Publicat la: 
1/04/2011
vitMATINA Consumul de oua si colesterolul

Dragostea pentru oua / Foto: Photoxpress.com

Oul este o sursa excelenta de nutrienti, acesta continand in medie 6 grame de proteine, dar si grasimi nesaturate benefice organismului. Ouale contin si colina, o amina din complexul vitaminei B ce a fost asociata cu imbunatatirea memoriei. Galbenusul contine luteina care este asociata cu pastrarea unei vederi bune in timp.

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro

Totusi, acesta contine un nivel ridicat de colesterol, mai exact 212 mg pentru un ou mediu, ceea ce nu este de neglijat. Desi unii oameni cred ca, dupa mancarea unui ou, tot colesterolul intra direct in sange si se depune pe artere, situatia nu sta chiar asa. In cazul majoritatii oamenilor foarte putin colesterol ajunge in fluxul sanguin. Grasimile saturate si cele nesaturate cu izomeri trans (precum cele din uleiurile vegetale hidogenate) sunt mult mai periculoase pentru nivelul colesterolului din sange, atrage atentia publicatia Facultatii de Medicina din cadrul Universitatii Harvard.

Aceasi publicatie descria ca un mit faptul ca ar afecta inima consumul de oua. Aceasta deoarece un studiu de proportii care a verificat legatura dintre consumul de oua si bolile de inima (nu asupra nivelului de colesterol din sange sau alti intermediari) nu a gasit nicio legatura intre cele doua, cu o singura mentiune. Se pare ca in cazul diabeticilor, un ou pe zi le creste sansele de a dezvolta o boala de inima fata de cei ce mananca mai rar oua. Astfel, pentru oamenii sanatosi, cu un nivel normal al colesterolului, un ou pe zi este binevenit si chiar mai multe, daca reduc din grasimile saturate si pe cele nesaturate trans-izomer.

Totusi, cei care au un nivel crescut al colesterolului, sau au predispozitie in directia aceasta, trebuie sa evite mesele dese ce contin oua sau preparate cu oua. Doamna dr. Rodica Cibea, medic specialist in nutritie, diabet si boli metabolice, le recomanda pacientilor cu un nivel ridicat de colesterol sa consume 2 oua pe saptamana.

Autor: A.C.

Citeste in fiecare dimineata vitMATINA si afla cateva sfaturi scurte care te vor ajuta sa iti mentii starea de sanatate.

Specialitate: 
Comentarii

cum adica suta de grame contine 500 de grame ? :)))

Miligrame. E inca dimineata iar cafeaua nu pare sa-si fi facut efectul :)

Totusi, se spune ca oul fiert tare pierde din colesterol. Este adevarat?Daca da, cat din colesterol pierde?

Ouale gatite in general contin mai putin colesterol decat cele crude. Daca suta de grame de ou crud contine 548 mg colesterol, suta de grame de ou prajit contine 480 mg colesterol iar suta de grame de ou fiert tare scade la 410 mg colesterol. Acelasi gramaj este valabil si pentru ouale folosite in omleta sau oua jumari - 410 mg colesterol la suta de grame de ou.

sloganul este Medlife-in direct cu medicii, apoi dedesupt citesc "luteina (denumita si progesteron)". Confuzia este uimitoare!
Exista limita pentru incompetenta?!

Progesteronul este un hormon secretat de catre corpul galben. Acesta este de asemenea cunoscut si ca luteina sau progestagen. Sa inteleg ca tu esti mai luminat si stii mai bine. Nu vad unde este problema in exprimarea din articolul de mai sus.
Se putea scrie mai mult pe subiectul asta, este drept, dar hai sa nu ne apucam sa comentam ceea ce nu este de comentat ca sa ne dam mari.

Luteina la care se refera articolul original este carotenoidul luteina, cel care se acumuleaza la nivelul maculei si protejeaza retina de radiatia albastra si UV. Scuze vehementa, dar poate acum intelegi si tu confuzia

Bravo, vad ca v-ati lamurit

Interesant, ma astept sa gasesc un comentariu COMPETENT si citesc "dedesupt". Confuzia este uimitoare.
Exista oare un DEX pentru baiatul asta?

Paine nu e bine sa mancam. Carne? Fugi de aicea. Oua? Contin colesterol! Cartofi? ingrasa. Lapte? doar degresat si daca se poate spalat! Mezeluri? Sinucidere curata ca au E-uri si nitrati! Legume? Asta da daca ai bani sa le cumperi. Micile placeri ca un mic o bere o friptura la gratar, un tort, o prajitura e bine sa le lasati deoparte. Nu bea, nu manca, nu fuma, nu nu nu nu . Totusi am vrea sa simtim ca traim nu ca doar vegetam. Eu cred ca prea mult se insista pe ce avem voie si ce nu avem voie. De exemplu in cazul oului. Un aliment folosit de secole nu numai de romani ci cam de toata lumea. A fost descris in ultimii ani de medici in culori atat de sumbre ca aproape mi-e si frica sa mai bag un ou in gura. Astazi e randul oului, maine e randul carnii, poimaine al branzei si tot asa. Eu zic ca omul trebuie sa manance doar ce simte ca ii face bine nu ce spun altii ca ar trebui sa faca!

Pai si cine iti spune sa nu mananci? Eu vad mai sus ca scrie ca e bun, ca are nutrienti si o gramada de alte chestii benefice. In rest, este normal sa te avertizeze ca daca ai colesterolul mare si mai bagi si ceva cu mult colesterol s-ar putea sa nu-ti fie tocmai bine.
Imi pare rau dar mi se pare muuult mai grav sa vezi la televizor: uite, multivitamine pentru copilul tau sau gustare sanatoasa pentru copilul tau si sa afli mai apoi ca de fapt contine ingrediente foarte toxice si daunatoare decat astfel de articole unde zice: uite frate, e sanatos, baga, dar daca ai afectiunea aia mai bine mai rarut.
M-am saturat de minciunile prin care ni se prezinta toate ca fiind extraordinar de sanatoase. Mai bine sa stiu eu exact ce contine, ce-i dau copilului si sa hotarasc singura daca vreau sa ma intoxic sau nu. Ca bag si eu atatea E-uri si alte cele zilnic in mine, dar macar sunt constienta si nu exagerez cu cele care stiu sigur ca imi agraveaza anumite afectiuni pe are le am.

Grasimile si colesterolul furnizate de alimente crude nu sunt periculoase. In stare neoxidata si nealterata de fierbere, coacere sau prajire, acestea circula prin sange si sunt folosite de organism cand unde este nevoie. Grasimile si colesterolul devin periculoase dupa un tratament termic sau chimic care le oxideaza si le altereaza structura originala, depunandu-se pe artere sau afectand permeabilitatea membranelor celulare si respiratia celulelor. Crud, lasat de la mama natura = perfect ok. Tratat termic, oxidat, alterat chimic = boala. Ce mai tura-bura si atata tam-tam de zeci de ani in tone de reviste, conferinte si mii de cabinete medicale. E simplu si clar.

Pagini

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Pop Anca Oana
Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist

Articole similare

Placebo sunt in mod traditional considerate a fi pastile 'inerte' care actioneaza ca o constanta prin care se masoara efectele unor noi pastile 'active', cunoscute in studiile clinice ca "tratamentul tinta". Cu toate acestea, medicamentele placebo s-au dovedit a crea schimbari substantiale de sanatate la pacienti.O cercetare efectuata la...
Consumat cu "cap", vinul creste apetitul sexual/ Foto: Reuters O zicala mai veche spune ca vinul e bun pentru femei cand il beau barbatii. Francezii cred de ceva timp ca felul in care ne alimentam poate imbunatati sexul. Spre exemplu, pana nu de mult, miresele din "tara cocosului galic" consumau sparanghel in ajunul nuntii, scrie www....
Aditi Shankardass a descoperit un fapt surprinzator, in timp ce studia pentru doctorat cauzele neurologice ale dislexiei la copii. Se estimeaza ca unul din sase copii sufera de o tulburare de dezvoltare, iar asta inseamna ca fiecare dintre noi cunoaste cel putin un copil care sufera de o tulburare de dezvoltare. In ciuda faptului ca fiecare...
Relatiile sexuale dupa sarcina si nastere ar putea fi ultimul lucru din agenda ta. Sexul dupa sarcina se întâmpla, insa primele pe lista ar putea fi durerile vaginale si epuizarea. Fie ca esti în starea de spirit corespunzatoare sau sexul este ultimul lucru din mintea ta, iti prezentam cateva raspunsuri la diferite probleme pe care le-ai putea...
Conturul buzelor (vermillon border) este o caracteristica speciala a oamenilor. Aceasta linie de tranzitie de la piele la partea rosie a buzelor se gaseste numai la om si nimeni nu stie de ce. Buzele par rosii din cauza vaselor de sange. Arterele si venele sunt conectate printr-o serie de vase de sange numite capilare. Capilarele sunt aproape de...