Publicat la: 
22/03/2012

vitMATINA Cum influenteaza mirosul alimentelor cat de mult mancam

Marimea unei muscaturi depinde de familiaritatea si textura alimentelor. Muscam bucati mai mari din produsele alimentare care au nevoie sa fie mestecate mai mult si bucatile de dimensiuni mai mici sunt adesea legate de o senzatie de satietate. Noi cercetari publicate in jurnalul Flavour, lansat astazi, arata ca aromele puternice duc la muscaturi mai mici si sugereaza ca aroma poate fi utilizata ca un mijloc de a controla marimea portiilor.

Aroma alimentelor este legata de elementele constitutive si textura, dar si de dimensiunea muscaturii. In scopul de a separa efectul aromei asupra dimensiunii muscaturii de alte senzatii, cercetatorii au dezvoltat un sistem in care un desert crema a fost mancat in timp ce arome diferite au fost prezentate simultan participantilor. Rezultatele au aratat ca mirosul puternic a determinat o muscatura mai mica.

Acest studiu sugereaza ca manipularea mirosurilor produselor alimentare ar putea duce la o scadere de 5-10% din aportul pe muscatura. Combinarea controlului aromei cu controlul portiilor ar putea pacali organismul si ar interveni senzatia de satietate cu o cantitate mai mica de mancare, ceea ce ar ajuta la pierderea in greutate.

Comenteaza pe Forum MedLive.ro.

Redactia MedLive

In fiecare dimineata, vitMATINA va ofera sfaturi clare si concise pentru o viata sanatoasa si armonioasa.

Specialitate: 
Comentarii

Va sa zica oamenii au nevoie de minciuni chiar daca e vorba de un act foarte simplu cum este mincatul, un creier normal dotat nu-i suficient. Deci un procent semnificativ din "popor" trebuie "manipulat" ca sa nu haleasca in nestire. Prin consecinta discernamintul, atentia, vointa ies din calcul. Si atunci pentru ce ne mai plingem de restul manipularilor ?

Pagini

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Stolea Violeta,Medic Primar
Medic Primar
Bosoanca Steluta,Doctor
Medic Specialist
Medic Specialist

Articole similare

Elkeles Thomas si colegii sai de la Universitatea de Stiinte Aplicate Neubrandenburg au analizat comunitatile rurale din nord-estul Germaniei pentru a raspunde la aceasta intrebare. Caracteristica speciala a acestui studiu consta in faptul ca ancheta din 2008 este corelata cu cercetari anterioare efectuate in 1973 si 1994 in 14 comunitati rurale...
Nasul infundat la copii este un simptom al racelilor sau altor virusuri, desi uneori pot fi de vina si anumite infectii bacteriene si alergii. Congestia nazala, care se agraveaza noaptea cand copilul sta culcat, poate duce la probleme de respiratie in timpul somnului. De aceea, trebuie sa cureti nasul coplului inainte de somn pentru a-i accelera...
Zaharul este necesar pentru ca ne ofera energie si în cantitati moderate contribuie la bunastarea noastra. Un nivel ridicat de zaharuri, cum se gaseste la diabetici, este daunator, iar acum cercetatorii au dovedit ca poate creste riscul de a face cancer. Este bine cunoscut faptul ca nivelurile ridicate de zahar din sange sunt caracteristice in...
Un numar tot mai mare de infectii la nivel mondial este cauzat de bacterii rezistente la antibiotice si tot mai putine antibiotice eficiente sunt disponibile. Ca urmare, devine din ce in ce mai dificil de tratat cu succes pacientii infectati. Lucrarea cercetatorilor germani, "Cercetarea antibioticelor: probleme si perspective", contine opt...
V-ati facut cumparaturile de Craciun? Muzica de Craciun din magazine a inceput sa va calce pe nervi? Cu toate acestea, in ultimele saptamani cand ati fost la cumparaturi ati auzit de multe ori All I Want For Christmas sau Jingle Bell Rock. O cercetare de la Universitatea Royal Holloway arata ca aceste cantece va fac sa va doriti sa cheltuiti mai...