aprilie 2010

Cataracta si unicul sau tratament: cel chirurgical. MedLife a transmis LIVE o operatie de implant de cristalin, realizata de dr. Ioan Stefaniu. In studio, dr. Silvia Chiotoroiu a raspuns la intrebarile cititorilor

scris de

Stefaniu Ioan

VIDEO Cataracta si unicul sau tratament: cel chirurgical. MedLive.ro a transmis LIVE o operatie de implant de cristalin, realizata de dr. Ioan Stefaniu. In studio, dr. Silvia Chiotoroiu a raspuns la intrebarile cititorilor

"Bebelusul meu de numai cinci luni a fost diagnosticat cu cataracta subcapsulara posterioara. Urmeaza operatia de implant de cristalin, recuperarea, ochelarii... o viata privita prin lentile." (Alexandra, 31 de ani) "In urma unui tratament indelungat cu cortizon, vederea mi-a slabit. Am ajuns la oftalmolog, unde diagnosticul a fost simplu: cataracta. M-am operat in regim ambulator si m-am refacut foarte repede dupa interventie." (Dumitru, 57 de ani)

Pentru un adult, operatia de cataracta este una de rutina. In cazul copiilor, dupa implantul de cristalin, boala poate avansa. Riscul, dupa acest punct, este o vedere mai slaba sau orbirea completa. Ati urmarit in direct o operatie de cataracta, realizata de dr. Ioan Stefaniu. In studioul MedLive.ro, dr. Silvia Chiotoroiu a raspuns la intrebarile cititorilor.

  • Vezi in articol inregistrarea integrala a operatiei
  • Intalnirea online s-a incheiat

Realizator: Raluca Motei.

Dr. Ioan Stefaniu este medic primar oftalmolog, doctor in stiinte medicale. Specializari: chirurgia corneii (transplant de cornee), chirurgia cataractei, chirurgia glaucomului, chirurgia strabismului, chirurgia pleoapelor.

  • Supraspecializare in chirurgie refractiva laserexcimeri.
  • Competente: laserterapie in oftalmologie si ecografie oculara.

Dr. Silvia Chiotoroiu este medic specialist oftalmolog, doctorand, cu competente in ecografie oculara si laserterapie in oftalmologie.

  • Specializari: chirurgia cataractei, chirurgia glaucomului, chirurgia strabismului.

Cataracta reprezinta opacifierea cristalinului (pierderea transparentei) ca reactie a acestuia la agresiunea unor factori externi sau interni. Se manifesta prin scaderea vederii, pana la orbirea completa, in cazul in care nu se intervine chirurgical.

Tipuri de cataracta:

  • senila (un fenomen natural de imbatranire), cea mai frecventa;
  • traumatica (in urma unor traumatisme care afecteaza ochiul, radiatii ultraviolete sau chiar lumina naturala);
  • patologica (datorita unor boli generale precum diabet zaharat, poliartrita reumatoida, tetanos, dermatita atopica, lupus eritematos sistemic);
  • complicata (in urma unor boli oculare);
  • secundara (frecventa dupa operatia pentru cataracta; se trateaza cu laser).

Cataracta se mai poate declansa in cazul in care un suferind de astm bronsic sau emfizem pulmonar urmeaza o terapie cortizonica. Fumatul, de asemenea, poate dezvolta disconfort vizual, prin radicalii liberi si numeroasele substante toxice eliberate in timpul fumatului. La fel, tensiunea arteriala mare, nivelul crescut al trigliceridelor in sange si infectiile aparute in timpul sarcinii (cu repercusiuni dupa nastere) pot afecta celulele cristalinului.

Singurul tratament al cataractei este chirurgical si presupune extractia cristalinului opacifiat si inlocuirea lui cu un cristalin artificial. Operatia se face cu anestezie locala sau cu picaturi de anestezie, in ambulator. In majoritatea cazurilor, dupa interventie, pacientul va avea nevoie de ochelari pentru citit.

Desi se manifesta dupa varsta de 50 de ani, cataracta poate debuta in copilarie. Cataracta juvenila, in schimb, este rara si deosebit de severa.Echipa MedLife de Oftalmologie

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Andriescu Mircea
Andriescu Mircea
Medic Primar
Andriescu Mircea
Andriescu Mircea
Medic Primar

Chirurgie Pediatrica și Camera De Garda

Adauga un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii!

Adresa de email nu va fi publicată.

0 comentarii

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.