Cum recunoastem semnele osteoporozei?

Specialități
20 Octombrie 2011
Autor: Echipa medicală MedLife
vitmatina cum recunoastem semnele osteoporozei

Numita si "boala tacuta", osteoporoza afecteaza un numar de 75 de milioane de oameni in Europa, Statele Unite ale Americii si Japonia. Numai in Romania, 1,3 milioane de femei sufera din cauza osteoporozei, afectand una din trei femei cu varsta de peste 50 de ani. Cum recunoastem semnele acestei boli?

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro.

Din cauza lipsei simptomelor, s-ar putea ca diagnosticul de osteoporoza sa va surprinda, in special daca nu ati suferit niciodata vreo fractura, insa, cu timpul, pe masura ce oasele devin mai fragile, pot aparea si urmatoarele simptome:

  • fracturi (ale incheieturilor, soldurilor sau vertebrelor);
  • dureri de spate sau in alte zone cu oase fracturate;
  • cresterea curburii coloanei vertebrale;
  • abdomenul pare ca creste in volum, din cauza curburii spinale;
  • pierdere in inaltime;
  • dificultate de miscare in situatii obisnuite (de exemplu atunci cand incerci sa te ridici de pe scaun);
  • dificultati de mers sau in timpul activitatilor cotidiene.

"Ceea ce noi, medicii, le recomandam persoanelor cu varsta de peste 50 de ani este sa se adreseze medicului la aparitia durerilor la coloana vertebrala, la sold sau antebrat, sa stea mai mult la soare, sa mearga zilnic pe jos, iar fumatorii sa reduca pe cat posibil tigarile. Un aspect la fel de important precum preventia bolii tine de aderenta pacientilor la tratamentele disponibile, acesta fiind un factor esential pentru controlul bolii si pentru reducerea semnificativa a pericolului fracturilor, precum si a unor costuri importante pentru sistemele de sanatate", a declarat conf. dr. Catalina Poiana, medic primar endocrinolog in cadrul Institutul National de Endocrinologie C.I. Parhon Bucuresti.

De Ziua Mondiala a Osteoporozei, 20 octombrie, Fundatia Internationala de Osteoporoza (International Osteoporosis Foundation, IOF) a lansat campania numita "Iubeste-ti oasele" (Love your bones), ce se concentreaza pe preventia bolii si pe actiuni de informare a oamenilor cu privire la pericolele osteoporozei, precum si modalitatile de a-i convinge pe acestia de importanta unei osaturi sanatoase.

Ca parte a acestei campanii, in Romania au avut loc doua evenimente, in Targu Mures si Oradea, in cadrul carora Asociatia ASPOR a promovay exercitiul fizic, dieta sanatoasa si necesitatea aportului de vitamina D.

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării